Frivillig lærersex

Nyeste kunngjøringer

Det er derfor paragrafen er diffus og tullete. Burde vært fjernet da den i grunn gjør det straffbart å bli forelsket - eller at det KAN bli straffbart hvis forelskelsen ender i brudd og kvinnen bestemmer seg for hevn ved å anmelde misbruk av posisjon. Ser du ikke problemene?
Jo, selvsagt.

Og det er jo derfor dette skal etterforskes.

Nå er jeg ikke spesielt glad i lang varetektsfengsling slik som i dette tilfellet, men er mannen uskyldig vil det i det minste tale til hans fordel at politiet får gjort sine undersøkelser.

For min egen del ville jeg aldri ha våget å begi meg inn i et forhold eller en one night stand med noen jeg hadde et maktforhold ovenfor. Nettopp på grunn av at det på et senere tidspunkt kunne bli brukt mot meg. Selv om det på alle måter var frivillig.

I tillegg kan man aldri vite om den andre parten føler seg ukomfortabel og presset til å gjøre noe de egentlig ikke vil. Ikke at jeg mener det er straffbart for den med makt i relasjonen så lenge det ikke gis uttrykk for de følelsene, men risikoen for fremtidige ubehageligheter er jo der. Og det ville jeg aldri risikert.
 
Sist redigert:
En mann i 30 årene blir nå begjært varetektsfengslet i 4 uker for å hatt sex med 3 damer OVER 18 år. De var hans elever. Han har ikke voldtatt dem eller noe. Sexen har vært frivillig. Men de mener han har misbrukt sin stilling for å få ha sex med dem.

Ble de narret eller noe? Har ikke voksne damer evner til å si nei og er de alle lettlurte.

Helt seriøst. Jeg greier ikke se noen offer i denne saken slik den er fremsatt av Nettavisen. Horribelt å varetektsfengsle folk for dette.

Det er ikke rart det er voksende antall domfelte i saker når det kommer til sexforbrytelser når man straffeforfølger folk hvor det kanskje egentlig ikke er noen offer.

Misbruk av stilling liksom. De var frivillig med på dette. Men det startet vel med noe sjalusi og hevn vil jeg tippe når den ene fant ut at hun ikke var den eneste elskerinnen.

Var sexen frivillig mellom disse voksne kvinnene og denne mannen, så finnes det egentlig ingen offer i denne saken.

En sak er om det er straffbart, men jeg syns det er særdeles upassende av en lærer å ligge med sine egne elever, selv om de er 18 år gamle. Det er i hvert fall soleklar oppsigelsesgrunn i mine øyne.
 
Kan du ikke bare svare
Jeg må ærlig innrømme at min kunnskap om strafferett i første rekke er nokså begrenset. Derfor velger jeg også å uttale meg begrenset om det.

Som Lew-Ashby påpeker er det i første rekke en vurdering om vedkommende har på utilbørlig vis brukt sin posisjon som middel for å oppnå seksuell omgang, hvor en rekke forhold kan avklare dette, blant annet alder. Altså er det ikke nødvendigvis så veldig relevant at det er to personer over 18 her.

Det gjør saken selvfølgelig mer alvorlig hvis den ene hadde vært mindreårig, men såfremt alderspranget er vesentlig antar jeg at det fortsatt kan være relevant selv om begge er over 18. Høyesterett har også avklart stilling til å gjelde ett overmaktsforhold. Jeg antar at det vil gjelde tilfeller hvor man har mulighet til å påvirke den andres vilje i slik grad at det påvirker handlingsalternativet til å medføre noe seksuelt. Klart det er diffust, men som du ser videre, en nødvendighet.

Det er understreket i forarbeidene at situasjonen også kan stille seg annerledes hvis det utvikler seg ett alminnelig kjærlighetsforhold, så det er klart man har tatt de forbeholdene.

Det er ganske uomtvistelig at slike tilfeller inntreffer (eksempelvis med leger, psykologer, støttekontakter og i enkelte tilfeller lærere) og må ansees som svært alvorlig på bakgrunn av flere forhold, særskilt tillitsforholdet. Hvis man avskaffer bestemmelsen, vil slike tifeller være svært vanskelig å både avdekke og dømme noen for. Nettopp fordi man som du påpker i akkurat det tilfellet ikke motsatte seg selve handlingen, og var "frivillig" med på det.

Det er mange alvorlige saker som har vært i domstolene om denne bestemmelsen, bla. nylig denne drosjesjåføren HR-2023-473-A.
Samtidig har en slik bestemmelse en normativ verdi til resten av samfunnet at man erkjenner at slike situasjoner kan oppstå og at de er svært alvorlig. Som Skraevedottir sier så er saken uansett upassende nettopp pga. dette maktforholdet. Å fjerne bestemmelsen kan gi en antydning til at man ikke lenger oppfatter slike tilfeller som upassende. Det er ikke en retts-og samfunnsutvikling jeg vil være med på.

En avskaffelse er rett og slett en dårlig ide. Ikke nødvendigvis fordi bestemmelsen i seg selv er perfekt, men fordi den omfatter forhold som er svært alvorlig som ikke enkelt kan dekkes av andre bestemmelser.
 
Skal ikke ha noen sterk mening her. Men kan opplyse om hva lovteksten sier.

det er straffbart å skaffe seg seksuell omgang ved misbruk av stilling, avhengighetsforhold eller tillitsforhold.

Lærere går under denne loven.
 
"Lærer og trener", da høres det ut som det er en håndball- fotball- eller svømmetrener.
Ikke noe nytt at en slik rolle byr på mange sjanser til å elge seg innpå idrettsutøverne. Om det er straffbart når de er over 18 år, er en annen sak.
I tilfeller der noen blir "forledet" av psykolog, prest eller lege, regnes det for skjerpende at pasienten var i en sårbar situasjon. Og følelsesmessig lettere å lede enn vanlig.
 
Kanskje man som lærer rett og slett ikke burde ligge med elevene sine?
Realiteten er jo at en ung og attraktiv kvinne har et ganske åpenbart "seksuelt overmaktsforhold" overfor en gjennomsnittlig mann, men slike betraktninger kommer man neppe noen vei med i dag, selv om det burde være innlysende for ethvert tenkende menneske.
 
I tilfeller der noen blir "forledet" av psykolog, prest eller lege, regnes det for skjerpende at pasienten var i en sårbar situasjon. Og følelsesmessig lettere å lede enn vanlig.
I slike tilfeller gir loven mer mening, men vi snakker om oppegående friske voksne mennesker i den aktuelle saken vi diskuterer.
 
Hadde saken vært at en lærer hadde hatt en sex med en av sine myndige elver så hadde jeg nok i større grad tenkt at her kan det være snakk om forelskelse fra begge. Eller et ønske fra begge om et voksent seksuelt forhold.

Men når man leser at det er tre forskjellige elever han har hatt sex med blir man jo mer tilbøyelig til å tro at det er noe mer med i bildet her.

Men vi får se hva som kommer frem etter hvert.
 
Det mest imponerende du har kommet med på veldig, veldig lenge.
Ja vi har jo sett hvor begrensede dine mattekunnskaper er her inne tidligere, så jeg skjønner at slikt som dette fremstår imponerende for deg.

Men poenget gikk visst også over hodet på deg :
Er man lærer så ikke ha sex med elevene sine.
Like enkelt som mattestykket du lot deg imponere av.
 
Realiteten er jo at en ung og attraktiv kvinne har et ganske åpenbart "seksuelt overmaktsforhold" overfor en gjennomsnittlig mann, men slike betraktninger kommer man neppe noen vei med i dag, selv om det burde være innlysende for ethvert tenkende menneske.
Du har ihvertfall rett i at det kan være slik i visse tilfeller.

Jeg har på spøk tidligere sagt at sosialister jo bør mene at kvinner med slikt overflod av seksuell kapital bør dele med de som har langt mindre av dette.

Denne seksuelle kapitalen har de jo til og med arvet.
 

Nyeste kunngjøringer

Tråder du følger

Tilbake
Topp