Drapet på Olof Palme

Okay Skywalker - you ´get me´ on that one - almost all the way... Så det tok flere år innen ´Katja´og ´Pirjo´ melder seg. Jeg visste ikke dette. Sorry about that one. Videre, øyenvitne Inge E i bil. Misforståelse - min feil. "Når politiet pratet med gymmen, var det ingen som visste hvem de pratet om". Merkelige greier - men tiden hadde altså passert. At øyenvitnene - og vi er enige om hvem det skulle være - ikke er troverdige - vel, det er så ymse, tror jeg. Men veldig kjedelig at de ikke meldte seg umiddelbart. Jeg synes uansett at denne saken er så merkelig; hele tiden er liksom noe som ´ikke stemmer´. Men jeg skal skynde meg å si at jeg skal lese meg bedre opp på ting.

"Det er utrolig mange liknende tips", som du sier. Okay. Er det virkelig dét - og til og med på finsk, som kanskje 1% av Stockholms befolkning forstår. Og til og med over walkie-talkies, og ikke en gang i politiuniform. It sucks me. Beats me. Almost.

De 2 unge damer - vi er nok uansett litt uenige vedr. kredibilitet men jeg er enig med deg i dine øvrige innvendinger. De unge damer var vettskremte, naturligvis. Deretter var det full pakke med PPK, og så Christer P. För en härva, par excellence.

"Avhøre samtlige 600 (800) på Gym´et ute i Märsta?" Overhodet ikke. Tvertimot. Par utvalgte ´långtravare´. Skulle det være så vanskelig å identifisere 2-3 mann? ...Vel, du er opplest og reflektert. Men jeg synes forts. er vanskelig å forstå innstillingen. Jeg er ellers svært godt vant med forutinntatthet og off. instanser, inkl. har jobbet med, hatt møter med Politiet. Palmesaken er ekstrem, naturligvis. Du har helt rett. Man får bare igjen og igjen følelsen av at ´noe skurrer´ (Var ellers nesten på vei til å bli profilerer hos Politiet, men valgte til slutt en karriére rett ved siden av for noen år siden).

Vedr. GM bekledning, syns jeg det er litt vanskelig å se særlig substans i verdien av indisier. En kommunikasjon er noe helt annet. Vel, denne Ölvebro var kanskje ikke så aller verst, jeg mener, i forhold til Holmér og Petersson. RIP. Lisbeths obs. av 2 menn utenfor Palmes bolig vinter ´86, kanskje mindre interessant enn mye annet. Jeg synes uansett at ytterligere 1 profil-rapport skulle vært innhentet - selv om Åsgård/Olssons synes ganske gjennomarbeidet.

Hvilken annen politiaksjon parallelt var det som det skulle ha involvert Norrmalms-polisen med walkie-talkies langs Sveavägen og forøvrig, i et omfang man kanskje kan synes ´merkelig´? (Dvs. som jeg finner merkelig). Forsøkte å finne narkospanings-spor korresponderende, men finner ikke annet enn ´vår alles´ Sigge Cedergren, Oxan og ´Träsket´-gutta der, småpotatis. Velkända.

Hvem er de 2 menn på holdeplassen vedr. buss 43 Eriksberg? Morsomt at bussjåfør og passasjer refererer likelydende vitneobs.

Hvem var Norrmalms-polisen (om det var en slik) med leilighet i D Bagares gata - ble dette navnet frigitt? Hvilke er dine synspunkter på CG Östling og hans firmamedeier?

For min egen del, skal jeg jobbe med å uttale meg mindre ´bombastisk´. Men slik kan man bli etter å ha jobbet med Hitler & Nazi-emner i 5-6 år... Der er det virkelig enten-eller, som du vet... Og man ´går lei´ etterhvert, av alle mulige og umulige responser - og må ´jobbe´ minst like mye med å skille ut (traumatiserte) useriøse Jøder, 2. og 3. generasjons, fascister og nynazister, kommunister og sosialister, eller bare (ekstremt) hatske replikker, de fleste kommer fra USA. Sånn at man må bare finne seg i alskens trakkassering, til og med dødstrusler.

Takk for dine påpekninger Skywalker. Heia LSK & hele Romerike... Så får vi se hva som kan skje i Orderud-saken.
Er veldig mye merkelige ting med denne saken. Mange teorier. Utrolig mye og sette seg inn i. Jeg har interesert meg for saken i mange år. Tror jeg har lest det meste av bøker.
Nå har det nok lett for å skje slike ting i sånne saker.
Dårlig politietterforskning hjelper jo heller ikke.

Selv om jeg liker å lese bøker om de forskjellige teoriene baserer jeg meg likevel mest på hva som står i etterforsknings dokumentene. Så er jo greia at det har vært en dårlig etterforskning. Spesielt første året, så spørsmålet er hvor mye er riktig og hvor mye er feil.
Om det i tillegg er som mange tror en konspirasjon innenfor politiet kan også mye av det som er i dokumentene lagt der for å vill lede.
Er likevel etter mitt syn det som er det mest konkrete i denne saken, men 100%sikker kan man jo ikke være.
 
Sist redigert:
Hva gjelder flukten inn i Tunnelgatan så forsvant GM i mørket straks lysene fra Dekorima ble borte. Anders - vitnet nærmest Palme - stod gjemt. Han så bare bena til GM ta seg inn i smuget. Med ordene «gikk». Han så dog kun 2-3 steg. Inge M sa det samme. Begynte å gå før han slo om til «lunting». Disse to så selve hendelsesforløpet. Jeppeson hørte stegene. Tunge steg, ingen spurt. Han så GM i silhuett fra siden gjemt der han stod. Stegene opp trinnene var spenstig av en bredbent mann (stor muskelmasse ?). Bevegelsesmønsteret var helt ulikt CP, som han kjente til. GM haltet ikke. Disse tre vitnene er kanskje de tre beste vitnene. I tillegg til Yvonne eller hva hun het oppe i David B gate.

Mange av de øvrige vitnene satt i biler. De hørte skudd nr 1, måtte orientere seg og så skudd nr 2. De hadde ikke samme tid til å iaktta detaljer som Anders B, Inge M og Jeppeson. Ingen av disse sier spurt. Inge M sa gjentatte ganger at GM beveget seg effektivt, som en spesialsoldat.

Selve drapet. Han holder Palme i ro som slakteren med slaktemaske. Han skyter ikke rett frem, men i nedadgående vinkel (større skader på indre organer). Han iakttar rolig offeret. Ser etter skuddtegn. Som en erfaren jeger ser at den felte elgen er død eller døende. GM ser at blod fosser ut av Palmes munn, er lik store indre blødninger. Hovedpulsåre innvendig ødelagt = døden. GM ser alt dette, og han ser at LP ikke er noen trussel. Hun er i sjokk. Tror heller ikke GM er redd for å bli gjenkjent fordi han ikke er svensk. Våpenet med den valgte ammo er en håndvåpen kanon. Han skyter ikke mot hodet for å unngå blodsprut og tilgrising av seg selv.

Måten han stopper på øverst i trappene vitner også om profesjonalitet. Han sikrer seg at han ikke er forfulgt. Hadde noen vært i trappene han han nok skutt igjen. Eller truet de vekk.
Morsomt med Lars Borgnäs´ siste alternative hypotese. Engström som en slags ´ufrivillig patsy´ opp trappene - mens gm i realiteten spaserer rolig bortover mot restaurant ´Bohemia´ (passende navn), entrer inn, setter seg ved et bord uten å ta av ytterklær, en 10-15 minutter eller så, bestiller ingenting, ser ikke på noen - går så ut igjen og forsvinner rolig i Sockholmsnatten. Ganske profesjonelt og iskaldt. Med sine pene promenadsko.

Og hvorfor skulle egentlig den iskalde, proffe el halv-proffe gm gå, "lunta" etterhvert, inn i gränden og oppover trappeavsatsene - som en annen emosjonalisert amatør? To-skudds-teorien til Borgnäs henger vel for meg kanskje litt lenger inne - men dog. Og Lisbeths utbrudd gir nå plutselig mening. Resten av resonnementet kan utmerket godt henge på greip - ikke inn i David Bagares gata - men til et visst Hovedkvarter.

At Säpo-arkivene skulle bli åpnet ila Borgnäs´ levetid, tror jeg han kan holde på med til han blir blå-gul i ansiktet - men kanskje om en 50-100 år?

Likevel - Lars Borgnäs, en fantastisk innsats i saken. Selv klarte jeg til og med å forveksle Lars Borgnäs med Gunnar Wall på oppløpssida her. Morsomt at Engström var en konkurranseløper i sin ungdom, og han hadde sikkert pen fart opp trappene, med håndleddsvesken sin - og keppsen. Mens han møtte Jeppsen.

Borgnäs, be my Best Man, then... Jeg takker dere Skywalker & American Horse (for noen navn for emnet) for informasjon og all tid dere har anvendt på spørsmål og mer el mindre forhastede vurderinger fra min amatørmessige side.

Case closed.
Be happy.
 
Hei. Bra kommentar. Jeg har ikke tenkt på .357 som uegnet for hodeskudd. Jeg stusser likevel veldig på GM sin atferd i situasjonen. 1. skudd virker "proft" nok, og han er svært nær, 20-30 cm. Skudd 2: Kommer det ikke for raskt? Palme-paret går jo tett, og GM har obs. dette. GM bommer ganske grovt - men mitt spørsmål er hvorfor avventer han ikke lit lenger? Og hvorfor setter ikke GM 2 skudd til?... Hypotese: Dette er ikke en profesjonell hitman. Dette er muligens en 1. gangs drapsmann. Erfaring med skytevåpen, ganske sannsynlig - men ikke med alvorlige forbrytelse. Og i hvert fall ikke en proff. GM, såvidt jeg har forstått, står, går en liten sirkel rundt Palme, noen sekunder... Hvorfor gjøre dette? Han obs Lisbeth synes uskadd, eller i hvert fall i liten grad skadd. En proff merker alle treff - uansett: Hvorfor setter ikke GM 2 skudd, i det minste 1 skudd, ytterligere? Ok - ikke mot hode. Men ett til i Olof + 1 til i Lisbeth. Så, dersom dette ikke er GM Andersson - kan det være mulig at han agerer her uten sine briller på (som du vet, det er stor forskjell på minus 1-2 og minus 4, som CA har). 1. skudd ok, det er godt mulig brilleløs. Lisbeth obs ingen briller. Hva i all verden er dette for en uproff GM? Du skisserer en del ting vedr. andre scenarier. Du har mer kunnskap enn meg samlet sett. Det blir mest spørsmål fra min side - men jeg kan psykologi, inkl. kriminalpsykologi (og medisin).

Videre, inn i Tunnell-smuget før trappene: Igjen må det spørres - hvorfor stopper GM opp, snur seg
og stirrer tilbake mot åsedet? Helt uprofesjonelt, spør du meg. En proff killer har ett fokus, opp, vekk og mest mulig upåfallende. Raskt, men behersket. Er dette en GM som har vært tilsvarende ute før? Nei. Har han drept før? Nei. Alvorlig forbrytelse? Kanskje ikke... Kanskje ikke engang reg. i Politiets annaler, så for meg er dette en GM som er: (1) Uprofesjonell, (2) GM framstår i og for seg kontrollert og "kald", som du foreslår - men er han egentlig så kontrollert? Det er flere ting som ikke ´stemmer´. Så blir han videre (sannsynligvis) meget overrasket over å påtreffe Lars Jeppson, ja, hur i helvete kan det vara en mann som står akkurat her? Han får panikk, såvidt jeg kan forstå. Og forts. uten briller på - for ingen obs på briller for resten av obs fluktrute. Dette er for meg svært merkelig. Jeppson: Kunne faktisk ha forfulgt GM viere inn i D Bagares gate uten å ha risikert noe som helst. Dette er en amatør av en drapsmann - og aldri i verden om han hadde våget seg på flere skudd... tror jeg.

Jeg har lurt mye på brille-aspektet (CA hadde jo nærsynt -4). Vi er enige i at CA er den eneste kjente enslig-killer kandidat som synes aktuell lenger... Jeg kan ikke se at det kan være noen konspirasjon med en så amatørmessig drapsmann (men det meste er mulig). At GM ikke skulle være identisk med Grandmannen - likeså (men jeg kan ikke nok om andre teorier). Så med både briller, antatte sko, og bekledning forøvrig: Jeg får bare inntrykket av mangel på (god) planlegging - at det har vært en kort tids planlegging (2-3 timer maks), og at det meste tyder på en desorientert, følelsesmessig ustabil drapsmann, en som det har ´klikket for´ den aktuelle kveld. Hvis jeg skulle gjette - ville jeg ha satt litt på at drapsmannen ikke er tidligere straffedømt, faktisk... Subsidiært at han kun er straffedømt for mildere forhold, evt. ikke voldsdømt (jeg ser at CA ble anklaget for dyremishandling, men forøvrig vet jeg intet om hans evt. strafferegister). Videre spekulasjon: GM (CA) muligens bøtelagt en del ganger, men at altså Politiet i utgangspunktet ville ha holdt denne Andersson en "helt ofattbar" GM. Og om det skulle være en annen likevel: Mitt tips er at Politiet ville sagt det samme om en ny GM-kandidat. GMs atferd, bekledning, antatte sko, (mangel) på briller, ihvertf observert - ingenting ´stemmer´. Til antakelsen om "promenad-sko": Helt utrolig. Og er det derfor han obs sklir et par ganger, og dulter borti noen, eller er det mest pga. at han er i panikk og flykter ´vilt´ fra den modige Lars Jeppson bak? You tell me, as they say.

Fascinerende case. Jeg tror det kommer en ny Palme-kommisjon, en/to nye GM-profiler innhentes - og at saken slik sett vil få sin ´løsning´ innen et par tiår, at det utvikles en konsensus bred nok til at det virkelig blir case closed Olof Palme.

Veldig kjedelig med Lisbeths sviktende vitnemål men det er ´klart´ hun var vel i sjokk.
Jeg synes det er veldig merkelig at ikke Politiet har fokusert mer på psykologien til denne GM. Dermed at jeg er sterkt uenig i Polities forholdningsmåte til den temmelig gode GM-profilering som kom. Jeg mener man da burde ha supplert med innhenting av enda en, men det er nå slik jeg ser på det. En sak som dette kan kun ´løses´ med økt fokus på GM sin personlighet, psyke, reaksjonsmåter.

Jeg tror det vil komme en ny cold case Palme-kommisjon som vil fokusere slik. Og det er bare ´å glemme´ sko, bekledning, fysikk & kroppshøyde. Drapsmåte selvsagt viktig - men det er en del av personligheten her, dersom det stemmer at dette er en førstegangs drapsmann, alvorlig kriminell.

Drapsmannen er en psykopat - men jeg mener at det virker som han kan være noe mer desorientert, følelsesmessig ustabil enn mange - og mulignes tendere en god del inn mot de såk. borderlinere.

Takker for din kommentar.
Det er meget interessant det som du skriver.

Men en studie viser at man deler inn "hitmen" i 4 typer.
Jeg kan ikke si det ene eller det andre, men det er vel ikke slik at alle "hitmen" er helt klinisk dyktige.
Det kommer an på hvilken type det eventuelt var som tok OP.

Noen argumenterer, deriblant Paul Smith, at en proff ville brukt rifle, altså fra langt unna.
Og i artikkelen vises det også til et slik eksempel, men også mye annet interessant.
Av det sistnevnte at slik drap gjerne foregikk under åpne forhold, og det var det jo her også.
Slik som på en spasertur og folk rundt omkring.

Hvis det var et proff, så hva slags hadde man hyret?
Novisen eller mesteren?
Og jeg ville tro det er noe annet å ta en berømt statsleder i et vestlig land av dage, enn en narkoboss.
Her er en sak om studien. Jeg har ikke lest studien, men interessant.

Så vil jeg si at sannheten om drapet nærmest alltid er den siste teorien som har lest en del om...
Det er jo slik at mange teorier i seg selv virker solide - og man kan alltids finne svakheter ved alt - det vet vi fra rettssaker.

Gunnar Wall skriver at Krister Petersson, åklagaren, inn i det siste (nærmest) fulgte spor om Stay Behind, før han plutselig synes å bestemme seg for SE.
 
Morsomt med Lars Borgnäs´ siste alternative hypotese. Engström som en slags ´ufrivillig patsy´ opp trappene - mens gm i realiteten spaserer rolig bortover mot restaurant ´Bohemia´ (passende navn), entrer inn, setter seg ved et bord uten å ta av ytterklær, en 10-15 minutter eller så, bestiller ingenting, ser ikke på noen - går så ut igjen og forsvinner rolig i Sockholmsnatten. Ganske profesjonelt og iskaldt. Med sine pene promenadsko.

Og hvorfor skulle egentlig den iskalde, proffe el halv-proffe gm gå, "lunta" etterhvert, inn i gränden og oppover trappeavsatsene - som en annen emosjonalisert amatør? To-skudds-teorien til Borgnäs henger vel for meg kanskje litt lenger inne - men dog. Og Lisbeths utbrudd gir nå plutselig mening. Resten av resonnementet kan utmerket godt henge på greip - ikke inn i David Bagares gata - men til et visst Hovedkvarter.

At Säpo-arkivene skulle bli åpnet ila Borgnäs´ levetid, tror jeg han kan holde på med til han blir blå-gul i ansiktet - men kanskje om en 50-100 år?

Likevel - Lars Borgnäs, en fantastisk innsats i saken. Selv klarte jeg til og med å forveksle Lars Borgnäs med Gunnar Wall på oppløpssida her. Morsomt at Engström var en konkurranseløper i sin ungdom, og han hadde sikkert pen fart opp trappene, med håndleddsvesken sin - og keppsen. Mens han møtte Jeppsen.

Borgnäs, be my Best Man, then... Jeg takker dere Skywalker & American Horse (for noen navn for emnet) for informasjon og all tid dere har anvendt på spørsmål og mer el mindre forhastede vurderinger fra min amatørmessige side.

Case closed.
Be happy.
Dette er egentlig et svar på mer enn det jeg siterer. To skuddsteorien. Skudd nr 1 drepte Palme før han traff brosteinen. Det at han holdt offeret i ro - igjen som slakteren med maske - er for meg et åpenbart tegn på profesjonalitet. «Et slakt». Skudd nr 2 etter bare 2-3 sekunder ? Jeg har skutt med .38 revolver. Double Action. Med to hender. Ble instruert i å holde henfene langt unna den roterende tønna pga DA funksjonen. Bra rekyl. En magnum revolver med metal piercing ammo har en betydelig større rekyl. Det å skyte med en hånd krever trening. Pipen går opp og til siden. Det at han fikk våpenet ned og i skytestilling så raskt vitner om at GM kan dette våpenet. Lisbet P var ekstremt heldig. Hun overlevde fordi hun vred seg i avtrekket.

Hvorfor ikke drepe LP ? Angivelig fordi gm så at hun i sjokk ikke var noen trussel. Hvordan falt Palme ? Med hodet og ansikt rett ned i gatelegemet. Han hadde en stor kul i pannen. Tok seg ikke for. Lå så ansiktet rett ned ? Jeg tror ikke det. Enten vridd til høyre eller venstre. Jeg tror til høyre mot Sveavegen. Det var på denne siden LP gikk ned på kne før Palme ble snudd for L&H redning. GM gikk i en halvsirkel ned mot Sveavegen ifølge Inge M. Han så ryggen på gm. Denne operasjonen - som pågikk rolig - tok ca 10 sekunder (?). Hvorfor ? Gm så kanskje åpne ufokuserte øyne og blod som sivet ut av munn. Han betraktet - rolig - og så at jobben var gjort.

Han spenner ned hanen, sikrer våpenet og putter det i en lomme. Igjen rolig, etter å ha drept Sveriges kjente og omstridte statsminister. Deretter begynner han først å gå inn i Tunnelgatan (ifølge Anders B), så slår han over i rolig løp. Tar stegene i trappen spenstig. På toppen snur han seg. Ikke for å se på åstedet, men for å se om noen fulgte etter ham. Han har her fullstendig kontroll over situasjonen. Han har fortsatt fire patroner i tønna. Dette er en proff. Det er jeg rimelig sikker på.

Teoriene om til venstre i Luntmakergatan og at det var SE som løp opp trappene er like mye oppspinn som teatermordet. Vitner fulgte drapsmannen med øynene helt opp trappene. Jeppeson så og hørte gm, og flukten opp trappene.
 
Morsomt med Lars Borgnäs´ siste alternative hypotese. Engström som en slags ´ufrivillig patsy´ opp trappene - mens gm i realiteten spaserer rolig bortover mot restaurant ´Bohemia´ (passende navn), entrer inn, setter seg ved et bord uten å ta av ytterklær, en 10-15 minutter eller så, bestiller ingenting, ser ikke på noen - går så ut igjen og forsvinner rolig i Sockholmsnatten. Ganske profesjonelt og iskaldt. Med sine pene promenadsko.

Og hvorfor skulle egentlig den iskalde, proffe el halv-proffe gm gå, "lunta" etterhvert, inn i gränden og oppover trappeavsatsene - som en annen emosjonalisert amatør? To-skudds-teorien til Borgnäs henger vel for meg kanskje litt lenger inne - men dog. Og Lisbeths utbrudd gir nå plutselig mening. Resten av resonnementet kan utmerket godt henge på greip - ikke inn i David Bagares gata - men til et visst Hovedkvarter.

At Säpo-arkivene skulle bli åpnet ila Borgnäs´ levetid, tror jeg han kan holde på med til han blir blå-gul i ansiktet - men kanskje om en 50-100 år?

Likevel - Lars Borgnäs, en fantastisk innsats i saken. Selv klarte jeg til og med å forveksle Lars Borgnäs med Gunnar Wall på oppløpssida her. Morsomt at Engström var en konkurranseløper i sin ungdom, og han hadde sikkert pen fart opp trappene, med håndleddsvesken sin - og keppsen. Mens han møtte Jeppsen.

Borgnäs, be my Best Man, then... Jeg takker dere Skywalker & American Horse (for noen navn for emnet) for informasjon og all tid dere har anvendt på spørsmål og mer el essige side.
Ligger en video av Stig Engstrøm sin rekonstruksjon på YouTube.
Blir overrasket hvor raskt ha løper.😊

Ja er mange dyktige folk. Selv om man ikke alltid er enig i alle teoriene.
Både Gunnar Wall og Borgnes kan utrolig mye.
Syns kanskje Borgnes drar fantasien litt langt noen ganger.
Paul Smith, Thomas Petterson og brødrene Potiainen er også veldig bra.
Lars Larson sin bok Nationens fiende er min favoritt. I hvert fall om man er mest opptatt av vitnene og hva som skjedde på åstedet.
 
Morsomt med Lars Borgnäs´ siste alternative hypotese.

Og hvorfor skulle egentlig den iskalde, proffe el halv-proffe gm gå, "lunta" etterhvert, inn i gränden og oppover trappeavsatsene - som en annen emosjonalisert amatør?



Borgnäs, be my Best Man, then... Jeg takker dere Skywalker & American Horse (for noen navn for emnet) for informasjon og all tid dere har anvendt på spørsmål og mer el mindre forhastede vurderinger fra min amatørmessige side.

Case closed.
Be happy.
Du må ikke gi deg, du har brakt inn veldig interessante ting.
Og dine teorier er ikke dårligere enn noen andres.
Det lengste man har kommet har vært å dømme og få frikjent CP, og få si at man sier det er SE mens man sier at det ikke ville holdt i en rettssak. Den siste her om SE kan man jo tygge skrå på.
Jeg synes at det minner mest om en "ordre" som sier: Nok er nok...

Jeg vet ikke hvem som stod bak.
Forfatteren Paul Smith som mener det var CA er kanskje inne på noe når han sier at det (min ord nå, men poenget): er et slags nederlag at statsministeren er drept av ensom ulv, nærmest en slask, mer nedverdigende enn at det var en konspirasjon (om du skjønner meg). Konspi på et eller annet nivå er jo mer spennende også, for å si det sånn.

Det som taler for CA er:
  • tapte masse penger på noe som myndighetene innførte (klønete sagt av meg)
  • hadde en slik revolver som ikke ble prøveskutt og som han hadde en rar forklaring på hvorfor solgt og til hvem
  • han var en dyktig skytter med Magnum 357
  • bodde i nærheten og kunne ha gått hjem og hentet Magnumen om han hadde sett OP gå inn på kinoen før på kvelden
  • liknet vel på CP i ansiktet og vel faktisk på den skissen SE (reklamemannen) tegnet av gm.

For en konspirasjon:
Her har vel andre godt argumentert for det.

Lars B sier vel at gm skjøt med venstre hånd, og Paul Smith sier at både CP og SE var venstrehendte.
(jeg har sendt såm til palmemordet.eu om det, men jeg ikke at det er tatt inn - virker uten aktivitet der nå).

Men - stå på - og det er jo gjerne slik at ting kan "løses" ved forskjellig tenking.
Det er vel bare det offisielle Sverige som sagt at saken er "closed".

***
Jeg har hatt mine preferanser om hvem og hva, men går alltid i ring - om att og om att.
 
Ang. Hvilken hånd gm brukte har de i følge Sony Bjørk har de aldri klart å stadfeste det.
Vitner sier forskjellige ting.
Kulens bane skal dog ha gått mot venstre gjennom Palme, men uten å vite eksakt hvor gm kom fra/sto er det vist umulig å vite hvilken hånd gm brukte.
 
Du må ikke gi deg, du har brakt inn veldig interessante ting.
Og dine teorier er ikke dårligere enn noen andres.
Det lengste man har kommet har vært å dømme og få frikjent CP, og få si at man sier det er SE mens man sier at det ikke ville holdt i en rettssak. Den siste her om SE kan man jo tygge skrå på.
Jeg synes at det minner mest om en "ordre" som sier: Nok er nok...

Jeg vet ikke hvem som stod bak.
Forfatteren Paul Smith som mener det var CA er kanskje inne på noe når han sier at det (min ord nå, men poenget): er et slags nederlag at statsministeren er drept av ensom ulv, nærmest en slask, mer nedverdigende enn at det var en konspirasjon (om du skjønner meg). Konspi på et eller annet nivå er jo mer spennende også, for å si det sånn.

Det som taler for CA er:
  • tapte masse penger på noe som myndighetene innførte (klønete sagt av meg)
  • hadde en slik revolver som ikke ble prøveskutt og som han hadde en rar forklaring på hvorfor solgt og til hvem
  • han var en dyktig skytter med Magnum 357
  • bodde i nærheten og kunne ha gått hjem og hentet Magnumen om han hadde sett OP gå inn på kinoen før på kvelden
  • liknet vel på CP i ansiktet og vel faktisk på den skissen SE (reklamemannen) tegnet av gm.

For en konspirasjon:
Her har vel andre godt argumentert for det.

Lars B sier vel at gm skjøt med venstre hånd, og Paul Smith sier at både CP og SE var venstrehendte.
(jeg har sendt såm til palmemordet.eu om det, men jeg ikke at det er tatt inn - virker uten aktivitet der nå).

Men - stå på - og det er jo gjerne slik at ting kan "løses" ved forskjellig tenking.
Det er vel bare det offisielle Sverige som sagt at saken er "closed".

***
Jeg har hatt mine preferanser om hvem og hva, men går alltid i ring - om att og om att.
Veldig enig i mye du skriver.
Er forståelig at de lander på Engstrøm.
Er det første hinderet av mange i denne saken.
Tror ikke noen av de i etterforskningen er veldig overbevist om Engstrøm, men av alle merkelige ting i denne saken så er han nærmest. Er i hvertfall noe konkret der.

Tror ikke helt på Engstrøm selv, men skulle gjerne vist hva han i all verden drev med og hvorfor han løy. At man ikke får svar på dette er i hovedsak Holmer sin feil, selv om flere etterforskere hadde sjansen til å finne det ut helt frem til 2000.
Er ikke sikkert vi hadde vist hvem morderen var, men er overbevist om at vi hadde hatt mer svar og mer oversikt over åstedet om ikke Holmer hadde tatt på seg etterforskningshatten.
 
Om Walkie Talkie
Det kan jo forklare disse, men noen vil også kunne si at dette er et røykteppe...
Politiet hadde også en overvåkning av Sigge Cedergren og spillklubben Oxen mordkvelden. Mange av walkietalkie observasjonene kan henges her også.
Som du linker til har jo også SAPO etter hvert kommet med at flere av observasjonene kan skyldes dem.
 
Politiet hadde også en overvåkning av Sigge Cedergren og spillklubben Oxen mordkvelden. Mange av walkietalkie observasjonene kan henges her også.
Som du linker til har jo også SAPO etter hvert kommet med at flere av observasjonene kan skyldes dem.
Statsministeren myrdet!
Var det noe viktigere enn å oppklare dette og få avklart ting?
Jeg synes vel at dette ikke nødvendigvis sier alt om det.
 
Veldig enig i mye du skriver.
Er forståelig at de lander på Engstrøm.
Er det første hinderet av mange i denne saken.
Tror ikke noen av de i etterforskningen er veldig overbevist om Engstrøm, men av alle merkelige ting i denne saken så er han nærmest. Er i hvertfall noe konkret der.

Tror ikke helt på Engstrøm selv, men skulle gjerne vist hva han i all verden drev med og hvorfor han løy. At man ikke får svar på dette er i hovedsak Holmer sin feil, selv om flere etterforskere hadde sjansen til å finne det ut helt frem til 2000.
Er ikke sikkert vi hadde vist hvem morderen var, men er overbevist om at vi hadde hatt mer svar og mer oversikt over åstedet om ikke Holmer hadde tatt på seg etterforskningshatten.
At han snakket usant osv. kunne jo vær et trekk ved hans personlighet.
En ellers usett person med ønske om annet så nå sitt snitt til å bli en i overskriftene.
Det er mye rart som mange gjør for nettopp noe slikt.
130 har vel sagt: Det var meg...
Men her da en som faktisk kan ses på å være en litt mer offensiv og "smart" i så måte.
"Leilighet gjør tyv" - er et ordtak som mange kjenner til - ikke umulig her.
 
Veldig enig i mye du skriver.
Er forståelig at de lander på Engstrøm.
Er det første hinderet av mange i denne saken.
Tror ikke noen av de i etterforskningen er veldig overbevist om Engstrøm, men av alle merkelige ting i denne saken så er han nærmest. Er i hvertfall noe konkret der.

Tror ikke helt på Engstrøm selv, men skulle gjerne vist hva han i all verden drev med og hvorfor han løy. At man ikke får svar på dette er i hovedsak Holmer sin feil, selv om flere etterforskere hadde sjansen til å finne det ut helt frem til 2000.
Er ikke sikkert vi hadde vist hvem morderen var, men er overbevist om at vi hadde hatt mer svar og mer oversikt over åstedet om ikke Holmer hadde tatt på seg etterforskningshatten.
Så mye som du har lest om saken, iflg deg, hvordan tro på SE ? GM blir stort sett alltid tatt raskt etter drap eller drapsforsøk på kjente personer. Fra Julius Cæsar, via Abraham Lincoln, M. Begin, Anwar Sadat, JFK, Robert Kennedy, Martin Luther King, John Lennon, forsøket på Ronald Reagan i 1981, Ghandi, den tidlige japanske statsministeren i 2022, det nylige drapsforsøket på presidenten i Slovakia osv osv.. Gm tas.

Palme er spesiell fordi gm ikke ble tatt. Han slapp unna, og han ville slippe unna. Og han klarte det. Om det var SE hvorfor i himmelens navn skulle han returnere til åstedet og bli gjenkjent ? Eller stå frem i media og bli gjenkjent ? Om du løper i en sidegate i Oslo rundt midnatt så vet du hva du ser og hvem du ser, men du vet ikke hvem som ser deg. Med mindre SE ville bli tatt var handlingsmønsteret hans fullstendig stupid. SE er like dumt som teatermordet.

GM ville ikke bli tatt, og han ble ikke tatt. GM var enten godt kjent i St Holm eller så var drapsstedet nøye utvalgt. Tror ikke planen nødvendigvis var å ta ut Palme denne kvelden. Alt passet imidlertid. Ingen livvakter, lite folk ute, åsted. Den aktuelle kvelden på det aktuelle åstedet kunne en ukjent gm umulig vite om det å løpe inn Tunnelgatan var en felle. De to store brakkene skjulte innsynet. Var dette en blindvei ? Fysisk umulig å ta seg inn og videre ut i St Holms natten, altså en felle ? GM visste at fluktveien var ideell. Ingen bil kunne følge opp trappene, og fra toppen kunne han true/skyte mot forfølgere.,Han hadde full kontroll på toppen. Ideelt enn si, genialt..
 
Ligger en video av Stig Engstrøm sin rekonstruksjon på YouTube.
Blir overrasket hvor raskt ha løper.😊

Ja er mange dyktige folk. Selv om man ikke alltid er enig i alle teoriene.
Både Gunnar Wall og Borgnes kan utrolig mye.
Syns kanskje Borgnes drar fantasien litt langt noen ganger.
Paul Smith, Thomas Petterson og brødrene Potiainen er også veldig bra.
Lars Larson sin bok Nationens fiende er min favoritt. I hvert fall om man er mest opptatt av vitnene og hva som skjedde på åstedet.
Enig i at Borgnäs "drar fantasien litt langt noen ganger". Spektakulært med hans 2-skudds-hypotese i ´omvendt ordning´. Men så finner han altså en venstrehendt GM, og for meg passer det aldeles utmerket. Jeg trodde jo først GM har briller, men det tror jeg ikke lenger. Det synes umulig. Og C Andersson får bare hvile i fred. Jeg forvekslet ellers Borgnäs med Gunnar Wall - sistnevnte virker en smule for ´satt´ på meg, ikke min type.

Ja, herr Engström, småfet, 52, kunne nok forts. løpe, og opp trapper. Han var vel en ganske habil mellomdistanseløper, eller var det sprinter, i yngre år. Jeg var selv en sånn. Litt satt blir man, men man kan forts. løpe ganske okay. I hvertfall unntaksvis. Så får man heller snuble litt innover David Bagares gata når det røyner på, stive lår.:mad:

Skal få sett på P Smith, T Petterson og brothers Poutiainen og Larson´s ´Nationens fiende´. Takk for det. Mer har jeg ikke tid til. Men håper på en Hitler-flukts-bok, i og med at jeg føler at begge Hitlers (hoved-) dobbeltgjengere er avdekket med både fotos og navn, de medisinske fakta beviser forensisk svindel, Moskvas propaganda er mer og mer debunked, øyenvitnene i sør, nytt øyenvitne i Tyskland 30.04.45 og nå ganske nylig et funn av et positiv av foto av Hitler fra midten av 50-tallet (det berømte Tunja-foto). Avventer ekspertuttalelse fra faget medisinsk fysikk; ansiktsgjenkjenning.

Forts. heia LSK og Romerike. Landslaget er altfor dårlig - fram for klubbfotballen.
Stay focused, be happy.:)
Veldig enig i mye du skriver.
Er forståelig at de lander på Engstrøm.
Er det første hinderet av mange i denne saken.
Tror ikke noen av de i etterforskningen er veldig overbevist om Engstrøm, men av alle merkelige ting i denne saken så er han nærmest. Er i hvertfall noe konkret der.

Tror ikke helt på Engstrøm selv, men skulle gjerne vist hva han i all verden drev med og hvorfor han løy. At man ikke får svar på dette er i hovedsak Holmer sin feil, selv om flere etterforskere hadde sjansen til å finne det ut helt frem til 2000.
Er ikke sikkert vi hadde vist hvem morderen var, men er overbevist om at vi hadde hatt mer svar og mer oversikt over åstedet om ikke Holmer hadde tatt på seg etterforskningshatten.
Stig Engström kan nok ha hatt en såk. personlighetsforstyrrelse (altså patologisk, klinisk nivå), type Dramatiserende PF.

Hvorfor Engström lyver? Han har ingenting med mordet å gjøre. Men han foretar et ´ubegripelig´ valg rett i etterkant, istf. å forsøke (som omtrent alle andre ville gjort) å assistere Lisbeth eller tilkalle Politi/ambulanse. Alle vet at systemer er sendrektige - jo flere, dess bedre som forsøker å påkalle assistanse. Engström velger å innta en... ´helterolle´ andre veien. Han tror han ser noe inne i Tunnellgatan; sannsynligvis Lars Jeppson - og han løper instinktivt inn. Type: "Jag måste åstadkomma nåt", "Jag kan hämta ind honom". Engström var en habil løper en gang - han løper. Han förstår e. 2 sekunder at helvete er ute. Ikke mange andre ville ha valgt Engströms vei.

Er ikke Lars Jeppson for langt unna? Man skulle vel tro det. Men ikke Engström, og han er en raring. Her kommer han attpåtil ut fra jobbet kl 23:20 og velger dette? Hvor mange andre ville ha gjort dette? Omtrent ingen, spør du meg. Engström er våpen-kyndig, han oppfatter raskt at skudd er avfyrt. Han tenker at her skal jeg kunne bidra med noe som betyr noe. Jeg kan ingenting om våpen, men kan kanskje innbille meg at Engstöm kan tenke at; "Okay, han har avfyrt to skudd, men risken for meg er ikke stor". Tenker Engström at GM neppe vil kunne ta sjansen på å skyte igjen? Men han er en som har overdreven tro på seg selv, og en som har hang til å overdrive alt som er.

Hvorfor lyver så Engström i bakkant? Han forstår at ageringen er idiotisk. Forstår at han selv kan virke mistenkelig. Denne type PF er ganske ´milde´ eller hva vi skal kalle det, og nivå av selvinnsikt et annet enn hos psykopattyper som C Pettersson eller C Andersson (eller GM) - en totalt annerledes type. Engström, som du vet, er nødt til å forsøke å konstruere et el. annet tilforlatelig narrativ. Han er en naiv karakter. Han er fortsatt veldig interessert i å bidra til etterforskningen, og så desidert i overkant pga. sin (antatte) karaktertype. Det kan i slike tilfeller nærmest virke barnslig (altså som et barn som vil imponere på omgivelsene) og som vi voksne ler av selv om vi støtter og lytter til barnet vårt. Noen mennesker forblir i stort sett slik resten av livet... Så forstår da Engström etterhvert det som du vet, han blir mistenkt... Jeg synes vel at Borgnäs spekulerer inn resten av en troverdig Engström-figur.

Han har overhodet intet med attentatet å gjøre. Engström er svært langt fra modus-kandidat, som er en psykopat; følelseskald, en apat, som psykiatrien sier i dag (uten eller med svært liten evne til empatisering. Her er Engströms type omrent kontrær, en (overraskende kanskje) ganske empatisk person. Dramatiserende, javel, men han er genuint opptatt å ville bidra til etterforskningen akkurat som hans (pene) løp etter GM som aldri er foran ham er genuint. En dramatiserende type sparer aldri på konfekten.

Er en patetisk, naiv, infantil, figur og vår alles kjære Palmeutredare - skulle og burde hatt bedre assistanse av eksperter i personlighetspsykologi. Jeg har lest meg opp på hva Engström forsøker konstruere av alibi, forklaringe
Veldig enig i mye du skriver.
Er forståelig at de lander på Engstrøm.
Er det første hinderet av mange i denne saken.
Tror ikke noen av de i etterforskningen er veldig overbevist om Engstrøm, men av alle merkelige ting i denne saken så er han nærmest. Er i hvertfall noe konkret der.

Tror ikke helt på Engstrøm selv, men skulle gjerne vist hva han i all verden drev med og hvorfor han løy. At man ikke får svar på dette er i hovedsak Holmer sin feil, selv om flere etterforskere hadde sjansen til å finne det ut helt frem til 2000.
Er ikke sikkert vi hadde vist hvem morderen var, men er overbevist om at vi hadde hatt mer svar og mer oversikt over åstedet om ikke Holmer hadde tatt på seg etterforskningshatten.
Ja, dessverre. Vi hadde nok det. Vedr. kandidat Engström, som er omtrent så langt unna vi kan komme en moduskandidat. Det blir nesten som J H Andersen vs. Viggo K. Engström kan nok ha hatt en personlighetsforstyrrelse, type dramatiserende - er vankelig å se annet for meg. Igjen, kjedelig Palmeutredarna ikke hadde bedre assist av eksperter innen personlighetspsykologi.

Han løper ´som en idiot´ inn i Tunnellgatan; han syns vel han ser noen (Jeppson?) - han er våpenkyndig og har oppfattet skuddene ganske raskt. Veldig få av oss andre ville ha valgt Engströms vei og heller blitt på åstedet og forsøkt hjelpe Lisbeth - eller tilkalle hjelp. Alle vet at systemer er trege, selv om man befinner seg i et drama - jo flere som tilkaller hjelp, desto bedre... Jeg kan selv ikke forstå at ikke Engström har oppfattet GM, men det kan vel vanskelig skyldes anne enn at GM er usedvanlig kald og rolig, drapsvåpnet på tiendeler vippet inn i høyre frakkelomme dog på kontrollert vis, og GM ser ut som en vanlig tilskuer, tilfeldig forbipasserende noen sekunder, før han rolig spaserer videre helt upåfallende bort mot ´Bohemia´... For GM er dette ikke et drama, selv om han akkurat har myrdet statsministeren - men for alle andre.

For den dramatiserende Engström så meget desto mer. Som du vet, han kunne løpe temmelig godt en gang. Gamle løpere kan fortsatt. Engström løper, mens han tenker "va fan är det som skjer". Han fokuserer på Lars Jeppson - men mister ham av syne. Jeppson vet nå hva som sannsynligvis har skjedd. Resten vet vi rent konkret. I hodet på Engström er det vel en Helterolle som dominerer. Det lettere absurde, selvsagt nå at ´forfølgeren´ kommer foran ´gjerningsmannen´. Ingen av dem vet dette - og intet er korrekt. Resten av forløpet kan du alt om, jeg kan bare brokker, men det er etterhvert uinterressant i et absurd teater som dette.

Så spør man seg, dersom det er det som skjer - hva med ´drapsmannens´ videre ferd innover D Bagares, og at Jeppson ´forfølger´ sier at ´gjerningsmannen´ synes å dukke ned bak en bil? Igjen, temmelig absurd, med tanke på Engströms rolle... For hvordan kan han være foran ´gjerningsmannen´? Hva i helvete er det som skjer? Engström er vel lettere paff, og han begynner å tenke hva faen gjør jeg her. Samtidig har han selv satt seg inn i denne absurde situasjonen, og han har lite oppnådd (foreløpig)... Sitter han bak en bil i Bagares og venter på ´gjerningsmannen´? You tell me. Det kommer i hvert fall ingen, kun tilfeldig forbipasserende i rolig tempo... Jeg tenker at Engström tenker at, ok, jeg tok feil eller GM forsvant en annen vei... Han forstår at han bare må ned til åstedet som snarest. Hvordan skal hans ´helterolle´ nå se ut? I Engströms ur-kjedelige rutineliv, er det endelig noe som skjer. Han begynner kanskje allerede nå å tenke at han har et forklaringsproblem.

Men jeg tror ikke det. Engström er en naiv, infantil type patologisk oppmerksomhets-trengende, jeg holdt på å si omtrent som en Hans Holmér (men misforstå meg rett). Opprømt, med en viss puls og meddelelsesbehov allerede på Mordplatsen, arriverer Engström med sin keps og lille håndleddsveske. Endelig er det noe som skjer i hans miserable A4-liv! Det ser utrolig ut med Engströms engasjement i media etterpå, men slik er de. Nesten som små barn. Men Engström ønsker bare å bistå Politiet så godt han kan. Og det er i overkant godt, ja.

Konstruksjon av ´alibi´, forklaringsproblemer: Palme-saken er et ´sammensurium´ av absurde innslag, Engström kun ett av dem, i tillegg til den ekstreme sannheten. Ikke bare det - det kan være at 3 gode GM-kandidater har befunnet seg samtidig samme sted omtrent ( i tillegg til attentat-laget). Som om ikke det var nok, det kan ha vært 2 typer W-T-operasjoner, for ikke å si 3 parallelt... Altså som i et virkelig absurd teater. Vi forsøker å stå utenfor teatret og skue inn på dette. Engström? En slags Narrifas i det hele, en tullebukk, dramatiserende, infantil, og han holder et slags futteral i henda sier noen, der kan også .357ern ha befunnet seg... Pussige forklaringer opprinner, og enhver ansvarlig polis blir naturligvis mistenksom.

Jeg vet ikke i hvilken grad Engström endrer, ´filer på´ sin konstruksjon av sin absurde innsats. Men jeg vet at den framstår som absurd. Vi ler av små barn som naivt søker oppmerksomhet på sine intense vis. Vi stusser over en Engström - og vi ler ikke, men kanskje etterhvert. Kjedelig at ikke Palmepoliserna forstod mer. Kjedelig at de ikke så mer på Gärningsmannaprofilen - og kunne ha utelukket Stig Engström umiddelbart. Viktor Gunnarsson ditto; en levemann, også temmelig fjernt fra en GM, dog ikke som en Engström-Narrifas og selvvalgt ´ufrivillig patsy´.

For de som alltid vil holde fast på lonely wolf-hyporesen, er det Christer-gutta som er kandidatene av interesse. Jeg vet ikke om det finnes andre lonely wolf-psykopater av interesse. Palme-saken er helt ekstraordinær, inneholder alt bortsett fra kjærlighet og sjalusidramaer (men den gjør kanskje det også i de ´indre gemakker´?).

Det er fascinerende med denne Engström. Morsomt at han løper såpass i Youtube-videoen. Vår GM gjør alt annet enn å løpe, han er helt upåfallende, som en vanlig kar på Stockholms trottoar. Men jeg tror etterhvert at han ble gjenkjent før attentatet, og at det var like før operasjonen ble avlyst. Men operasjonen kunne ikke avlyses, av en eller annen grunn, attentatlaget hade bråttom.

GM er ganske ung, venstrehendt, svensk eller halvsvensk, meget våpenkyndig, men ikke profesjonell, semi-profesjonell, muligens med militær bakgrunn. Er en utpreget psykopat-karakter, i så sterk motsetning til en Engström som du nesten kan komme. Han er følelseskald, kontrollert, må ha kontroll, er kontrollerende, manipulativ. GM er yngst i attentat-laget. Jeg tror at GM kjenner Palme, dvs. at Palme kjenner igjen GM. Jeg tror at vitneobs fra front er viktig. Jeg vet ikke om Borgnäs har konstruert åsted helt ´korrekt´ - men jeg tror at det kan være 80-90% korrekt (minimum). Det holder - igrunnen. Om 2-skudds-teorien i ´omvendt ordning´ er korrekt, har jeg ingen mulighet til å kunne kommentere. Men jeg mener at ´ordningen´ ikke er så viktig. Hva viktigere, er dersom det stemmer at GM likevel umulig kan ha løpt opp trappene og videre - er det dette som er viktig: GMs atferd uavhengig av skuddene i etterkant. Hvor går han og hvordan, mer interessant. Ingen vitner har noen obs? GM forsvinner ubemerket. Han er lokalkjent. Her i området har han vært mange ganger tidligere.

Drapsplanen er nøye forberedt, om og om igjen visualisert i detalj. Alt ´virker´ dermed som om han har drept tidligere. Jeg ville heller si, sannsynligvis ikke. Annet enn i mil. sammenheng eventuelt.

Det er en skandale at heller ikke ´Bohemia´-damen er nøyere fulgt opp.

Vedr. de unge finlandssvenske damer synes jeg forts. det er underlig. Og jeg er ikke enig i at det er gjort "... hva som kunne gjøres" offisielt. Dersom GM skulle være en venstrehendt, dertil finlandssvensk, javel - man kom ikke lenger... Men dersom GM i tillegg skulle være tilknyttet Norrmalmspolisen... no way. Som Borgnäs indikerer. Om nå ikke Säpo er direkte knyttet til planlegging, så er det noe som ikke stemmer med Säpo i etterkant, og i alle år. Som de spekulerer, man kan ha blitt ´varslet´ på forhånd, man kan ha ´forstått i etterkant´, man har evt. ´aktivt gått inn i mørklegging´. Og man har da hatt mer enn tilstrekkelig av informasjon til å ha forstått hvem som står bak...

At dette ikke skulle ha kvalifisert til flere etterforskningsskritt - av så viktige indisier? No way, baby. ´Ørten Tok-henvendelser´? Ja, men ikke disse. Tvertimot. Jeg ser at W-T-trafikk-hypotesene ikke kom lenger vedr. mulige ´parallelle operasjoner´ - og at (naturligvis) det er like stor uenighet her. Det er forts. ulovlig med håndholdte W-T´s under regulær politispaning når man har tilgang til, og opererer ut fra egen bil med radio, er det ikke det og i 1986?

Jeg avslutter med at indisiet med ´Katja´og ´Pirjo´ ved Decorima er meget sterkt - ut fra all min erfaring og psykologiske kunnskap. Dette gjelder alle deler av vitnemålet til ´Katja´- jeg utelukker her venninne ´Pirjo´, siden hun etterhvert virker mest redd - ikke ´husker så mye´ etterhvert, og aldri har påstått hun ser et skytevåpen i finnes venstre hånd i venstre frakkelomme stikke opp. Jentene kommer inn fra høyre, og det er i høyre arm ´Katja´ tar et godt tak når finnen ikke engang svarer på hva klokka er, selv om han står der med W-T´en på. Han dras lett mot høyre, og hun kan ha sett det hun sier hun ser i venstre hånd, venstre frakkelomme mens ´Pirjo´ er plassert annerledes i situasjonen.

Dersom GM er venstrehendt, finlandssvensk OG politiansatt OG i NorrmalmsPolisen - no way, baby. No problem. Problemet er av strukturell karakter. Det er noen i Makta som bestemmer at noen ikke skal røres. Ikke kan røres.

Det vil i så fall kunne ryste Svenska Folkhemmet og alt som er.
 
At han snakket usant osv. kunne jo vær et trekk ved hans personlighet.
En ellers usett person med ønske om annet så nå sitt snitt til å bli en i overskriftene.
Det er mye rart som mange gjør for nettopp noe slikt.
130 har vel sagt: Det var meg...
Men her da en som faktisk kan ses på å være en litt mer offensiv og "smart" i så måte.
"Leilighet gjør tyv" - er et ordtak som mange kjenner til - ikke umulig her.
Yepp.
 
Enig i at Borgnäs "drar fantasien litt langt noen ganger". Spektakulært med hans 2-skudds-hypotese i ´omvendt ordning´. Men så finner han altså en venstrehendt GM, og for meg passer det aldeles utmerket. Jeg trodde jo først GM har briller, men det tror jeg ikke lenger. Det synes umulig. Og C Andersson får bare hvile i fred. Jeg forvekslet ellers Borgnäs med Gunnar Wall - sistnevnte virker en smule for ´satt´ på meg, ikke min type.

Ja, herr Engström, småfet, 52, kunne nok forts. løpe, og opp trapper. Han var vel en ganske habil mellomdistanseløper, eller var det sprinter, i yngre år. Jeg var selv en sånn. Litt satt blir man, men man kan forts. løpe ganske okay. I hvertfall unntaksvis. Så får man heller snuble litt innover David Bagares gata når det røyner på, stive lår.:mad:

Skal få sett på P Smith, T Petterson og brothers Poutiainen og Larson´s ´Nationens fiende´. Takk for det. Mer har jeg ikke tid til. Men håper på en Hitler-flukts-bok, i og med at jeg føler at begge Hitlers (hoved-) dobbeltgjengere er avdekket med både fotos og navn, de medisinske fakta beviser forensisk svindel, Moskvas propaganda er mer og mer debunked, øyenvitnene i sør, nytt øyenvitne i Tyskland 30.04.45 og nå ganske nylig et funn av et positiv av foto av Hitler fra midten av 50-tallet (det berømte Tunja-foto). Avventer ekspertuttalelse fra faget medisinsk fysikk; ansiktsgjenkjenning.

Forts. heia LSK og Romerike. Landslaget er altfor dårlig - fram for klubbfotballen.
Stay focused, be happy.:)

Stig Engström kan nok ha hatt en såk. personlighetsforstyrrelse (altså patologisk, klinisk nivå), type Dramatiserende PF.

Hvorfor Engström lyver? Han har ingenting med mordet å gjøre. Men han foretar et ´ubegripelig´ valg rett i etterkant, istf. å forsøke (som omtrent alle andre ville gjort) å assistere Lisbeth eller tilkalle Politi/ambulanse. Alle vet at systemer er sendrektige - jo flere, dess bedre som forsøker å påkalle assistanse. Engström velger å innta en... ´helterolle´ andre veien. Han tror han ser noe inne i Tunnellgatan; sannsynligvis Lars Jeppson - og han løper instinktivt inn. Type: "Jag måste åstadkomma nåt", "Jag kan hämta ind honom". Engström var en habil løper en gang - han løper. Han förstår e. 2 sekunder at helvete er ute. Ikke mange andre ville ha valgt Engströms vei.

Er ikke Lars Jeppson for langt unna? Man skulle vel tro det. Men ikke Engström, og han er en raring. Her kommer han attpåtil ut fra jobbet kl 23:20 og velger dette? Hvor mange andre ville ha gjort dette? Omtrent ingen, spør du meg. Engström er våpen-kyndig, han oppfatter raskt at skudd er avfyrt. Han tenker at her skal jeg kunne bidra med noe som betyr noe. Jeg kan ingenting om våpen, men kan kanskje innbille meg at Engstöm kan tenke at; "Okay, han har avfyrt to skudd, men risken for meg er ikke stor". Tenker Engström at GM neppe vil kunne ta sjansen på å skyte igjen? Men han er en som har overdreven tro på seg selv, og en som har hang til å overdrive alt som er.

Hvorfor lyver så Engström i bakkant? Han forstår at ageringen er idiotisk. Forstår at han selv kan virke mistenkelig. Denne type PF er ganske ´milde´ eller hva vi skal kalle det, og nivå av selvinnsikt et annet enn hos psykopattyper som C Pettersson eller C Andersson (eller GM) - en totalt annerledes type. Engström, som du vet, er nødt til å forsøke å konstruere et el. annet tilforlatelig narrativ. Han er en naiv karakter. Han er fortsatt veldig interessert i å bidra til etterforskningen, og så desidert i overkant pga. sin (antatte) karaktertype. Det kan i slike tilfeller nærmest virke barnslig (altså som et barn som vil imponere på omgivelsene) og som vi voksne ler av selv om vi støtter og lytter til barnet vårt. Noen mennesker forblir i stort sett slik resten av livet... Så forstår da Engström etterhvert det som du vet, han blir mistenkt... Jeg synes vel at Borgnäs spekulerer inn resten av en troverdig Engström-figur.

Han har overhodet intet med attentatet å gjøre. Engström er svært langt fra modus-kandidat, som er en psykopat; følelseskald, en apat, som psykiatrien sier i dag (uten eller med svært liten evne til empatisering. Her er Engströms type omrent kontrær, en (overraskende kanskje) ganske empatisk person. Dramatiserende, javel, men han er genuint opptatt å ville bidra til etterforskningen akkurat som hans (pene) løp etter GM som aldri er foran ham er genuint. En dramatiserende type sparer aldri på konfekten.

Er en patetisk, naiv, infantil, figur og vår alles kjære Palmeutredare - skulle og burde hatt bedre assistanse av eksperter i personlighetspsykologi. Jeg har lest meg opp på hva Engström forsøker konstruere av alibi, forklaringe

Ja, dessverre. Vi hadde nok det. Vedr. kandidat Engström, som er omtrent så langt unna vi kan komme en moduskandidat. Det blir nesten som J H Andersen vs. Viggo K. Engström kan nok ha hatt en personlighetsforstyrrelse, type dramatiserende - er vankelig å se annet for meg. Igjen, kjedelig Palmeutredarna ikke hadde bedre assist av eksperter innen personlighetspsykologi.

Han løper ´som en idiot´ inn i Tunnellgatan; han syns vel han ser noen (Jeppson?) - han er våpenkyndig og har oppfattet skuddene ganske raskt. Veldig få av oss andre ville ha valgt Engströms vei og heller blitt på åstedet og forsøkt hjelpe Lisbeth - eller tilkalle hjelp. Alle vet at systemer er trege, selv om man befinner seg i et drama - jo flere som tilkaller hjelp, desto bedre... Jeg kan selv ikke forstå at ikke Engström har oppfattet GM, men det kan vel vanskelig skyldes anne enn at GM er usedvanlig kald og rolig, drapsvåpnet på tiendeler vippet inn i høyre frakkelomme dog på kontrollert vis, og GM ser ut som en vanlig tilskuer, tilfeldig forbipasserende noen sekunder, før han rolig spaserer videre helt upåfallende bort mot ´Bohemia´... For GM er dette ikke et drama, selv om han akkurat har myrdet statsministeren - men for alle andre.

For den dramatiserende Engström så meget desto mer. Som du vet, han kunne løpe temmelig godt en gang. Gamle løpere kan fortsatt. Engström løper, mens han tenker "va fan är det som skjer". Han fokuserer på Lars Jeppson - men mister ham av syne. Jeppson vet nå hva som sannsynligvis har skjedd. Resten vet vi rent konkret. I hodet på Engström er det vel en Helterolle som dominerer. Det lettere absurde, selvsagt nå at ´forfølgeren´ kommer foran ´gjerningsmannen´. Ingen av dem vet dette - og intet er korrekt. Resten av forløpet kan du alt om, jeg kan bare brokker, men det er etterhvert uinterressant i et absurd teater som dette.

Så spør man seg, dersom det er det som skjer - hva med ´drapsmannens´ videre ferd innover D Bagares, og at Jeppson ´forfølger´ sier at ´gjerningsmannen´ synes å dukke ned bak en bil? Igjen, temmelig absurd, med tanke på Engströms rolle... For hvordan kan han være foran ´gjerningsmannen´? Hva i helvete er det som skjer? Engström er vel lettere paff, og han begynner å tenke hva faen gjør jeg her. Samtidig har han selv satt seg inn i denne absurde situasjonen, og han har lite oppnådd (foreløpig)... Sitter han bak en bil i Bagares og venter på ´gjerningsmannen´? You tell me. Det kommer i hvert fall ingen, kun tilfeldig forbipasserende i rolig tempo... Jeg tenker at Engström tenker at, ok, jeg tok feil eller GM forsvant en annen vei... Han forstår at han bare må ned til åstedet som snarest. Hvordan skal hans ´helterolle´ nå se ut? I Engströms ur-kjedelige rutineliv, er det endelig noe som skjer. Han begynner kanskje allerede nå å tenke at han har et forklaringsproblem.

Men jeg tror ikke det. Engström er en naiv, infantil type patologisk oppmerksomhets-trengende, jeg holdt på å si omtrent som en Hans Holmér (men misforstå meg rett). Opprømt, med en viss puls og meddelelsesbehov allerede på Mordplatsen, arriverer Engström med sin keps og lille håndleddsveske. Endelig er det noe som skjer i hans miserable A4-liv! Det ser utrolig ut med Engströms engasjement i media etterpå, men slik er de. Nesten som små barn. Men Engström ønsker bare å bistå Politiet så godt han kan. Og det er i overkant godt, ja.

Konstruksjon av ´alibi´, forklaringsproblemer: Palme-saken er et ´sammensurium´ av absurde innslag, Engström kun ett av dem, i tillegg til den ekstreme sannheten. Ikke bare det - det kan være at 3 gode GM-kandidater har befunnet seg samtidig samme sted omtrent ( i tillegg til attentat-laget). Som om ikke det var nok, det kan ha vært 2 typer W-T-operasjoner, for ikke å si 3 parallelt... Altså som i et virkelig absurd teater. Vi forsøker å stå utenfor teatret og skue inn på dette. Engström? En slags Narrifas i det hele, en tullebukk, dramatiserende, infantil, og han holder et slags futteral i henda sier noen, der kan også .357ern ha befunnet seg... Pussige forklaringer opprinner, og enhver ansvarlig polis blir naturligvis mistenksom.

Jeg vet ikke i hvilken grad Engström endrer, ´filer på´ sin konstruksjon av sin absurde innsats. Men jeg vet at den framstår som absurd. Vi ler av små barn som naivt søker oppmerksomhet på sine intense vis. Vi stusser over en Engström - og vi ler ikke, men kanskje etterhvert. Kjedelig at ikke Palmepoliserna forstod mer. Kjedelig at de ikke så mer på Gärningsmannaprofilen - og kunne ha utelukket Stig Engström umiddelbart. Viktor Gunnarsson ditto; en levemann, også temmelig fjernt fra en GM, dog ikke som en Engström-Narrifas og selvvalgt ´ufrivillig patsy´.

For de som alltid vil holde fast på lonely wolf-hyporesen, er det Christer-gutta som er kandidatene av interesse. Jeg vet ikke om det finnes andre lonely wolf-psykopater av interesse. Palme-saken er helt ekstraordinær, inneholder alt bortsett fra kjærlighet og sjalusidramaer (men den gjør kanskje det også i de ´indre gemakker´?).

Det er fascinerende med denne Engström. Morsomt at han løper såpass i Youtube-videoen. Vår GM gjør alt annet enn å løpe, han er helt upåfallende, som en vanlig kar på Stockholms trottoar. Men jeg tror etterhvert at han ble gjenkjent før attentatet, og at det var like før operasjonen ble avlyst. Men operasjonen kunne ikke avlyses, av en eller annen grunn, attentatlaget hade bråttom.

GM er ganske ung, venstrehendt, svensk eller halvsvensk, meget våpenkyndig, men ikke profesjonell, semi-profesjonell, muligens med militær bakgrunn. Er en utpreget psykopat-karakter, i så sterk motsetning til en Engström som du nesten kan komme. Han er følelseskald, kontrollert, må ha kontroll, er kontrollerende, manipulativ. GM er yngst i attentat-laget. Jeg tror at GM kjenner Palme, dvs. at Palme kjenner igjen GM. Jeg tror at vitneobs fra front er viktig. Jeg vet ikke om Borgnäs har konstruert åsted helt ´korrekt´ - men jeg tror at det kan være 80-90% korrekt (minimum). Det holder - igrunnen. Om 2-skudds-teorien i ´omvendt ordning´ er korrekt, har jeg ingen mulighet til å kunne kommentere. Men jeg mener at ´ordningen´ ikke er så viktig. Hva viktigere, er dersom det stemmer at GM likevel umulig kan ha løpt opp trappene og videre - er det dette som er viktig: GMs atferd uavhengig av skuddene i etterkant. Hvor går han og hvordan, mer interessant. Ingen vitner har noen obs? GM forsvinner ubemerket. Han er lokalkjent. Her i området har han vært mange ganger tidligere.

Drapsplanen er nøye forberedt, om og om igjen visualisert i detalj. Alt ´virker´ dermed som om han har drept tidligere. Jeg ville heller si, sannsynligvis ikke. Annet enn i mil. sammenheng eventuelt.

Det er en skandale at heller ikke ´Bohemia´-damen er nøyere fulgt opp.

Vedr. de unge finlandssvenske damer synes jeg forts. det er underlig. Og jeg er ikke enig i at det er gjort "... hva som kunne gjøres" offisielt. Dersom GM skulle være en venstrehendt, dertil finlandssvensk, javel - man kom ikke lenger... Men dersom GM i tillegg skulle være tilknyttet Norrmalmspolisen... no way. Som Borgnäs indikerer. Om nå ikke Säpo er direkte knyttet til planlegging, så er det noe som ikke stemmer med Säpo i etterkant, og i alle år. Som de spekulerer, man kan ha blitt ´varslet´ på forhånd, man kan ha ´forstått i etterkant´, man har evt. ´aktivt gått inn i mørklegging´. Og man har da hatt mer enn tilstrekkelig av informasjon til å ha forstått hvem som står bak...

At dette ikke skulle ha kvalifisert til flere etterforskningsskritt - av så viktige indisier? No way, baby. ´Ørten Tok-henvendelser´? Ja, men ikke disse. Tvertimot. Jeg ser at W-T-trafikk-hypotesene ikke kom lenger vedr. mulige ´parallelle operasjoner´ - og at (naturligvis) det er like stor uenighet her. Det er forts. ulovlig med håndholdte W-T´s under regulær politispaning når man har tilgang til, og opererer ut fra egen bil med radio, er det ikke det og i 1986?

Jeg avslutter med at indisiet med ´Katja´og ´Pirjo´ ved Decorima er meget sterkt - ut fra all min erfaring og psykologiske kunnskap. Dette gjelder alle deler av vitnemålet til ´Katja´- jeg utelukker her venninne ´Pirjo´, siden hun etterhvert virker mest redd - ikke ´husker så mye´ etterhvert, og aldri har påstått hun ser et skytevåpen i finnes venstre hånd i venstre frakkelomme stikke opp. Jentene kommer inn fra høyre, og det er i høyre arm ´Katja´ tar et godt tak når finnen ikke engang svarer på hva klokka er, selv om han står der med W-T´en på. Han dras lett mot høyre, og hun kan ha sett det hun sier hun ser i venstre hånd, venstre frakkelomme mens ´Pirjo´ er plassert annerledes i situasjonen.

Dersom GM er venstrehendt, finlandssvensk OG politiansatt OG i NorrmalmsPolisen - no way, baby. No problem. Problemet er av strukturell karakter. Det er noen i Makta som bestemmer at noen ikke skal røres. Ikke kan røres.

Det vil i så fall kunne ryste Svenska Folkhemmet og alt som er.
Hva gjelder de to jentene som spurte finnen om hva klokken var, på finsk, så er dette noe som har opptatt politiet. Lederen av etterforskningen før Krister Petterson svarte grundig på spørsmål om hvem denne finnen er. Politimannen svarte seriøst at de har lett mye, men ikke funnet ham. Katja møtte ham på et treningssenter, men han forsvant fra dette etter drapet. Katja eller venninnen så vel ikke våpen. Kun en W-T, og at han skal ha sagt «vi er gjenkjent». Finnen har ikke skutt, da han ikke passer til signalementet. Men hvem var han ?

Man må være svensk for å tro på SE teorien. Palme drapet er ett av få på kjente personer hvor GM ikke tas omgående. Om man løper i mørke gater en kveld i en by ser man som nevnt hva man ser, men man har ikke aning om hvem som ser deg. Det å returnere til et åsted om man vil slippe unna er å be om å bli tatt. Om SE skjøt hvorfor ville han bli tatt ? Om han ikke ble tatt 1. mars 1986 hvorfor ikke melde seg før han tok sitt eget liv ? Tull og tøv.

GM var iskald, kalkulerende og rolig. Tror han har drept før. Om ikke mennesker, så storvilt. Skuddtegnene er de samme. Hvorfor holde offeret i ro ? Hvorfor gå rolig rundt i en halvsirkel og iakta ? Kunne være sjokk. «Hva i F har jeg gjort» ? Tror ikke det. Han så at Palme som den felte elgen var ferdig. Spenner ned hanen. Full kontroll på våpenet. Begynner å gå vekk. Går over i lett jogg. Kontroll igjen. Ingen panikk. Snur seg på toppen av trappene. Fyren har fullstendig kontroll over situasjonen og seg selv eller sine egne følelser. At en A4 kontorist som knapt kunne drepe en flue skulle klare dette er bullshit.
 
Hva gjelder de to jentene som spurte finnen om hva klokken var, på finsk, så er dette noe som har opptatt politiet. Lederen av etterforskningen før Krister Petterson svarte grundig på spørsmål om hvem denne finnen er. Politimannen svarte seriøst at de har lett mye, men ikke funnet ham. Katja møtte ham på et treningssenter, men han forsvant fra dette etter drapet. Katja eller venninnen så vel ikke våpen. Kun en W-T, og at han skal ha sagt «vi er gjenkjent». Finnen har ikke skutt, da han ikke passer til signalementet. Men hvem var han ?

Man må være svensk for å tro på SE teorien. Palme drapet er ett av få på kjente personer hvor GM ikke tas omgående. Om man løper i mørke gater en kveld i en by ser man som nevnt hva man ser, men man har ikke aning om hvem som ser deg. Det å returnere til et åsted om man vil slippe unna er å be om å bli tatt. Om SE skjøt hvorfor ville han bli tatt ? Om han ikke ble tatt 1. mars 1986 hvorfor ikke melde seg før han tok sitt eget liv ? Tull og tøv.

GM var iskald, kalkulerende og rolig. Tror han har drept før. Om ikke mennesker, så storvilt. Skuddtegnene er de samme. Hvorfor holde offeret i ro ? Hvorfor gå rolig rundt i en halvsirkel og iakta ? Kunne være sjokk. «Hva i F har jeg gjort» ? Tror ikke det. Han så at Palme som den felte elgen var ferdig. Spenner ned hanen. Full kontroll på våpenet. Begynner å gå vekk. Går over i lett jogg. Kontroll igjen. Ingen panikk. Snur seg på toppen av trappene. Fyren har fullstendig kontroll over situasjonen og seg selv eller sine egne følelser. At en A4 kontorist som knapt kunne drepe en flue skulle klare dette er bullshit.
Det er vel litt misforståelser her. Ingen som påstår at Engström er en GM-kandidat (lenger). Men du er ikke med Borgnäs´ hypotese opp trappene, at det kan være SE som forsøker å ´spille Helterollen´? Og altså at Jeppson ´forfølger´ SE, altså at roller er snudd på hodet?

Engström er en raring med en karakterforstyrrelse, tror jeg. "Ville bli tatt?" Dette er en naiv type. Han har intet å skjule. Han ønsker å bidra for Politiet, han vil utgjøre en forskjell, i sitt kjedelige A4-liv. Men overdriver, naturligvis, det liger i hans karakter å overdrive, dramatisere.

"Melde seg?" For hva da? Der er ingenting her, misforståelser og overdrivelser, er det som ligger der. Engström er en latterlig, infantil figur - intet annet.

Finlandssvensken i Decorima-trinnet passer ikke til signalement? Åja - mon det. Så hvem er det som passer til signalement? C Pettersson kan umulig være GM, ei heller C Andersson, V Gunnarsson... Så hvem er ´Pentti´ ved Decorima - og hvorfor melder ikke denne figuren seg? Er ikke det et litt mer interessant spørsmål? Hvorfor er han plutselig som forsvunnet i jorda etter attentatet?... Eller kan du si noe mer om dette - for noe avhør eksisterer vel ikke?

Var han presumtivt ansatt i Norrmalmspolisen?
 
Det er vel litt misforståelser her. Ingen som påstår at Engström er en GM-kandidat (lenger). Men du er ikke med Borgnäs´ hypotese opp trappene, at det kan være SE som forsøker å ´spille Helterollen´? Og altså at Jeppson ´forfølger´ SE, altså at roller er snudd på hodet?

Engström er en raring med en karakterforstyrrelse, tror jeg. "Ville bli tatt?" Dette er en naiv type. Han har intet å skjule. Han ønsker å bidra for Politiet, han vil utgjøre en forskjell, i sitt kjedelige A4-liv. Men overdriver, naturligvis, det liger i hans karakter å overdrive, dramatisere.

"Melde seg?" For hva da? Der er ingenting her, misforståelser og overdrivelser, er det som ligger der. Engström er en latterlig, infantil figur - intet annet.

Finlandssvensken i Decorima-trinnet passer ikke til signalement? Åja - mon det. Så hvem er det som passer til signalement? C Pettersson kan umulig være GM, ei heller C Andersson, V Gunnarsson... Så hvem er ´Pentti´ ved Decorima - og hvorfor melder ikke denne figuren seg? Er ikke det et litt mer interessant spørsmål? Hvorfor er han plutselig som forsvunnet i jorda etter attentatet?... Eller kan du si noe mer om dette - for noe avhør eksisterer vel ikke?

Var han presumtivt ansatt i Norrmalmspolisen?
"Katja eller Pirjo så vel ikke våpen?"

Iflg. avhør, sier begge at de obs W-T´en og hører meldingene på finsk. I tillegg sier Katja at når vedk først ikke svarer på sp.mål om hva klokka er, drar hun i høyre arm til vedk. og spør igjen "Men det kan du vel si, hva klokka er?" Hun sier at hun da ser en våpenliknende gjenstand som mannen holder i venstre hånd i venstre lomme.

Men det stemmer at venninna Pirjo sier at hun ikke har sett dette. Hun har heller ikke hatt kroppskontakt med mannen.

Men stemmer virkelig dette med innsatser her? Like mye tyder på det motsatte og Ø. ifølge flere andre Palmesaksfølgere - skal også ha uttalt at dette indisiet og obs. ikke anses særlig troverdig, man snakker til og med om en slags ´tok-henvendelse´, i tråd med de mange andre useriøse henvendelser (og 129 tilståelser).

Så hvorfor melder ikke finlandsvenske seg? Eller har han gjort dette på et tidspunkt? Eller vedk ble kanskje aldri formelt etterlyst?
 
Dette er en interessant artikkel fra mai i år fra norsk nettside.
Jeg skummet den, men skal lese den mer inngående-

 
Politiet hadde også en overvåkning av Sigge Cedergren og spillklubben Oxen mordkvelden. Mange av walkietalkie observasjonene kan henges her også.
Som du linker til har jo også SAPO etter hvert kommet med at flere av observasjonene kan skyldes dem.
Er det en enkel og grei oversikt over klokkeslett?
Altså slik som når WT-folkene observeres i forhold til slik som:
  • da kinoen startet
  • da OP forlot kinoen
  • da han ble skutt
  • tiden etterpå
  • og hvilken nærhet til kino og åsted man var da og da
 

Nyeste kunngjøringer

Tråder du følger

Tilbake
Topp