Toppserien 2024

Viktig 3 poenger for Rosenborg i vår sesongens siste kamp før ferie:

Da er den femtende serie runden ferdig spilt og i den tredje og nest siste av fire kamper møttes Røa og Rosenborg:

Sara Hørte 63 min

Det ble altså 1-4 seier for gjestene Rosenborg da de var på besøk hos Røa, kampens første mål kom etter bare 2 spilte minutter, ved Emilie Nautnes og 0-1 til Rosenborg, før Rosenborg og Ine Berre dobler ledelsen til 0-2 etter 12 spilte minutter, før Røa får et gult kort på Mina Folland etter 25 spilte minutter, etter at hun hadde stupet inn i en takling, før Siw Døvle fikk gult kort etter 43 spilte minutter, 0-2 er også pause resultatet. Etter hvilen øker Rosenborg ledelsen til 0-3 ved røya Dorsin etter 49 spilte minutter, før Cesilie Andreasen seter inn 0-4 etter 53 spilte minutter, før Sara Hørte fikk gult kort etter 63 spilte minutter etter å ha stanset et lovende angrep, før Sarah Suphellen etter 66 spilte minutter etter å ha forstyrer keeperen i det hun skal sparke ut, før Hanna Ellingsen får gult kort etter 82 spilte minutter, etter å ha blokkert veien for Nautnes og stander en god mulighet for Rosenborg, før Røa reduserer til 1-4 ved Mari Nyhagen etter 86 spilte minutter. Rosenborg skal møtte Vålerenga på Intility Arena i første kamp etter ferien, Mens Røa møter Lyn til Oslo derby borte på Kringsjå.

Stabæk taper stort på hjemmebane:

Da er den femtende serie runden ferdig spilt og i den fjerde og siste av fire kamper møttes Røa og Rosenborg:

Elise Thorsnes (straffe) 68 min

Det ble altså helt 2-6 til gjestene Vålerenga da de gjestet Stabæk og Nadderud i helgen, og kampens første mål kom etter 33 spilte minutter da satte Stine Brekken inn 0-1 for Vålerenga, etter 37 spilte minutter dobler Emma Stølen Godø ledelsen til Vålerenga til 0-2, dette er og pause resultatet. Etter hvilen øker Vålerenga først til -03 ved Stine Brekken etter 48 spilte minutter, hennes andre mål for dagen, før Olaug Tvedten øker ledelsen til -4 etter 52 spilte minutter, før Stine Brekken skårer hat-trick etter 55 spilte minutter, før Vålerenga får straffespark etter 67 spilte minutter, det tar Elise Thorsnes etter 68 spilte minutter og setter i mål til 0-6, før Emma Stølen Godø er uheldig og setter ballen i egent mål etter 72 spilte minutter og dermed 1-6, før Signe Strømnes pynter litt på resultatet til 2-6 etter 90+2 spilte minutter, flere mål blir det ikke i denne kampen. Stabæk skal møte Åsane borte den 17.august etter ferien, mens Vålerenga møter allerede Rosenborg den 9.august til kamp i den 19 serie runden.

Oona Amanda SirenLSK Kvinner Senior 1010

Vålerenga møter allerede Rosenborg den 9.august til kamp i den 19 serie runden.

VG har fått med seg at den kampen er flyttet frem til 9.august. Men for resten av sesongen har de falt helt av.
16. runde inneholder bare en kamp
17. runde inneholder 3 kamper
18. runde inneholder 2 kamper
Alle rundene fra 19. til 27. inneholder kun 1 kamp, kampen Arna-Bjørnar skal spille

Med ferie frem til nærmere midten av august kan vi ta en oppsummering av sesongen så langt som er litt over halvspilt.

Med 14-0-2 er nok Vålerenga godt fornøyd med vårsesongen. Som supporter er det selvfølgelig irriterende at man var spillemessig suverent overlegne i de to kampene som endte med tap også, men på samme tidspunkt i fjor sto man med 11-4-0, så sånn sett har man tatt to poeng mer på samme tidspunkt i år. Bunnivået til Vålerenga virker å være høyere enn de siste årene, de to tapene er som arbeidsuhell å regne. Mot Rosenborg kjørte man kampen, hadde et par-tre i metallet, og RBK scoret på den ene kontringen de fikk. Mot Lyn møtte man et lag som på et eller annet vis bare hadde bestemt seg for at de skulle vinne, de hadde en solid kampplan, enorm innsats, og sto imot det voldsomme presset på heroisk vis, sier sitt når keeper og midterste stopper hos Lyn fikk 8 og 9 på børsen. Så fikk man nok igjen max uttelling med seks poeng fra de to kampene mot Brann, så da må man være godt fornøyd med vårsesongen alt i alt. I det Vålerenga så ut til å få en formdupp på samme tidspunkt i år som i fjor, har de likevel klart å raske med seg seiere også på middels til dårlige dager, og tar ferie på tabelltopp.

Men selv om bunnivået er hevet, virker det som man fortsatt har en del å gå på, for man har sett et høyere toppnivå de to siste årene enn denne våren. Man har flere kamper hvor man ikke har gjort mer enn det man trenger, og det offensive spillet og skarpheten har variert noe. Selv om man scorer over 2,5 mål i snitt hver kamp, har man ikke briljert offensivt i like stor grad som på sitt beste tidligere år. En del skader og tvungne omrokkeringer har nok noe av skylden, samtidig som enkelte spillere har variert mer i prestasjonene. Til tross for store utskiftninger i forsvar det siste året har man klart å stramme inn noe defensivt. Syv clean sheets denne sesongen, til sammenligning hadde de åtte clean sheets hele forrige sesong. Å se hvordan tidenes toppscorer i norsk fotball, Elise Thorsnes, i en alder av 35 er blitt omskolert til midtstopper og vokser og utvikler seg i rollen hver uke er ingenting annet en utrolig imponerende. Til høsten er også Sara Hørte klar for å styrke forsvaret.

Vålerenga sin største utfordrer i gullkampen akkurat nå er seg selv. Det er påfallende hvordan prestasjonene til VIF i hjemlig serie alltid har blitt dårligere når man kombinerer det med Europa-spill. I år har de meget gode muligheter til å gå helt til gruppespill, og da venter enda flere kamper i Europa. Dette kan bli utslagsgivende for Vålerenga. Lexerød sa forrige sesong at de måtte finne ut hvorfor vi blir dårligere i ligaen ved å spille i Europa, og at vi måtte fikse det. Skal de holde unna i gullkampen er de avhengig av at de takler det bedre i år.

Rosenborg tar noe overraskende ferie på andreplass. De har ikke imponert voldsomt, men åtte ettmålsseiere og x antall avgjørende scoringer mot slutten av kampene vitner om en eller annen form for mentalitet som gjør at de klarer å håve inn poeng. Rosenborg så ut ganske som forventet fra starten av sesongen. Et lag som er bunnsolid bakover, men lite effektivt og mye mer variabel offensivt. De holdt nullen i de fem første kampene, men bortsett fra 3-0 i første kamp mot Arna-Bjørnar var det 1-0-seiere, og i tre av de fire 1-0-seierne kom målet i løpet av de siste seks minuttene. Etter tap mot Brann i runde 6 var det tilbake til en rekke med ettmålsseiere og relativt sene avgjørelser. Men det som skjedde i denne perioden var at de sluttet å holde nullen, etter at de utrolig nok fikk med seg 1-0 borte mot Vålerenga i runde 8, holdt de ikke nullen de siste syv før ferien. Tre baklengs på de første åtte kampene, 11 baklengs på de neste syv kampene. Og for et lag som sliter med å score mål blir det skjebnesvangert. Og i det ferien nærmet seg, ble det tap både mot LSK og Vålerenga, samt uavgjort borte mot Åsane.

Formduppen og at de sluttet å holde nullen kan nok forklares med tre ting; Det ene er at de nok hadde noe flyt som klarte å avgjøre kampene på starten av sesongen, og hadde en utrolig evne til å få med seg alle tre poengene i siste liten hele tiden som ikke kan vare, rett og slett fordi de ikke er bedre. Det andre er at selv om hun kanskje ikke er den mest fremtredende spilleren, så gjør det noe når Mali Næss som hadde spilt samtlige kamper for Trondheims-Ørn/Rosenborg på rad siden 2014, blir korsbåndskadet og forsvinner. Det tredje er Robin Shroot sin vanvittige rulleringsfilosofi som er dømt til å straffe seg over tid. Shroot ble hovedtrener etter lang betenkningstid om han ville ha det ansvaret. Et valg som så ut til å være veldig godt likt i spillergruppen, men hans behov for å holde hele spillergruppen like fornøyd kan ikke gå i lengden. Han har pratet om at det er ubehagelig å benke spillere, og at de mener at alle spillerne deres er gode nok, derfor rullerer de uavhengig av form. Ikke en eneste gang denne sesongen har de stilt samme ellever i to kamper på rad, kun fire spillere har startet over 80% av kampene deres, og de gjør det som virker som to til tre nærmest forhåndsbestemte bytter etter ca. 60 minutter så godt som hver kamp. Tanken er fin, men sorry ass, dette er den kyniske toppfotballen, ¨alle skal med¨ fungerer ikke i lengden her, da ville flere gjort det.

Rulleringen kunne de kanskje fått noe igjen for om de skulle ut i Europa i høst, men det blir nok med håpet. Atlético Madrid venter i første kamp, skulle de overraske stort å slå ut dem, venter etter alle solemerker Arsenal i neste. Rosenborgs skjebne i gullkampen kan også langt på vei avgjøres tidlig når de møter Vålerenga og Brann i de to første kampene etter ferien. Argumentet mitt for å ikke avskrive Rosenborg i toppen før sesongen var forsvaret. Nå er Mali Næss ute resten av sesongen, og Sara Hørte har signert for Vålerenga. Dermed er det vanskelig å argumentere for at Rosenborg skal klare å ha heng på toppen. Hvor lenge blir Mathilde Harviken? Og finnes det rom for å forsterke seg i sommer?

Brann sin vårsesong kan vel oppsummeres i form av dette:

For som en ketchupflaske kommer det noen ganger ingenting, mens det andre ganger renner på. Som 0-1 og 1-1 hjemme mot Stabæk og Røa, og 10-0 og 6-2 borte mot Arna-Bjørnar og Kolbotn i løpet av fire kamper. Martin Ho har ikke fått det til å svinge skikkelig av dette Brann-laget, og har vist seg som en mindre sympatisk type i motgang. Etter at Ho kom i fjor høst tok Brann 2,1 poeng i snitt per kamp. I tabelltipset mitt foran sesongen skrev jeg at Brann måtte ytterligere opp fra det snittet om de skulle ta gull, fordi jeg tror Vålerenga tar godt over 60 poeng i år. Snittet til Brann så langt denne sesongen er 2,06, altså mer eller mindre det samme som i fjor høst. Mens Vålerenga er på et poengsnitt som vil gi rundt 70 poeng. Når man da gjennom CL-gruppespillet så at Branns største utfordring var på siste tredjedel, er det litt overraskende at man ikke har klart å gjøre mer med det i løpet av vinteren og våren.

Det er tydelig at det skjer ting i troppen i løpet av sommeren, for nærmest før noen andre klubber har rørt en finger, har Brann signert fire spillere og samtidig solgt et par stykker. Brann hadde i mine øyne kanskje den sterkeste troppen totalt sett fra før, det blir veldig spennende å se om maskineriet til Ho kan få mer fart på seg etter at han nå får enda et vindu til å hente ¨sine¨ spillertyper, eller om man må et skritt tilbake før man kan ta to frem etter flere sentrale utskiftninger. Men det er ingen grunn til å la gullhåpet slukne i Bergen allerede. Tabellen kan se brutal ut for øyeblikket, men vinner Brann den kampen de har til gode på Vålerenga er luka på åtte poeng, og alt ettersom null eller á poeng med RBK. Enga skal håndtere Europa, og Brann møter Vålerenga på hjemmebane i høst. For tidlig å avskrive bergenserne, de har nok kvalitet til at de om så kan vinne resten av kampene. Men da må de heve seg fra vårsesongen, og de må knekke en kode på siste tredjedel.

LSK Kvinner sin seriestart var kanskje den rareste av alle. Overrasket med å slå Brann på hjemmebane i første serierunde, før de tapte borte mot Røa i den andre. Og slik fortsatte det, vant hjemme, tapte borte, etter elleve spilte kamper hadde de vunnet alle seks hjemme og tapt alle fem borte. Når vi nå tar ferie har de tatt 24 av 24 mulige poeng hjemme i gymsalen, men kun fire av 21 mulige poeng borte. De klarte også å ryke ut av NM borte mot AaFK Fortuna.

Det er ikke enkelt å se hvordan fremtiden blir til franchiseklubben. De jobber mot å bli en del av Lørenskog IF fra og med neste sesong, samtidig som det økonomiske rotet allerede har sørget for ett minuspoeng, og forbundet truer med flere, samtidig som de har hatt permitterte ansatte gjennom våren og flyttet treningsarena fra LSK-hallen til Strømmen Stadion for å spare penger. Det er vanskelig å vite hvordan en eventuell satsning i Lørenskog vil bli, men vi ser at Mia Authen allerede har valgt å gå til Brann, og det å selge spillere og kvitte seg med lønnskostnader kan være en viktig del av klubbens mål om å rydde opp i økonomien for at Lørenskog skal si endelig ja til dem. Dermed er det nok ikke helt utenkelig at det kan forsvinne flere.

I midtsjiktet er det ikke de store overraskelsene med Røa, Stabæk og Lyn. Men det er tre lag med litt ulike formkurver gjennom våren. Stabæk har variert gjennom hele våren og nærmest vunnet og tapt annenhver kamp.

Røa startet sesongen solid. Fra å ikke ha vunnet to kamper på rad på noe tidspunkt forrige sesong, startet de med tre strake seiere mot Kolbotn, LSK, og Åsane. Og fikk blant annet med seg et sterkt bortepoeng mot Brann i mai. Så har det vært litt nedadgående nærmere sommeren, og de avslutter stygt med 0-5 mot VIF, og 1-4 mot RBK.

Lyn hadde et voldsomt program i starten med både VIF, RBK, Brann og LSK i løpet av de fem første. Da de tapte 1-7 mot Stabæk i runde 6 så det ikke veldig lyst ut. Men de har en voldsom evne til å trylle frem spillere som litt ut av intet tar Toppserienivået kjapt. 17 år gamle Luisa Galteland hadde aldri spilt en toppseriekamp, men har spilt seg inn i elleveren. Solveig Tomren Slemmen er en annen 17-åring som ble hentet fra 2. divisjon foran sesongen, har spilt så og si alt i vårsesongen og ser ut som han er rutinert nok i massevis. Plutselig i løpet av våren plukker de Naina Inauen fra TIL i 1. divisjon som kommer inn og forsterker midtbanen. Og Lyn har nå fått en komfortabel luke ned til nedrykkssumpa.

Kolbotn kan ikke i like stor grad føle seg trygg, men har for så vidt også fått en liten luke på syv poeng ned til kvalifiseringsplassen. Mye er takket være Johanne Fridlund som har vært tidvis veldig god, og ikke minst 15 (!) år gamle Marie Moen Preus som har scoret seks mål på 13 kamper og gjort spissplassen til sin.

Helt i bunn av tabellen finner vi Bergensduoen Åsane og Arna-Bjørnar. Åsane føler nok de har fått noe dårlig betalt, og har nok troen på at de fortsatt kan snu dette. Seks ettmålstap, og uavgjort og utallige brente sjanser i to kamper mot Arna-Bjørnar har kostet dyrt. Arna-Bjørnar på sin side har ikke overraskende vist at de ikke holder det nivået som kreves i Toppserien. Etter fire baklengs mot både Kolbotn og Røa, toppet det seg med 0-10 mot Brann i runde 7. Etter dette har de tatt noen grep defensivt, og ikke opptrådt like naivt. Det har gitt utslag i antall baklengs, men gjort lite med poengfangsten. 26 baklengs og ett poeng på de første syv, 14 baklengs og to poeng på de neste syv. Det vil overraske stort om Arna-Bjørnar klarer å karre seg opp på kvalifiseringsplassen, med de er kun to poeng bak med en kamp mindre spilt enn Åsane i det de tar ferie.

NTB-børsen.PNG
toppscorerlista.PNG

Brann erstatter Justine Kielland med spilleren Stabæk hentet for å erstatte Justine Kielland da Brann hentet henne i fjor sommer.

Første fulle serierunde i Toppserien etter ferien denne helga. Høsten ble tjuvstartet forrige helg da Vålerenga slo Rosenborg i en fremskynd kamp, før Kolbotn slo Arna-Bjørnar i midtukas hengekamp.

Brann har gjort store utskiftninger til sommervindu å være. Fem nye spillere er kommet inn, av de som har forsvunnet er Justine Kielland og Marit Bratberg Lund de to mest merkbare. LSK Kvinner jobber hardt med å få regnskapet til å gå i null for å kunne få til en sammenslåing med Lørenskog etter sesongen, og har i den prosessen mistet hele sentrallinja fra keeper til målscoreren. Stallen deres er nå veldig tynn, og selv om de har en del kvalitet igjen så vil disse frafallene merkes. Vålerenga hentet Sara Hørte fra Rosenborg, RBK svarte med å erstatte henne med tidligere Vålerenga-spiller Andrine Tomter, de har ellers også fått tilbake Selma Sol Magnusdottir som forlot klubben i vinter. Ellers er det få store overganger rundt om. Arna-Bjørnar har fått forsterket seg, Maren Mjelde er den åpenbare store forsterkningen, men de har også fått inn tre andre spillere i det som virker å være et realt forsøk på å berge plassen.

toppfire.PNG

bunnseks.PNG

I 1. divisjon var det full runde allerede forrige helg, og det er nå kun fire runder igjen før serien splittes med topp 4 i opprykkssluttspill og bunn seks i nedrykkssluttspill. Forrige helgs toppkamp mellom Bodø/Glimt og AaFK Fortuna endte med 1-0-seier til Glimt, og det er dermed helt dødt løp mellom de tre lagene i toppen AaFK, Glimt og Hønefoss. Viking har tatt grep om fjerdeplassen, men har igjen både Hønefoss og AaFK Fortuna. Til helgen møtes KIL/Hemne og Viking hvor mye kan avgjøres i hvem som får være med de tre som kjemper om opprykk.

1divtabell.PNG

Vålerenga cruiser videre, og trondheimsørn slår noe overraskende Sandviken så det ser ut til at gullet står mellom vålerenga og tr.ørn.
8 poengs luke, skal en massiv kollaps ril om det ikke skal gå veien

Så lenge vi ikke kollapser fullstendig når vi må kombinere serie, cup og CL-spill så skal dette bli gull til Vålerenga. Brannviken er nok ute av gullkampen etter dagens runde, og det sorte og hvite Trondheims-Ørn vet vi er et svakere lag enn oss som kan gå på smeller her og der. Vinner vi de fire neste har vi allerede flere poeng enn poengsummen vi tok gull med i fjor.

Vi rullerer klokt i dag og har en relativt bred tropp, så jeg tror ikke vi kollapser i år, jeg klarer bare ikke se at de kan rakne såpass.
Men det kommer en tøff periode nå.

Jeg tror heller ikke vi kollapser og jeg syns vi ser at vi er det beste laget i ligaen og skal ta gullet. Men vi ser også at vi svekkes fort i en del posisjoner når vi rullerer. Går veldig bra i dag når motstanden er så svak, men vi skal møte tøffere motstand også. Espås skulle scoret tre-fire i dag mot et så svakt lag, men mangler kvalitet. Midtbanen vår i dag uten Bjelde ble tidvis kjempeåpen og det var masse rom å finne og straffe oss i hvis motstanderen hadde vært god nok.

Historien viser at vi sliter med å kombinere Europa og serie. I 2020 så vi ut til å rote bort gullet med tap på Kringsjå i perioden med Europa, heldigvis ble vi reddet av at Sandviken klarte uavgjort mot Rosenborg. I 2021 mistet vi medalje i de ukene med Europaspill fordi de kom samtidig som toppkampene mot Sandviken og Rosenborg. Og i fjor også ble vi merkbart svakere i serien når Europa pågikk, med uavgjort borte mot Åsane og en sliteseier 1-0 hjemme mot Avaldsnes. Og ingen av disse årene var vi i gruppespill noe det er stor sjanse for i år. Så jeg frykter litt den perioden vi etter hvert går inn i.

Jeg tror noe av nøkkelen blir å fokusere på den førstkommende kampen og ikke la folkuset på europa ta over helt, slik det kunne se ut som i fjor.
Da virket det som det kun var europakampene som betydde noe og man 'glemte' jobben som må gjøres i kampene her hjemme

Absolutt, jeg tror de kampene i Europa slukte det meste av fokus i fjor høst. Etter den siste Real Madrid-kampen var vi jo plutselig tilbake til å prestere på vant nivå i serien igjen også. Men forhåpentligvis får man trykket på noen knapper og klare å håndtere det bedre i år.

Jeg har troa jeg 👍

Dere kan godt ha fullt fokus mot europakamper på tirsdag. Hva med å stille med rekruttlaget?

Hehe, det er lov å håpe.
Tror nok vi stiller ganske sterkt.
Årets beskjedne målsetning er seriegull, cupgull og gruppespill i cl om jeg ikke husker helt feil.

Vi valgte heller å ha fokus på Stabæk-kampen i dag istedenfor Arna-Bjørnar-kampen, sparte spillere, og vant likevel 6-0, så ok utelling det.

Funfact; Nesten 40% av målene vi har sluppet inn i år er mot Stabæk. Så statistisk sett må vi nok score 2-3+ på tirsdag om vi skal slå dere.

Synes dere kan sende laget som spilte mot Grei i dag. Da tror jeg vi skal ha en mulighet.

Liten funfact er at Åsane har fått alle (3) de røde kortene i årets serie. Alle mot Stabæk. Et av Stabæks sjeldne (to i serie, et i cup siden 09) røde kort kom faktisk mot Åsane (1. div).