VM-kvalifisering – Veien til Mexico 1986

Andre omgang begynner på samme måte som den første ble avsluttet; med polsk overtak. Zibi Boniek presenterer seg med to kjappe skudd. Først med venstrefoten, som keeper Musta redder, og deretter fanger Boniek opp returen og dunker til med høyre, men Musta er med på notene her også.

Det er flere spillere som vil teste skuddfoten innledningsvis, og Albania prøver seg ved Mirel Josa, men keeper redder lett. Etter 52 minutter er Boniek farlig frempå igjen. Dziekanowski spiller en lekker ball igjennom til Juventus-spilleren, som skyter hardt fra litt skrått hold inne i boksen og keeper gjør en kjemperedning. Musta holder Albania inne i kampen akkurat nå, men hvor lenge?

Ting skjer fort i fotball. Etter 55 minutter kommer plutselig kalddusjen for polakkene, for Albania utlikner. Det er et skikkelig klønemål. En ball slås inn i midten like utenfor straffeområdet hvor en ukjent albaner stiger til værs og header ned til Bedri Omuri inne i boksen. Omuri dekkes av Roman Wójcicki. Ballen ser ut til å treffe hoftepartiet til polakken på oppspretten og går deretter i bue over keeper før den havner i nettet. For meg ser det ut som et selvmål, men Omuri blir kreditert scoringen. (Jeg ville gjettet på Minga som assistleggeren her, men den polske kommentatoren nevner han noen trekk tidligere i angrepet).

Når timen er spilt tar Albania-treneren Shyqyri Rreli sitt første grep fra benken. Ut med Haxhi Ballgjini ut og inn med Ilir Lame. Det polske overtaket er stort, men albanerne klarer å demme opp bra og fremstår mer rutinerte enn hva spillernes CV-er skal tilsi. Kapteinen Targaj har flest landskamper for dette laget og han har bare 17.

Etter 70 minutter gjør Antoni Piechniczek sitt første bytte. Kazimierz Buda går ut og Ryszard Komornicki kommer inn til sin landslagsdebut. Få strakser senere kommer backen Wdowczyk på et løp inn i boksen fra venstre. Han mottar en pasning fra Boniek og får to sjanser til å score på Musta, men målvakten redder begge forsøkene. Utrolige sjanser rades opp.

Et kvarter før slutt sjokkerer Albania hjemmepublikummet igjen og går opp i ledelsen i Mielec! Shkëlqim Muça jobber seg nedover på høyresiden og slår ballen lavt inn foran mål. I duellen foran kassa får Kubicki bare marginalt forandret retning på ballen ut i feltet og der kommer Agustin Kola i full fart og dundrer kula i mål. Vi opplever en fascinerende utvikling av et oppgjør som Polen burde vunnet for lenge siden.

Like etter målet bytter Piechniczek ut stopperen Roman Wójcicki og setter innpå Marek Dziuba, en annen rutinert forsvarer med VM-erfaring. Det tar ikke lang tid før det er balanse i regnskapet igjen. Polen vinner et frispark ute i høyrekorridoren som slås inn i boksen. Der står en umarkert Smolarek og header mot mål. Musta får ballen rett i kroppen, men klarer ikke å holde den. Andrzej Pałasz snurrer rundt inne i målgården og scorer på returen. Utlikningen er mildt sagt fortjent etter spill og sjanser.

Men det kommer ikke noen frenetisk sluttspurt av Polen. Det oppstår en situasjon der Palasz vil ha straffespark, men jeg synes han faller teatralsk og det er heller ikke de store protestene mot den sveitsiske dommerens avgjørelse om å vinke spillet videre. Demollari pådrar seg kampens eneste gule kort i sluttminuttene for en fellinga av Matysik. Den allerede innbyttede spilleren Ilir Lame byttes ut igjen til fordel for Kristaq Eksarko av en aller annen grunn.

Albania er et disiplinert lag som er klar over egne styrker og svakheter og blir aldri overambisiøse i noe de foretar seg. De ligger godt organiserte og gjør det beste med hva de har til rådighet - og det holder til ett poeng borte mot Polen. Jeg kan ikke forstå annet enn at dette poenget må være et av de sterkeste resultatene i albansk landslagshistorie. Polen har vært en europeisk stormakt i ti års tid. Nå har Albania unnagjort sine to tøffeste kamper på papiret, borte mot Belgia og Polen. Det skal bli spennende å se hva de kan klare under resten av dette kvalifiseringsspillet.

Polen - Albania 2-2.


TABELL
Polen ------- 2 --- 1 -- 1 -- 0 ---- 5-3 ---- 3 (Direkte til VM)
Belgia ------- 1 --- 1 -- 0 -- 0 ---- 3-1 ---- 2 (Play-off)
Albania ----- 2 --- 0 -- 1 -- 1 ---- 3-5 ---- 1
Hellas ------- 1 --- 0 -- 0 -- 1 ---- 1-3 ---- 0

Neste ut er førjulskampen mellom Hellas og Belgia, 19. desember 1984.

pol-alb-07: Albanias 1-1 mål. Ballen er innom Wojcicki eller Omuri og går i bue over keeper.
pol-alb-08: Boniek med innkast. Godt eksempel på usynligheten til draktnumrene hos Albania.
pol-alb-09: Polens benk. Lurer på om det er Jerzy Wijas vi ser i midten med pledd over beina.
pol-alb-10: Albanias keeper Perlat Musta, en av banens beste aktører. Dariusz Dziekanowski (10) scoret ikke i dag.
 

Vedlegg

  • pol-alb-07.png
    pol-alb-07.png
    1,1 MB · Sett: 8
  • pol-alb-08.png
    pol-alb-08.png
    1,1 MB · Sett: 12
  • pol-alb-09.png
    pol-alb-09.png
    1,1 MB · Sett: 9
  • pol-alb-10.png
    pol-alb-10.png
    974,7 KB · Sett: 9
Polens benk. Lurer på om det er Jerzy Wijas vi ser i midten med pledd over beina.
Det vil jeg bestemt mene det er.

2-2 er nærmest et ran, men du verden for en underholdende dyst! Det var godt driv og tempo hele veien, og det var naturligvis polakkene som pisket opp stemningen. Hvordan de kun greide å score to ganger er et under, men Musta sto en praktmatch i mål for albanerne. Han hadde også et par spektakulære inngripener i feltet, når han kom flyvende for å fakke ballen i høy bane. Basert på denne matchen alene er han en topp, topp 'keeper. Sannheten er kanskje noe nærmere at blind høne også kan finne kønn.

Ett gult kort fikk vi underveis: Med få minutter igjen ser vi Demollari litt på etterskudd i et par dueller, og først går det utover Wdowczyk, mens den albanske midtbanespilleren etterpå langer ut et bein etter Matysik. Det er den sistnevnte innsatsen som gir ham kortet.

Buda-byttet var helt ok. Han var antakelig den minst påskrudde der på det polske midtfeltet, hvor Boniek denne gang var en større inspirasjonskilde enn mot Hellas sist. Også Pałasz, som altså hadde byttet over til venstresiden etter å ha spilt høyre midtbane mot grekerne, hadde godt driv i spillet sitt, og fungerte fint i spann med backen Wdowczyk langs denne flanken. De kløner det til et par-tre ganger hjemover, og i dette oppgjøret var kanskje ikke alltid den lange Wójcicki helt heldig med alt han gjorde. Muligens var det også årsaken til at den drevne Dziuba fikk komme inn med kvarteret igjen. Uansett virket det litt underlig at de byttet stopper for stopper på 1-2 med såpass kort tid igjen å spille.

Som du sier, jakral: For albanerne var dette et enormt resultat. Visst hadde de store mengder flyt og en fabelaktig Musta i mål, men de har også enkelte elementer i spillet sitt som gjør at de greier å skape muligheter selv når kampbildet er som det er her. Og albanerne er langt fra uvant med å ha atskillig mindre ball enn motstanderne. Neste gang håper jeg vi har Zmijani tilbake som høyreback igjen, for Rragami kunne virke litt på gyngende grunn til tider, selv om han også langt oftere ble utfordret defensivt når polakkene angrep gjennom Wdowczyk/Pałasz.

Du må gjerne kjøre videre med Hellas-Belgia dersom du har tid og overskudd nå i helgen. Gruppe 1 leverer så langt, og heldigvis har vi ni partier igjen å ta for oss av før det er sluttstrek.
 
Hellas - Belgia, 19. desember 1984. Vi er på den mektige Olympiastadion i Athen der grekerne skal spille sin første hjemmekamp i denne VM-kvalifiseringen. Det er rundt regnet 45,000 tilskuere her, og det får vi si er et bra oppmøte alt tatt i betraktning. Hellas har tross alt aldri kvalifisert seg til noe VM før, og er allerede litt på hælene i denne pulja. Etter tapet borte mot Polen har Hellas spilt én uoffisiell privatlandskamp mot Romania og vunnet 2-1. Det skjedde i begynnelsen på desember, to uker før dette møtet mot Belgia. Kapteinen Nikos Anastopoulos scoret begge de greske målene i den kampen, og han er selvfølgelig med fra start i dag. Landslagssjef Miltos Papapostolou har plukket ut disse elleve mot Belgia:

HELLAS
-------------------------------- 1. Nikos Sarganis
-------------------------------- 4. Ioannis Kyrastas
--------2. Petros Xanthopoulos - 5. Stelios Manolas - 3. Nikos Karoulias
7. Dimitris Saravakos - 6. Nikos Alavantas - 8. Nikos Vamvakoulas - 11. Lakis Papaioannou
------------------- 9. Nikos Anastopoulos (k) - 10. Tasos Mitropoulos

Benk: Georgios Kostikos (mangler fire)

Det er fem nye fjes siden tapet mot Polen. Vi ser at Dimitris Saravakos, som vi ettersøkte i premieren, er inne på laget i en slags fleksibel kantrolle på høyresiden hvor han gjerne beveger seg inn sentralt bak spissene. Han har vært med på å føre Panathinaikos til kvartfinalen i Serievinnercupen i løpet av høsten. Sluttspillet der starter jo ikke opp før til våren. Saravakos får med seg to klubbkamerater i startoppstillingen til Hellas; Kyrastas og Karoulias. Olympiakos har faktisk enda flere representanter på banen med fem spillere. Også i midtforsvaret gjøres det forandringer fra Polen-kampen. Veteranen Ioannis Kyrastas er ny sweeper og høyreiste Stelios Manolas tar plass som stopper. På midtbanen er Lakis Papaioannou og Nikos Alavantas kommet inn.

Belgia er på førjulsturné i Sørøst-Europa og skal spille to VM-kvalifiseringskamper på rappen. Først nå i Athen og tre dager senere i Tirana. Om dette er tilfeldigheter i oppsettet eller et ønsket kampprogram av det belgiske fotballforbundet for å spare tid og reiseutgifter, vites ikke. Uansett, så har Guy Thys bestemt seg for en ganske defensiv oppstilling mot Hellas. Han mønstrer disse elleve:

BELGIA
-------------------------------- 1. Jean-Marie Pfaff
-------------------------------- 5. Michel Renquin
2. Georges Grün - 3. Eddy Jaspers - 4. Franky Vd Elst - 7. Michel De Groote
----------- 8. Enzo Scifo - 11. Jan Ceulemans (k) - 6. Frank Vercauteren
----------------------- 9. Nico Claesen - 10. Alex Czerniatynski

Benk: 12. Jacky Munaron (målvakt), 13. Michel De Wolf, 14. Leo Clijsters, 15. Raymond Mommens, 16. Eddy Voordeckers

Vi manglet bilder fra BEL-ALB, så jeg gjettet friskt på at Thys kjørte en 4-4-2 med sweeper i den kampen. Det kan godt tenkes at han gjorde det, men mot Hellas virker det som om Thys setter opp en bakre femmer inkludert flere ferske ansikter. Franky Van der Elst fra Club Brugge får sin landslagsdebut og makkeren i midtforsvaret, Eddy Jaspers fra Beveren, spiller bare sin andre landskamp. På venstrebacken er Michel De Groote kommet inn, 29 år gammel fra Anderlecht, men bare til sin tredje landskamp. Nøkkelspilleren på midtbanen, René Vandereycken, er ute med skade i denne samlingen. Derimot ser vi at flere tunge kort som manglet i Brussel mot Albania i første kamp, er tilbake nå. Det gjelder i første rekke Jean-Marie Pfaff i mål og midtbanemotoren og kapteinen Jan Ceulemans. To ess i kortstokken til Thys.

Dommertrioen er fra Østerrike og ledes av Heinz Fahnler. På linjene har han med seg Heinz Holzmann og Gunther Bind. Vi er klare for avspark.
 

Vedlegg

  • gre-bel-01.png
    gre-bel-01.png
    1,4 MB · Sett: 9
Vi ser at Dimitris Saravakos, som vi ettersøkte i premieren, er inne på laget i en slags fleksibel kantrolle på høyresiden hvor han gjerne beveger seg inn sentralt bak spissene.
Slik han også gjerne gjorde det under Italia '90-kvaliken, så ei fri kantrolle ute mot høyre var Saravakos' foretrukne, i alle fall i det internasjonale miljøet. I Panathinaikos gjorde han antakelig akkurat som han ville, selv om det nok var tidlig for ham å være konge der ennå etter den nylige overgangen fra Panionios.
Franky Van der Elst fra Club Brugge får sin landslagsdebut og makkeren i midtforsvaret, Eddy Jaspers fra Beveren, spiller bare sin andre landskamp.
Franky Van der Elst er en av mine alle tiders Belgia-favoritter. Du forteller at han stilte i midtforsvaret her, og han var jo fleksibel nok til å mestre flere posisjoner, men helst husker vi ham som defensiv midtbanebauta. Jeg gjør i hvert fall det. Men hva er årsaken til at de belgiske forsvarerne jevnt over er så internasjonalt uerfarne? Verken Walter Meeuws eller Luc Millecamps, begge nå 33, er med lenger, og vi husker at belgierne sågar under europamesterskapet stilte med forsvarsverk der det gjennomsnittlige antallet landskamper lå lavt. Georges Grün, en kommende bauta, for all del, debuterte jo under åpningsmatchen i EM. Lei Clijsters var 27, men spilte kun sin femte landskamp der i 2-0-seieren mot Jugoslavia, mens Grüns Anderlecht-kollega Walter De Greef deltok kun for tredje gang for dei raude djevlane. Michel De Wolf, som hadde spilt mot albanerne, var også fersk i gamet med sine 13 innsatser. Var det snakk om at enkelte spillere hadde en feide gående med forbundet? (Jeg mener dette ble hintet om i 'These football times'-podcasten om Euro '84) Hvem var i så fall involvert? Michel Renquin, muligens? Éric Gerets? Disse burde jo vært selvskrevne i den troppen. Så - om han fritt kunne velge, Thys: Hvilke forsvarsspillere ville belgierne ha stilt med nå på høsten og tidligvinteren i '84?
 
Avspark. Vi merker ganske tidlig at dette er noe annet enn hva vi så i Mielec i forrige kamp mellom de andre lagene i pulja. Intensitet, fart og angrepsvilje er erstattet med passivitet, ståfotball og slurv. Det er rett og slett en dårlig fotballkamp som utspiller seg i Athen under de første 45 minuttene.

Etter 11 minutter bryter Georges Grün et gresk angrep ute på sin høyreside. Siden slår han en lekker ball til Nico Claesen som er helt ren med keeper, men førstetouchen med brystet blir for svak og sjansen koker bort i kålen. Symptomatisk for kampen.

Den belgiske sweeperen Renquin tar av og til med seg ballen ut av egen sone, men finner ingen initiativrike medspillere som ønsker seg ballen. Det er skuffende at Guy Roux sin kampplan ikke er mer ambisiøs. Jan Ceulemans ser vi ikke mye til med sine klassiske klyv med ballen. Han er mest statisk som resten av midtbanen. Selv ikke ungsauen Enzo Scifo sprudler særlig. Frank Vercauteren kan av og til virke interessert, men vi ser han ikke komme rundt på venstresiden spesielt mye.

Vi vekkes fra dvalen av et skuddforsøk av Lakis Papaioannou, som skaper sjeldent sus på tribunen, men Pfaff redder enkelt. Etter 29 minutter får Michel De Groote gult kort for felling av Lakis Papaioannou. Ti minutter senere får Tasos Mitropoulos gult kort etter en merkelig situasjon der grekeren sparkes ned i en sandwich mellom Renquin og De Groote. Det har muligens vært en etterslenger noe sted uten at kamera fikk det med seg. Mitropoulos er ganske motvillig når De Groote strekker ut en hånd i forsoning. Dette får dommeren med seg før han gir det gule.

Greske misforståelser i de bakre rekker gir Claesen en gylden mulighet til å runde keeper og score to minutter før pause, men Sarganis er våken ute i feltet og avverger glimrende. Lagene går til pause etter en av de svakeste omgangene jeg kan huske i dette prosjektet. Mange feilpasninger og dårlig rytme i angrepsspillet hos begge lag. Alt kan bare bli bedre i andre omgang.

Pause: Hellas - Belgia 0-0.


gre-bel-02: Den greske landslagssjefen Miltos Papapostolou i midten.
gre-bel-03: Den belgiske landslagssjefen Guy Roux nærmest kamera.
gre-bel-04: Michel De Groote (skjult) får sitt gule kort etter felling av Papaioannou.
gre-bel-05: Start-vippen i Athen. Et lite høydepunkt i en grå førsteomgang. Vercauteren vipper opp til Scifo, men skuddet blir svakt og ruller inn til keeper.
 

Vedlegg

  • gre-bel-05.png
    gre-bel-05.png
    1,2 MB · Sett: 8
  • gre-bel-04.png
    gre-bel-04.png
    1,2 MB · Sett: 10
  • gre-bel-03.png
    gre-bel-03.png
    1,3 MB · Sett: 16
  • gre-bel-02.png
    gre-bel-02.png
    1,3 MB · Sett: 10
Er det bare meg eller var denne karen ekstra påskrudd i e-cup? Synes at man finner navnet ganske ofte i en del e-cupresultater.
53 kamper og 18 mål i e-cupsammenheng. Alex Czerniatynski ble toppscorer i Cupvinnercupen i 1992/93. Han har noen høyprofilerte scoringer i andre sesonger også. Bl.a. et mål i UEFA-cupfinalen 1984 som hans lag Anderlecht tapte mot Tottenham. Ellers har han noen få scoringer mot italienske lag i ymse cuper.
 
Ser at jeg har kalt Auxerre-legenden Guy Roux for belgisk landslagssjef flere ganger i mitt innlegg fra første omgang i Athen. Det skal selvfølgelig være Guy Thys.
 
Det er rett og slett en dårlig fotballkamp som utspiller seg i Athen under de første 45 minuttene.
Etter 20 sekunder (!) holder imidlertid Sarganis til å kludre det ordentlig til for seg og grekerne, når Ceulemans fyrer av et totalt ufarlig distanseskudd. På forunderlig vis makter den greske målvakta å kløne det skikkelig til når han gir en retur han deretter febrilsk forsøker å rette opp, men hvor han i stedet ender med å se ut som en full sjømann i en mildest talt lattertriggende slapsticksekvens. Claesen er nær ved å snappe ballen og sette den i tomt bur. Man blir nesten sittende igjen å måpe: "Hva i all verden var dét?" Om Sarganis er det aller fremste Hellas har å skilte med på keeperposten, så står det antakelig kun 'så där' til med de under ham på rangstigen. Slik kan en i alle fall være unnskyldt for å tenke etter å ha sett det opptrinnet.
gre-bel-02: Den greske landslagssjefen Miltos Papapostolou i midten.
Til høyre for ham ser vi assistenten Alekos Sofianidis. Han skulle overta stafettpinnen etter Papapostolou allerede to kamper inn i kvaliken for Italia '90, selv om det kun skjedde på interimbasis til Antonis Georgiadis steppet inn som ny, fast hovedtrener før grekernes siste fire kamper i den kvaliken. Sofianidis hadde ansvaret under flere privatlandskamper vinteren 88/89.

Jeg synes ikke dette er så aller verst. Visst er verken tempo eller intensitet lik hva vi ble kjent med i Mielec, men både grekere og belgiere viser at de har spillere av bra kvalitet. Jeg synes grekerne virker tryggere i det bakre leddet (om vi ser vekk fra målvakt Sarganis) med Kyrastas/Manolas som duo heller enn Mikhos/Mitsibonas, men så møter de jo en klart mindre offensivt innrettet motstander enn hva Polen utgjorde i Zabrze. Belgierne virker å ha som prioritet at de først og fremst skal holde nullen, og så kan de ha intensjoner om å skape trøbbel på dødball eller gjennom de kjappe beina til Nico Claesen, selv om de hever seg utover i omgangen, og muligens tar de første 45 på poeng.

Hos hjemmelaget virker det å være en skjev 4-4-2 vi ser, der Alavantas er den sentrale og litt dype i det som nærmest framstår som en treer på midten, med Vamvakoulas som venstre indreløper (selv om utgangsposisjonen hans nok er ment å være som en invertert venstrekant), mens vi har den offensive Papaiouannou litt til høyre for Alavantas. Ute på høyreflanken har, som jakral fortalte, Saravakos temmelig frie tøyler. Han er velfungerende support for angrepsduoen Anastopoulos/Mitropoulos. Kampen er kanskje ikke helt jamførbar med et deilig taktisk snookerframe, men de føler stadig litt på hverandre når omgangen er halvspilt, og jeg lar meg fint rive med av det som skjer.

0-0 til pause er greit, selv om belgierne har hatt de beste mulighetene, uten at det har haglet med sjanser foran den lett ustø Sarganis. Det er interessant å se hvordan de tre sentrale belgiske forsvarerne i tur og orden tar seg inn på gresk halvdel med ballen i beina. I tillegg bidrar også sidebackene, Grün og De Groote, i oppspillsfasen. Vercauteren trekker gjerne litt bredt mot venstre (slett ikke ulikt hva vi har sett av ham i andre sammenhenger tidligere), og utgjør tidvis en trussel med sin evne til å dra seg mot linja og komme til innlegg mot sentrum. Claesen er på alerten, men har ikke fått finjustert timingen på løpene sine helt enda.

Litt på siden: Når prosjektet etter hvert er i mål foreslår jeg at vi lanserer hver vår drømmekamptropp basert på de 116 matchene pluss de fire oppgjørene i henholdsvis UEFA-playoffen og det interkontinentale dobbeltmøtet. Om jeg får foreslå "regler", så vil jeg gjerne begrense uttaket til én spiller pr nasjon i elleveren, mens vi kan ta med ytterligere én fra de nasjonene vi måtte ønske for de fem reservene. Låter det akseptabelt når vi med tid og stunder har vært igjennom de 120 kampene som involverer UEFA-sonen?
 
Avspark andre omgang. Vi får et lite kvalitetsløft etter hvilen og det skulle nesten bare mangle. Grekerne skaper mer og jobber seg frem til flere situasjoner i den belgiske boksen. Ved én situasjon er De Groote i duell med Tasos Mitropoulos og skubber borti ham, men er det nok for å få straffe? Nein, mener den østerrikske dommeren Heinz Fahnler.

På den belgiske benken tar Guy Thys grep og bytter inn den temposterke Eddy Voordeckers i stedet for Czerniatynski etter drøye timen. Det må sikkert irritere Thys voldsomt at dårlige dødballer ødsles bort fra gode posisjoner. Er det ikke svake cornere, så er det frispark ute på sidene som blir til håpløse skudd i stedet for innlegg.

Den greske midtbanen er vel så bra som den belgiske i andre omgang. Spesielt Nikos Alavantas er aktiv for Hellas. God kamp på midten av PAOK-spilleren.

Den første virkelig store målsjansen etter pause kommer etter 66 minutter. Jan Ceulemans slår en lekker ball igjennom til Scifo som blir alene med keeper, men 18-åringen kløner det til for seg og får ikke avsluttet før Sarganis er ute og redder. Det er ikke i disse situasjonene unggutten har utmerket seg mest hittil i karrieren. Det er heller med lekre touch, stor spilleforståelse og driv med ballen vi kjenner unggutten. Han har i alle fall glimtvis bydd på noe av dette også i kveld.

Etter en tam kamp så langt viser Dimitris Saravakos endelig sin klasse midtveis i omgangen med et deilig innlegg fra høyresiden som Mitropoulos går i høyt i lufta på og header ned i bakken før den treffer oversiden av tverrliggeren. Den ville Pfaff aldri reddet. Kampens største målsjanse. Mitropoulos kan matche alle belgierne i lufta. Det skaper usikkerhet hos gjestene.

Saravakos er nå blitt varm i trøya og prøver en frekkis. Et skudd mot nærmeste stolpe fra langt ute i straffefeltet, men Pfaff får avverget nede ved stolperoten og slår til corner.

Publikum har våknet på Olympiastadion i Athen. Der vi hadde lav summing på tribunene før pause, er det nå noe som minner om at mye er på spill, mer brøling. Georges Grün får gult kort i en tøff duell mot Alavantas et kvarter før slutt. At Grün spiller høyreback må være en nødløsning for at Eric Gerets er utestengt som en av de straffede i Standard Liege-gjengen i den bestikkelsesskandalen som ble avdekket før EM '84. Der ligger jo litt av svaret på spørsmålet fra @mikemodano noen innlegg opp i tråden på hvorfor det er så få landskamper hos Belgias forsvarsspillere, i tillegg til at travere som Luc Millecamps har lagt opp. Jeg husker Grün mer som en sentral spiller, midtstopper eller sweeper. Vi kanskje får se ham i den rollen utover i kvaliken med tid og stunder.

Grekerne gjør som Belgia, bare ett bytte i kampen. Nikos Vamvakoulas går ut etter 80 minutter og erstattes av Giorgos Kostikos. Dommeren blåser av kampen på sekundet når klokka bikker 90 minutter. Poengdeling er helt greit etter hva som er levert her.

Hellas - Belgia 0-0.


TABELL
Polen ------- 2 --- 1 -- 1 -- 0 ---- 5-3 ---- 3 (Direkte til VM)
Belgia ------- 2 --- 1 -- 1 -- 0 ---- 3-1 ---- 3 (Play-off)
Albania ----- 2 --- 0 -- 1 -- 1 ---- 3-5 ---- 1
Hellas ------- 2 --- 0 -- 1 -- 1 ---- 1-3 ---- 1

Belgias bejublede førjulsturné ruller videre. Neste stopp Albania, 22 desember 1984.

gre-bel-06: Eddy Voordeckers, kampen eneste blonde spiller kommer inn.
gre-bel-07: Nikos Alavantas, etter mitt syn en av banens beste spillere.
gre-bel-08: Tasos Mitropoulos (liggende) har headet ned i bakken og ballen spretter over Pfaff og treffer tverrliggeren.
gre-bel-09: Enzo Scifo, en av Europas beste tenåringer.
 

Vedlegg

  • gre-bel-09.png
    gre-bel-09.png
    1.015,8 KB · Sett: 9
  • gre-bel-08.png
    gre-bel-08.png
    1,1 MB · Sett: 9
  • gre-bel-07.png
    gre-bel-07.png
    984,2 KB · Sett: 9
  • gre-bel-06.png
    gre-bel-06.png
    1,2 MB · Sett: 8
Det er fint lite å tilføye om Hellas-Belgia utover hva Østfolds store sønn har avlevert. Øyeblikket i dette oppgjøret var for meg Saravakos’ innlegg (der Mitropoulos headet i overleggeren via bakken): Fy flate så estetisk briljant utført. Perfeksjon.

Jeg skylder kanskje Sarganis å gi ham litt ros etter den risen han ble til del tidligere: Han var uhyre effektiv når situasjonen krevde at han kom ut i feltet og avskjærte vinkler. Uredd var han også der han dykket ned i angriperføtter et antall ganger i løpet av de 90. Alt var ikke bare sorgen med ham.

De røde djevlenes midtbanetrekløver, med den belgiske Tibor Nyilasi sentralt (og kanskje noe dypere i første halvdel av den andre omgangen, uten at jeg syntes det falt særlig heldig ut), Scifo som høyre indreløper og Vercauteren som den venstre høres jo fryktinngytende ut på papiret, men kollektivt matchet grekerne dem og nok vel så det. Der jakral falt for Alavantas, likte jeg playmakeren Papaioannou. Spesielt de første 15-20 av den andre omgangen ble han viet mye monitortid. Å se Vamvakoulas stadig mer orientert ut mot venstreflanken var litt skuffende etter at han i hvert fall periodevis hadde vist ok takter sentralt i Polen. Men ok, der Ceulemans spilte Scifo igjennom i sekvensen jakral nevnte i sin post, så var det nettopp Vamvakoulas som skjødesløst opphevet offsiden. Hva gjorde han som bakerste mann av samtlige greske utespillere der? Det var ikke hans feil at ikke gjestene puttet. Papapostoulou bør ha vært i harnisk.

Tabellen viser at alle har spilt to kamper hver før Belgia nå skal til Tirana. Med ventet full pott der, selv om Qemal Stafa-stadionet aldri er noe enkelt åsted for gjestelag å sanke begge poengene, så ligger de godt posisjonert før vi blar om til 1985.
 
Tabellen viser at alle har spilt to kamper hver før Belgia nå skal til Tirana. Med ventet full pott der, selv om Qemal Stafa-stadionet aldri er noe enkelt åsted for gjestelag å sanke begge poengene, så ligger de godt posisjonert før vi blar om til 1985.
Albanias hjemmekamper er blant de dårligst dekkede TV-messig i hele dette prosjektet. Vi har svært lite bilder å jobbe med derfra, med mindre ditt brede nettverk av langere har klart å finne noe ekstra. Vil du ta denne kampen eller skal jeg kjøre videre?

Litt på siden: Når prosjektet etter hvert er i mål foreslår jeg at vi lanserer hver vår drømmekamptropp basert på de 116 matchene pluss de fire oppgjørene i henholdsvis UEFA-playoffen og det interkontinentale dobbeltmøtet. Om jeg får foreslå "regler", så vil jeg gjerne begrense uttaket til én spiller pr nasjon i elleveren, mens vi kan ta med ytterligere én fra de nasjonene vi måtte ønske for de fem reservene. Låter det akseptabelt når vi med tid og stunder har vært igjennom de 120 kampene som involverer UEFA-sonen?
(y)
 
Albanias hjemmekamper er blant de dårligst dekkede TV-messig i hele dette prosjektet.
Da Sverige var på besøk i Tirana høsten '88 under kvalifiseringen for Italia '90, var det den første vestlige livesendingen fra Albania overhode. Kanskje er det ikke et veldig stort poeng, men det var altså ikke vanlig med livebilder fra bortekamper i Albania før den tiden. Vi ser jo hvor skrint det står til med produksjon av det som foregikk i de tre kampene på Qemal Stafa-stadionet i denne kvaliken, så vi får trøste oss med at vi i hvert fall har to av tre albanske bortekamper. De maktet på forunderlig vis å få med seg det ene poenget i Polen, og har igjen Hellas som neste etter Albania-Belgia. Jeg gleder meg allerede til å formidle det som skal skje der.
Vil du ta denne kampen eller skal jeg kjøre videre?
Guff gjerne på, du.
Albania 2-0 Belgia 1984.jpg


Fra venstre: Arben Minga, Franky Van der Elst (og så er det vel Jan Ceulemans som snuser ham i rassen), Eddy Jaspers og Michel Renquin.
 
Sist redigert:
Albania - Belgia, 22. desember 1984. Vi er på Qemal Stafa Stadion i Tirana hvor ca. 25,000 tilskuere har presset seg inn på forholdsvis beskjedne tribuner. Det uventede poenget i Polen har skapt fotballfeber og forventninger hos de rødsvarte. At Belgia bare spilte 0-0 borte mot Hellas, har ikke dempet forventningene på egne helter akkurat.

Albanias landslagssjef Shyqyri Reli gjør noen få forandringer på laget som klarte uavgjort borte mot Polen i oktober. En av målscorerne i den kampen, Bedri Omuri, mangler nå. Han erstattes på venstre-back av Adnan Oçelli, en 21-åring som får sin landslagsdebut. Haxhi Ballgjini mangler også, og jeg gjetter på at Ferid Rragami flytter opp fra høyreback-rollen han hadde mot Polen til Ballgjinis rolle på høyresiden av midtbanen. Hysen Zmijani kommer inn på laget som ny høyreback. Hvis vi tar utgangspunkt i hvordan Albania stilte mot polakkene, kan Relis lag mot Belgia kanskje se ut som dette:

ALBANIA
------------------------------ 1. Perlat Musta
----------------------------- 6. Skënder Hodja
-------- 2. Hysen Zmijani - 4. Muhedin Targaj (k) - 5. Adnan Oçelli
3. Ferid Rragami - 9. Sulejman Demollari - 8. Shkëlqim Muça - 7. Mirel Josa
-------------------- 10. Arben Minga - 11. Agustin Kola

Benk: Arben Vila kommer inn for Muça etter 88 minutter. De øvrige fire på benken er ukjente.

Det er bare tre dager siden Belgia spilte 0-0 mot Hellas i Athen. Landslagssjef Guy Thys er så trygg på hva som er hans beste lagoppstilling at han lar de samme elleve starte også mot Albania.

BELGIA
-------------------------------- 1. Jean-Marie Pfaff
-------------------------------- 5. Michel Renquin
2. Georges Grün - 3. Eddy Jaspers - 4. Franky Vd Elst - 7. Michel De Groote
----------- 8. Enzo Scifo - 11. Jan Ceulemans (k) - 6. Frank Vercauteren
----------------------- 9. Nico Claesen - 10. Alex Czerniatynski

Benk: Eddy Voordeckers kommer inn for Czerniatynski etter 60 minutter. Lei Clijsters erstatter Scifo i pausen. Hvis Guy Thys benk er den samme som mot Hellas, kompletteres den av Jacky Munaron (målvakt), Michel De Wolf og Raymond Mommens.

Spanjolen Victoriano Sánchez Arminio er dommer. Det eneste vi har tilgjengelig av bilder fra kampen er scoringene. Det blir jo en stor albansk ettermiddag dette. De vinner 2-0 og skaper et av de største øyeblikkene i albansk fotballhistorie.

Ledermålet kommer ved 69 spilte minutter etter mye kaos i den belgiske boksen. Igjen har vi problemer med de svarte draktnumrene på mørkerød bunn, men det slås et innlegg fra høyrekanten som heades mot mål. En belgisk forsvarer, antakelig Michel De Groote, får en fot på ballen på målstreken før Mirel Josa header inn returen fra kloss hold.

Fire minutter før slutt avgjøres kampen på en fin kontring. Agustin Kola, på venstresiden, spiller inn sentralt til Arben Minga, som kommer i full fart fra midtbanen. Minga fosser forbi Van der Elst, og siste forsvarer Eddy Jaspers rekker ikke fram før angriperen banker ballen forbi Pfaff og det eksploderer av glede på tribunene. De som var på plass i Tirana denne dagen glemmer det nok aldri.

Albania - Belgia 2-0.


TABELL
Polen ------- 2 --- 1 -- 1 -- 0 ---- 5-3 ---- 3 (Direkte til VM)
Albania ----- 3 --- 1 -- 1 -- 1 ---- 5-5 ---- 3 (Play-off til VM)
Belgia ------- 3 --- 1 -- 1 -- 1 ---- 3-3 ---- 3
Hellas ------- 2 --- 0 -- 1 -- 1 ---- 1-3 ---- 1

Denne spenstige tabellsituasjonen var det nok ikke mange som trodde vi skulle se ved utgangen av kalenderåret 1984. At Guy Thys & Co bare skulle ta ett av fire mulige poeng under denne samlingen mot de antatt svakeste lagene i gruppa, var nok ikke kalkulert med på kontorene hos det belgiske fotballforbundet. Men kan Albania flyte videre på denne seieren? Svaret kommer nok allerede i gruppas neste kamp hvor Hellas venter i Athen, 27. februar 1985.

alb-bel-01: I klynga foran mål header Mirel Josa inn 1-0.
alb-bel-02: Armene i været! Ballguttene ser ballen bedre i nettet enn vi andre gjør. Arben Minga (helt til høyre) har gitt Albania 2-0 få minutter før slutt.
 

Vedlegg

  • alb-bel-01.png
    alb-bel-01.png
    1,1 MB · Sett: 8
  • alb-bel-02.png
    alb-bel-02.png
    789,9 KB · Sett: 8
Det er sterkt hva du greier å vri ut av en relativt tørr svamp. Visst er Albania 2, Belgia 0 stolt albansk fotballhistorie. Under det tunge stalinistregimet til Enver Hoxha var det ikke mye som slapp ut av landet, ei heller TV-bilder. Det fantes neppe mange videomaskiner i albanske hjem tidlig på vinteren i 84/85, så det er uvisst hva som finnes selv på det svarte markedet, men du verden hvor gjerne jeg skulle hatt kloa i bildene fra disse 90 minuttene. "Josa og Minga" er en gjenganger når albanere i elektronisk format skal vise at de minnes oppgjøret, for det er klart at belgierne hadde etterlatt et forholdsvis saftig internasjonalt print gjennom sine deltakelser i begge de to tiårets EM til nå, samt det de hadde levert under Spania-VM, der de hadde slått Argentina og Diego Maradona, de regjerende verdensmesterne, i åpningskampen. Kun tre spillere var igjen fra nettopp den elleveren i Tirana: Pfaff (28), Ceulemans og Czerniatynski, begge 25 da vidunderbarnet Maradona måtte tåle stryk i sin aller første VM-opptreden. I tillegg fantes libero Renquin (26 under '82-mesterskapet) som ubenyttet reserve den Camp Nou-kvelden. I belgisk fotballore er antakelig 1-0 i Barcelona en like stor enkelthendelse som 2-0 til vertene i desember '84 er det i albansk.

Utfallet gjorde ikke ferden videre i denne pulja mer uinteressant. Enn at Albania, som "aldri" spilte annet enn kvalikkamper, nå var oppe og bruset med fjøra der de splittet den ventede tetduoen Polen/Belgia i toppen av tabellen. Om de virkelig hadde noe å fare med, så var de nødt til å understreke sitt gryende kandidatur med nok en god prestasjon i pulje 1s første kamp i kalenderåret 1985. Etter 1-3 i Polen og 0-0 hjemme mot Belgia sto Hellas som eneste lag uten gevinst i denne gruppa, og det er kanskje ikke helt urimelig å anta at det greske forbundet nå krevde seier av Miltos Papapostoulou med Albania på motsatt halvdel i Marousi nordøst i Aten. Om Albania kun høyst unntaksvis spilte vennskapslandskamper, så var det som oftest diametralt motsatt for grekerne, som kanskje med større frekvens enn noen andre på UEFA-kartet sparret for å stå best mulig rustet til kvalikkamper. Etter 0-0-matchen hjemme mot Belgia før jul hadde grekerne så vidt inne på nyåret, 9.januar, vært i Tel Aviv og slått Israel 2-0. Det var et Israel som på sin side hadde tatt fatt på ei lang og seig oppkjøring mot sin VM-kvalifisering, som ikke skulle ta til før i september. Delvis av sportslige og delvis av politiske årsaker skulle de delta i Oseania-sonen, hvilket nok sportslig ville favorisere dem i noe større grad enn hva som hadde vært tilfelle da de hadde endt sist i gruppe med Skottland, Nord-Irland, Sverige og Portugal før VM i '82. I Israel hadde Anastopoulos og Kofidis gjort de greske målene. Ni av de elleve startende hadde også løpt utpå for avspark mot belgierne. Kun Michos, libero fra åpningstapet i Polen, og Kofidis (venstre midtbane mot polakkene) hadde kommet til. Tro hvordan den backlinja hadde artet seg med både Michos og libero fra belgiamatchen, Kyrastas, på startstreken. Vamvakoulas og Mitropoulos var ute. Kan Papapostoulou ha forsøkt et femmannsforsvar? Av høyst nødvendig kuriosa kan det ellers nevnes at Hellas' 2-0 i Israel samtidig var Ronny Rosenthals andre opptreden på det israelske landslaget.

Onsdag 27.februar 1985, Olympiakó Stádio Athinon "Spyros Louis": Hellas-Albania. Avspark: 16.15.
Dommer: 44-åringen Ioan Igna fra Romania, en herremann som her gjorde sin femte internasjonale opptreden. Også sist han hadde vært i aksjon for landslag var Hellas arrangør: Under kvalifiseringen for europamesterskapet i '84 var det Igna som dømte Hellas 2-2 Ungarn i desember '83, den gang i Thessaloniki.

Som kjent lar ikke de 90 minuttene fra dette oppgjøret seg finne ute på gratisveven, men om man trår inn i underverdenen og eksponerer sitt behov for de rette bakmennene, så vil man snart sitte på en kopi av originalteipen. En ikke ubetydelig risiko ligger i det å oppgi personalia for dette nettverket av høyst lugubre kilder, så om vi ikke høres igjen innen rimelig tid, karer, må jeg si det har vært hyggelig å bli kjent med dere. Det er slett ikke sikkert aktører som den mannevonde Bax og hans likesinnede har mye til overs for at forfatterskap med utspring i levende bilder fra teiper disse ellers eksklusivt ruger på ser dagens lys.

Den greske elleveren besto av fire mann fra regjerende mester Panathinaikos, tre fra deres evige rival Olympiakos, og kun én fra PAOK, som skulle vinne Alpha Ethniki i 84/85. Hos albanerne kom fem spillere fra kommende seriemester 17 Nëntori ("november"). Tittelholder Labinoti fra Elbasani hadde ingen med her, men klubben var ellers på 80-tallet en middelhavsfarer. Mesterskapet på vårparten i '84 må ha kommet overraskende på alle. 26 seriekamper ga dem 26-14 i målforskjell, så det frister å trekke parallell til AIKs 1998-sesong, der de vant Allsvenskan med 25-15 på det samme antallet seriekamper.

Jeg hadde håpet at den greske produceren skulle gi oss de to elleverne med draktnummere, men da får jeg i stedet lære meg disse underveis. Bildene er sylskarpe, og som alltid får man en aha-opplevelse når man ser match fra midt på 80-tallet og får en aktørs oppsyn i klare trekk der man ellers nærmest kun ser vedkommendes omriss. Dessverre klipper producer vekk (!) den albanske nasjonalhymnen (politiske motiv?), slik at vi ikke får med oss kameramannens nærbilder av deres elleve startende, men som fattig trøst blir vi presentert greker for greker når vertskapets hymne lyder fra det hornorkesteret som har tatt oppstilling ute på matta.

Hellas: Nikos Sarganis - Nikos Alavantas, Nikos Karoulias, Stelios Manolas, Petros Michos, Dimitris Saravakos, Kostas Antoniou, Nikos Anastopoulos (k), Lakis Papaioannou, Savvas Kofidis og Giannis Kyrastas

Siden 0-0 mot Belgia er det altså tre endringer: Høyreback Xanthopoulos, midtbanemann Vamvakoulas og spiss Mitropoulos er erstattet med Michos, Antoniou og Kofidis. Elleveren står kun i den rekkefølgen som er oppgitt hos EU-football.info, og må ikke tolkes som noen veileder for posisjoner. Som jeg var inne på i forbindelse med treningskampen deres i den israelske hovedstaden, så er begge de to liberokandidatene (Michos og Kyrastas) med også her. Kofidis vet vi er en naturlig venstrekant på midtbanen (i større grad enn hva Vamvakoulas nok er), mens 23-årige Antoniou fra Panathinaikos skal være sentral midtbanespiller. Tør jeg gjette noe slikt?

Sarganis
Kyrastas - Michos - Manolas - Karoulias
Antoniou - Alavantas - Papaioannou - Kofidis
Saravakos - Anastopoulos

Det eneste jeg føler meg trygg på er at dette er galt. Jeg er enig med jakral i at Alavantas var god i sin sentrale posisjon sist, og da flytter vel ikke Papapostoulou på ham? Får Saravakos plass på topp ved siden av kapteinen i hodesterke Mitropoulos' fravær? Hvem spiller hvor i denne backlinja, og vil den inneholde mer enn fire mann? Ikke at jeg tror de ønsker seg fem bak hjemme mot en antatt svakere motstander. Spørsmålene er mange; svarene kommer snart.

Shyqyri Rreli har med ett unntak valgt seg de samme elleve som i stormatchen mot Belgia, så da vet vi langt på vei hvem som vil spille hvor (våre manglende bilder til tross):

Musta
Zmijani - Hodja - Targaj - Oçelli
Ballgjini - Demollari - Muça - Josa
Minga - Kola

Vi ser at det er Ballgjini (fantastisk navn!) som er på plass igjen (og erstatter Rragami) i det jeg går ut fra er høyrekantrollen på midtbanen, og at dette da er den eneste endringen deres. Rreli baserer seg stadig altså på flere fra den allerede sagnomsuste gjengen som kvalifiserte Albania til U21-EM i '84 (i praksis U23). Sju mann er hentet derfra: Zmijani, Hodja, Targaj (én av tre tillatte overårige), Oçelli, Ballgjini (også én av de tre tillatte overårige), Demollari og Josa.

Anastopoulos vinner myntkastet, og den greske kapteinen velger å ta avsparket. Vertene blir stående fra høyre i spill mot venstre i den første omgangen. Det skal ifølge statistiske kilder være 8133 betalende tilskuere på plass, og da ser det skrint ut på en arena som rommer mer enn 70 000. Ser man imidlertid øvre seksjon på bortre langside er den ok befolket, og i fall det oppgitte tilskuersifferet stemmer, så kan det knapt finnes folk andre steder enn der.

1808 - Ioan Igna flankeres av sine to linjemenn Ion Crăciunescu (venstre) og Mircea Neșu (tidligere spiller med nesten 150 kamper på øverste nivå i den rumenske ligaen)
1809 - målvaktene Sarganis (venstre) og Musta
1820 - er det noen som våger seg på å navngi de albanske 6+5?
1826 - ...eller deres greske opponenter?
1830 - hvor havner Ignas mynt? Og er det en medbrakt rumensk leu eller gresk drakhme han hysser i været? Targaj (venstre) og Anastopoulos følger spent med
1835 - tro om det er Papaioannou som står der med Anastopoulos og skal sette oppgjøret i gang. Er førstnevnte flyttet fram som spiss, kanskje? I så fall er det breddeholderne Kofidis (11) og Saravakos vi ellers ser her
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (1835).png
    Skjermbilde (1835).png
    956,6 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (1830).png
    Skjermbilde (1830).png
    1,1 MB · Sett: 6
  • Skjermbilde (1826).png
    Skjermbilde (1826).png
    1,1 MB · Sett: 7
  • Skjermbilde (1820).png
    Skjermbilde (1820).png
    1,1 MB · Sett: 7
  • Skjermbilde (1809).png
    Skjermbilde (1809).png
    1,2 MB · Sett: 7
  • Skjermbilde (1808).png
    Skjermbilde (1808).png
    1,1 MB · Sett: 6
Sist redigert:
Pausestillingen er 2-0, og det er en fortjent gresk ledelse mot et tamt Albania. Kanskje skred de til dette verket litt høye på seg selv etter gevinsten mot Belgia? Ikke at de på noe tidspunkt ville vært favoritt på utebane mot Hellas uansett, men det kan nok ha sneket seg inn en følelse i underbevisstheten til spillerne deres at dette neppe ville være noe verre enn å møte Belgia hjemme, og at skjerpen dermed ikke var på nødvendig nivå. Scoringene ble satt inn av Dimitris Saravakos (9 - forbilledlig assistert av Papaioannou) og Kostas Antoniou (37 - heading i tomt bur etter at 'keeper hadde gitt retur (kanonredning!) på en Papaioannou-volley fra ti meter).

Det er en gresk 4-4-2 mot en albansk 4-5-1 vi ser utpå matta i den greske hovedstaden. Det gjestene har maktet å skape har vært tynt; et par ufarlige langskudd og ei dalende heading over mål er beholdningen. I tillegg fikk den ene av heltene fra Belgia-kampen, Minga, gult for å ha sparket ned Antoniou minuttet før det andre greske målet. Det var ikke noe stormløp mot Musta bakerst hos albanerne, men hjemmelaget var strukturert og stort sett solid, og hadde få problemer med å spille av press i midtbaneleddet, der Papaioannou igjen etterlot et godt inntrykk. Når han i tillegg var involvert i begge scoringene er det ingen overdrivelse å kalle ham den dominerende aktøren til nå.

.........................................1. Nikos Sarganis
.........................................4. Giannis Kyrastas
2. Nikos Alavantas - 5. Stelios Manolas - 3. Nikos Karoulias
8. Kostas Antoniou - 6. Petros Michos - 10. Lakis Papaioannou - 11. Savvas Kofidis
................7. Dimitris Saravakos - 9. Nikos Anastopoulos (k)

Gjettinga mi i forrige innlegg var kanskje ikke helgæli, selv om det naturligvis var noen bom, nettopp som forventet. Fasit viser altså at Kyrastas beholdt liberojobben, mens Michos, libero fra grekernes tap i Polen, tok plass sentralt på midtbanen, der han hadde ei rolle ikke ulik hva man skulle se fra Giotis Tsaloukhidis i VM-kvaliken fire år senere. Papaioannou tok igjen playmakeransvar sentralt, mens Antoniou lå bredt på høyresiden, om enn ikke helt fremmed for å søke seg inn sentralt med ujevne mellomrom. Kofidis lå til venstre, slik han alltid (som jeg kjenner ham, i hvert fall) foretrakk. Alavantas, midtbanemotoren fra matchen mot belgierne, var flyttet ned til høyrebackplassen. Kostas Manolas' far beholdt vorstopperposisjonen. Som spådd var Saravakos flyttet fram, selv om han også av og til trakk bredt.

Jeg vil hevde at Rreli hadde plassert sine i en 4-5-1-formasjon omtrent slik:

............................................1. Perlat Musta
...........................................6. Skënder Hodja
2. Hysen Zmijani - 4. Muhedin Targaj (k) - 3. Adnan Oçelli
9. Haxhi Ballgjini - 5. Sulejman Demollari - 8. Shkëlqim Muça - 7. Mirel Josa - 11. Agustin Kola
.........................................10. Arben Minga

Her hadde man kanskje forventet Kola på topp i spann med Minga, men jeg vil mene han lå til venstre i en femmer på midten, selv om han var mer offensiv enn ballgeniet (...) på motsatt flanke. Albania lå temmelig dypt med den bakre fireren, og slik ble ikke Hodja noen typisk libero fra den gamle østblokken som lå metervis bak forsvarskollegene. Jeg liker så langt det jeg har sett av Targaj. Han har en del kvaliteter, og at han er kaptein er slett ikke overraskende. Han er tøff, oppofrende, og heller ikke ute av stand til å føre ball i lengderetningen. Zmijani har ingen stor omgang, og trøbler med Kofidis. På motsatt side greier heller ikke unge Oçelli å stenge av for sin mann (Antoniou, og av og til Saravakos, som også trekker ditover), og jeg tror det er han som misser når Papaioannou spiller igjennom for 1-0. Demollari og Josa, de to indreløperne, er noe av det bedre Albania har å skilte med disse første 45: Begge tar fremoverrettede initiativ. Demollari er nok den som gjør de tyngste løpene uten ball, mens Josa helst ønsker å drive av sted med. De to flankespillerne får lite til offensivt, noe som henger sammen med lagets defensive legning. Det samme gjelder også Minga, som tidvis blir isolert, selv om Kola forsøker å støtte oppunder.

Nivåheving hos gjestene etter pause, tro? Grekerne melder seg plutselig på i kampen om tur til Mexico dersom dette står seg.

1813 - vi kan i det minste visualisere grekerne én etter én, selv om vi er blitt frarøvet den muligheten hva gjelder albanerne. Her ser vi (fra venstre) Anastopoulos, Sarganis og venstreback Karoulias
1814 - Manolas og Antoniou
1815 - Michos, Alavantas og Kofidis
1816 - Papaioannou og Kyrastas
1817 - Saravakos

(sikker på at jeg har disse rett er jeg imidlertid ikke. Jeg føler meg ikke trygg på at jeg har identifisert Manolas korrekt, men hvem andre enn fyren til venstre i 1814 skal han være?)

1838 - Zmijani
1848 - Saravakos er i ferd med å banke inn 1-0
1859 - Shyqyri Rreli (nærmest)
1865 - den dyktige Josa
1874 - Minga får gult
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (1874).png
    Skjermbilde (1874).png
    1.020,9 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (1865).png
    Skjermbilde (1865).png
    1.003,8 KB · Sett: 4
  • Skjermbilde (1859).png
    Skjermbilde (1859).png
    1 MB · Sett: 5
  • Skjermbilde (1848).png
    Skjermbilde (1848).png
    1 MB · Sett: 10
  • Skjermbilde (1838).png
    Skjermbilde (1838).png
    1 MB · Sett: 5
  • Skjermbilde (1817).png
    Skjermbilde (1817).png
    911,1 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (1816).png
    Skjermbilde (1816).png
    981,7 KB · Sett: 4
  • Skjermbilde (1815).png
    Skjermbilde (1815).png
    1,1 MB · Sett: 4
  • Skjermbilde (1814).png
    Skjermbilde (1814).png
    725,1 KB · Sett: 3
  • Skjermbilde (1813).png
    Skjermbilde (1813).png
    1,1 MB · Sett: 11
Nivåheving hos gjestene etter pause, tro?
Nei, dessverre. Det ble aldri albanernes ettermiddag i Aten. Hellas vant fortjent 2-0, uten at det var mye å skrive hjem om fra den andre omgangen. Grekerne hadde grei kontroll, og var aldri i fare for å gi fra seg tomålsledelsen. Et par halvsjanser kom gjestene til, men Sarganis forble utestet. Albania hadde kanskje sin beste mulighet umiddelbart før dommeren blåste for full tid, etter at Michos hadde vært litt uvøren med Josa rundt 25 meter fra det greske målet. Midtbanekollega Muça fikk forsøke seg, og han greide å få ballen over muren og mot venstre stolpe, men den strøk så vidt utenfor, selv om Sarganis nok hadde en form for kontroll, velger jeg å tro.
Grekerne melder seg plutselig på i kampen om tur til Mexico dersom dette står seg.
Det var ingen årgangsopplevelse grekerne ga sine trofaste følgesvenner i dette oppgjøret, men de sikret seg i det minste to poeng som kanskje kan vise seg å bli betydningsfulle når sluttstrek settes for denne pulja? Papaioannou var mindre synlig som playmaker de siste 45, men det var han som kom til den beste muligheten deres, da han mottok ballen fra Antoniou, som hadde kommet seg til linja og fått slått inn. Sjansen var lik den han hadde forut for 2-0-scoringen, men dessverre for hjemmelaget greide han ikke å treffe rent, og forsøket stanset i Demollari og ble avverget. Siden skulle Anastopoulos få en sjanse på heading etter et Saravakos-innlegg som nesten var like stas som det vi hadde sett mot belgierne. Den vesle, kompakte spissen kom imidlertid ikke nok over ballen, og headingen skrenset ufarlig flere meter utenfor. Dersom det hadde vært Mitropoulos som hadde vært i kapteinens sted, så kan det fort være at det ville blitt brysomt for Musta

Jeg lurer på om jeg kan ha forregnet meg litt i forhold til et par av posisjonene på den albanske midtbanen, der Demollari helt klart virket å være den sentrale blant de tre de siste 45. Josa var uten tvil den venstre indreløperen, mens den Muça som jeg i utgangspunktet hadde plassert som sentral var mer av en indreløper til høyre for Demollari.

Begge lag benyttet seg av sine to tillatte bytter. Hos Albania så hadde libero Hodja blitt værende i garderoben etter pausen, og inn på samme post i hans sted hadde kommet Arian Hametaj, en 27-åring fra Partizani i Tirana. Han viste seg fram med et par fikse raid framover, hvor han ved den ene anledningen ventet ut en motspiller før han med underskru vippet ballen forbi denne og avanserte videre. Lekent. Etter timen fikk vi Rragami inn for Ballgjini på høyresiden, slik @jakral hadde antydet for møtet med belgierne hjemme, den gang fra start. Grekerne drøyde lenger med sine to bytter. Fem minutter før slutt fikk Saravakos beskjed om å gå og sette seg, noe som gjorde ham lettere perpleks. Inn kom Kostas Batsinilas fra Ethnikos, Olympiakos' rivaler fra Pireus nede i det atenske havnekvarteret. I det 89. minutt fikk Papaioannou gå og ta plass på benken (om han i det hele tatt rakk å komme så langt før sluttsignalet lød) for den Giorgos Semertzidis som hadde spilt sentralt på midtbanen i 3-1-tapet i Polen.

Tabell:
1. Polen 2 1 1 0 5-3 3
2. Belgia og Hellas med 3 1 1 1 3-3 3
4. Albania 4 1 1 2 5-7 3

Samtlige fire lag på tre poeng, altså, men det ser utvilsomt best ut for polakkene som kun har spilt to kamper til nå. Albania virker å være ute av dansen all den tid de kun har to kamper igjen, riktignok begge hjemme, der de jo hadde rukket å vise styrke.

Neste kamp: 27.mars, altså om en måned - Belgia mot Hellas på Heysel. Den kan hvem som måtte ønske nyte via Youtube. Er du lysten, jakral?

1884 - Albanias trener Rreli unngikk nok helst å se opp mot måltavla
1901 - en av gjestenes beste i Aten: Mirel Josa
1903 - Ferid Rragami får klappet på skuldra og beskjed om at han skal innpå
1910 - Ballgjini er den som må vike for Rragami
1917 - jeg har det kun fra ubekreftede kilder, så ta det med ei klype salt, men det sies at smukkasen Antoniou var topp 3 hva gjaldt antall følgere på Instagram for greske fotballspillere i 1985
1918 - en får inntrykk gjennom skjermskuddet av at denne gjengen sitter og ser en gresk tragedie utspille seg foran dem. Så ille var det da ikke. Papapostoulou og assistent Sofianidis er de to herrene lengst mot høyre
1919 - Josa, Muça og Antoniou
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (1919).png
    Skjermbilde (1919).png
    1 MB · Sett: 12
  • Skjermbilde (1918).png
    Skjermbilde (1918).png
    1,1 MB · Sett: 4
  • Skjermbilde (1917).png
    Skjermbilde (1917).png
    1.019,5 KB · Sett: 4
  • Skjermbilde (1910).png
    Skjermbilde (1910).png
    1 MB · Sett: 3
  • Skjermbilde (1903).png
    Skjermbilde (1903).png
    859,1 KB · Sett: 4
  • Skjermbilde (1901).png
    Skjermbilde (1901).png
    995,4 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (1884).png
    Skjermbilde (1884).png
    870 KB · Sett: 4
Neste kamp: 27.mars, altså om en måned - Belgia mot Hellas på Heysel. Den kan hvem som måtte ønske nyte via Youtube. Er du lysten, jakral?
Jo, da. Jeg kan gjerne ta den.

Vi andre har jo bare hatt tilgang på de greske scoringene mot Albania, ikke hele kampen. Assisten til #10 Papaioannou på første målet (med høyre fot) er gullkantet, én av de beste i hele prosjektet, synes jeg. Han chipper ballen inn perfekt vektet til Saravakos og avslutningen holder topp kvalitet også. Det er lett å dra på for mye med superlativene, men jeg synes det er litt speilvendt Maradona-klasse på det fremspillet. Måten han bråvender foran motspiller før han slår pasningen igjennom.

Papaioannou tvinger også fram det andre målet også med sitt volleyskudd (da med venstre) som keeper først redder før Antoniou headet inn returen i mål. Papaioannou virker som en tofotet spiller jeg vil prøve å følge litt ekstra med på Heysel mot Belgia.
 
Jo, da. Jeg kan gjerne ta den.
Vi er halvveis i gruppa allerede, og det har svingt litt i de seks første kampene, der vi har hatt underholdning fra topp til tå med Polen-Albania, mens det kanskje ikke var all verden å skrive hjem om (joda!) fra Hellas-Belgia. Nå får vi endelig anledning til å studere en hel hjemmekamp med et Belgia det på 80-tallet skal godt gjøres å mislike. Jeg ser fra lagoppstillingen på Stade du Heysel at vertskapet får med et par tunge internasjonale navn som har manglet til nå i kvaliken i form av Anderlecht-duoen René Vandereycken (31) og Erwin Vandenbergh (26). Det er to karer jeg gleder meg til å se i aksjon. Jeg lover imidlertid å tre til side, slik at du får ta plass på Speaker's Corner og utbasunere dine tanker om forestillingen.
Assisten til #10 Papaioannou på første målet (med høyre fot) er gullkantet, én av de beste i hele prosjektet, synes jeg.
Ja, den er strøken. Jeg liker godt det jeg har sett av Papaioannou i disse to siste kampene til grekerne, og så får vi se hva han er laget av når han skal ut og forsøke å gjenskape dette på en tung europeisk bortebane som i Brussel.
Papaioannou virker som en tofotet spiller jeg vil prøve å følge litt ekstra med på Heysel mot Belgia.
Jeg har lenge hatt en klar forkjærlighet for spillere som evner å passe eller skyte omtrent like presist med begge føttene, og ja, Papaioannou ser ut til å havne i den kategorien. Ellers har kvaliken til nå gitt to fantastiske Saravakos-innlegg, og her må den belgiske venstreforsvareren forstå at han er nødt til å følge den vesle Panathinaikos-angriperen tett. Han sto med 12 mål på 21 seriekamper i den greske ligaen på dette tidspunktet, og må således sies å være en hit i sin første sesong i grønn trøye etter overgangen fra Panionios sist sommer. Jeg ser forresten at Wikipedia-artikkelen om Saravakos forteller at han sågar den dag i dag arbeider i Panathinaikos-administrasjonen, og at han skal være 'strategic advisor', hva nå enn det måtte innebære.
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (1897).png
    Skjermbilde (1897).png
    1,1 MB · Sett: 6

Tråder du følger

Mest likte innlegg

Tilbake
Topp