VM-kvalifisering – Veien til Mexico 1986

Nyeste kunngjøringer

Onsdag 27.februar 1985, Stadion De Meer, Amsterdam: Nederland-Kypros. Avspark: 20.00.

Kamp 7 av 12 i UEFA-sonens pulje 5 er returoppgjøret mellom nederlendere og kyprioter. På Kypros hadde nederlenderne dominert, men slitt med å få ballen i mål før det ene av Peter Houtmans mange hodestøt endelig ga uttelling noen fattige minutter før slutt. Her skulle kypriotene spille borte for første gang denne kvalifiseringen, men det var neppe mange blant de snaut 20k som hadde møtt fram for å se gjestene. Nederland trengte selvsagt begge poengene for å stadig ha et håp om å kvalifisere seg for Mexico '86.

Etter Rinus Michels og Dick Advocaats midlertidige sjefsperiode var det nå en annen kar som hadde overtatt ansvaret: Volendam-trener Leo Beenhakker. Han fortsatte som trener på klubbnivå samtidig som han hadde det sportslige ansvaret for landslaget.

Teipen på 24 minutter er i grunn kun en sammenhengende kavalkade av nederlandske scoringer og scoringsmuligheter. Hvordan det stoppet ved "kun" sju denne kvelden tror jeg ingen er i stand til å svare på. Riktignok kontret gjestene inn en tidlig 1-0-scoring, men både før og ikke minst i den gjenstående tiden var det hjemmelaget som radet opp mulighet på mulighet foran den arme Haris Konstantinou bakerst hos kypriotene. La meg reposte det jeg opprinnelig skrev om dette oppgjøret (opprinnelig på Fridiskusjon, siden kopiert over til Ungarn-tråden her på forumet:

Pulje 5s første dyst for kalenderåret 1985 var Nederland-Kypros på Ajax' gamle stadion De Meer. Våren var i anmarsj i Amsterdam, og rundt 19 000 tilskuere hadde møtt fram, men nå var heller ikke De Meer kjent for sin voldsomme kapasitet; det var mer intimiteten som sto i høysetet her. Kypriotene var ikke ventet å ha all verden å stille opp mot nederlenderne med. Det skal sies at de uka før hjemmemøtet rett før jul faktisk hadde vunnet en landskamp: De slo en av de andre europeiske fotballdvergene, Luxembourg, hjemme i Nicosia med 1-0. Dette var noe helt annet, og det var også deres første bortekamp i den pågående kvaliken, etter at de jo hadde gjort seg ferdig med hjemmeprogrammet sitt allerede i fjor. Nederland skulle selvsagt vinne og nå opp i fire poeng. Noe annet var utenkelig. Slik mønstret de under den nye forbundssjefen Leo Beenhakker, som i tillegg til å gå inn i en periode som landslagstrener også hadde ansvaret for Volendam i eredivisie. Volendam så ut til å stile mot en fin sesong, der de på tabellen forut for landskampen lå oppe på en sjuendeplass med 19 poeng etter 18 runder. Den grimme realiteten skulle snart slå innover dem med full kraft, for de skulle oppleve en så skrekkelig vårsesong at de under Beenhakkers ledelse faktisk til slutt rykket ned.

Disse elleve stilte fra start:

1. Hans van Breukelen, 28, PSV (15.landskamp), 2. Ben Wijnstekers (k), 29, Feyenoord (31.landskamp), 3. Peter Boeve, 27, Ajax (14.landskamp), 4. Dick Schoenaker, 32, Ajax (11.landskamp), 5. Ernie Brandts, 29, PSV (26.landskamp), 6. Erwin Koeman, 23, Groningen (6.landskamp), 7. Ruud Gullit, 22, Feyenoord (17.landskamp), 8. Willy van de Kerkhof, 33, PSV (59.landskamp), 9. Marco van Basten, 20, Ajax (7.landskamp), 10. Wim Kieft, 22, Pisa (9.landskamp), 11. Simon Tahamata, 28, Feyenoord (14.landskamp)

PSVs startkontingent var sunket fra fem til tre siden det omvendte møtet på Kypros. Feyenoord og Ajax hadde også tre startere hver seg, mens Groningen og Pisa hadde én hver.

Allerede i åpningsminuttene hadde nederlenderne gode muligheter ved Kieft og Gullit. Sistnevnte fikk til ei avslutning fra kloss hold som ble avverget til hjørnespark, mens et Gullit-innlegg fra høyre danset i tverrliggeren over Haris Konstantinou, som jo hadde stått bak flere fine redninger i møtet i Nicosia. Så mister Boeve ballen så vidt inne på kypriotisk halvdel, og overgangen resulterer i scoring imot. Kypriotene virker nesten perplekse over at de faktisk har scoret og gått i ledelsen.

Ikke overraskende er det en uhyre offensiv variant Beenhakker har valgt for anledningen. Det er nærmest en 3-3-4, selv om det ikke er utenkelig at den fra et utgangsperspektiv kanskje må sies å være 3-4-3. Gullit er vel så mye en del av løperrekka:

....................van Breukelen
.......Wijnstekers - Brandts - Boeve
Gullit - Schoenaker - van de Kerkhof - Koeman
.........van Basten - Kieft - Tahamata

Kan hende er det også meningen at van de Kerkhof har et utgangspunkt som stopper, og at Schoenaker er ment å stå alene på sentral midt. Koeman holder i alle fall rikelig med bredde ute på venstresiden, og er således et godt supplement til Tahamata, som også opererer bredt mot venstre, om hakket lenger fram. Sistnevnte er jo en kar jeg har hørt om i alle år, men som jeg har til gode å se særlig av. Det er ikke rimelig å bedømme ham ut fra en enkeltforestilling mot en så svak opponent som her. Jeg innbilte meg at han var av bengalsk ætt, men så ser jeg at han i stedet har aner fra Indonesia. Lettbent, leken type, men Kypros er så svake her at de langt fra er noen målestokk. Kieft gjør akkurat som han vil i luftrommet, og er nok en gang blant sitt lags beste. Van Basten kommer også mer og mer til sin rett jo lenger oppgjøret skrider. Nå er det riktignok et begrenset sammendrag jeg sitter på, så det er jo ikke den hele og fulle sannhet jeg har tilgang til, men i likhet med hva jeg har sett av van Basten tidligere i kvalifiseringen, så virker han mer anonym enn sine rekkepartnere. Gullit, derimot, er ofte i godt driv ute på høyreflanken, og volder kypriotene solid med hodebry.

Å tidfeste de forskjellige hendelsene lar seg naturligvis vanskelig gjøre når en sitter på et resymé uten tidsanvisning, men jeg ser at gjestenes scoring kom i det åttende minutt, og at storebror Koemans utlikning på hel volley fra 22-23 meter inntreffer fire minutter senere. Det er en fin prestasjon av Groningen-spilleren å treffe såpass godt som han gjør, selv om Konstantinou ikke akkurat ser ut som en million der han lar skuddet snike inn under seg.

Videre ser man van Basten heade i krysstanga fra kloss hold etter en dyp Gullit-cross, og de virker ganske bestemte på å gjøre en ålreit figur her, med spillerne helt klart mer påskrudd enn hva som hadde vært tilfelle på Kypros før jul. Nederland slår leir inne på gjestenes halvdel, er bevegelige og forholdsvis direkte i stilen, men det skal gå nesten en halvtime før de går i føring gjennom en Kieft-heading etter Gullit-assist. Heller ikke her imponerte Konstantinous målvaktsspill. Headingen så ut til å være reddbar. Det gjorde også Schoenakers heading som ga 3-1 et par minutter etter Kiefts mål. Ny Gullit-assist, denne gang fra corner, hvis foranledning var at Kieft og Schoenaker nærmest hadde kollidert når begge forsøkte å få hodet på en Koeman-cross fra venstre. Schoenakers scoring fra den påfølgende corneren gikk i bakken, og underlaget sørget for at ballen ikke spratt særlig, noe som kanskje bidro til at Konstantinou feilberegnet. Avstanden var heller ikke spesielt stor, så kanskje gjør jeg Kypros-'keeperen litt urett som klandrer ham for nok ei nederlandsk scoring.

Det står 3-1 til pause, men det manglet ikke på flere muligheter for nederlandske scoringer. Kieft var uromoment nummer 1 inne i boksen, og han kom typisk til avslutninger via headinger. Én strøk så vidt over tverrliggeren, mens Konstantinou fanget en ned mot sin høyre stolpe. Da hadde målvakta allerede stått bak fine redninger etter skuddforsøk fra både Koeman og Schoenaker fra inne i feltet, så han gjorde noe rett for seg etter et ikke altfor imponerende inntrykk ved de nederlandske scoringene.

Etter pause ser man igjen Gullit svært delaktig, og han burde hatt sin tredje assist når han slår inn på Tahamata, som på blank imidlertid header godt over. Hodespillet var neppe den vesle flankeangriperens fremste styrke. Videre finner Gullit igjen Kieft inne i feltet, men avslutningen med ryggen mot mål er aldri i fare for å true Konstantinou. Ny Gullit-Kieft-kombo, men sistnevntes heading, upresset, er for løs til å volde selv Konstantinou problemer. Til slutt skal Kiefts lugg likevel sørge for at Serie A-spissen får sin andre nettkjenning for ettermiddagen når han stusser inn van Bastens forsøk på avslutning fra hel volley fra utenfor feltet. 4-1 etter en snau time. Det skal sies at ballen endret retning via en kypriot før den overlistet målvakta. 5-1 ikke lenge etter var selvmål av Kypros-kapteinen Pantziaras da Kieft forsøkte å stikke igjennom Tahamata.

Kun minuttet etter kom Nederlands nummer seks. Tahamata, som virkelig hadde funnet seg selv, slo inn på van Basten, som skled ballen inn på bortre stolpe. Med 25 minutter igjen å spille begynte det virkelig å se ille ut for Kypros. En Gullit-Kieft-van Basten-kombinasjon så deretter sistnevnte styre enda ei heading mot aluminiumsramma, men sjansebonanzaen bare fortsatte: Brandts headet en Gullit-cross mot mål, men Konstantinou greide å fange. Van Basten fyrte over fra 16 meter, og deretter fra kloss hold et forsøk som målvakta igjen kom ned og holdt. Sjefsterrorist Gullit fikk så sette seg, og van der Gijp kom inn med et snaut kvarter igjen å spille. Hvordan Kieft så unngikk å score med sin heading fra inne i femmeteren etter Tahamatas lekre cross fra venstre er en liten gåte. Igjen holdt Konstantinou ballen i fast grep.

Kveldens siste mål ble satt inn av den gode Schoenaker, som traff på hel volley etter at Boeves cross fra venstre var blitt flikket videre av Kieft. Da gjensto stadig et drøyt timinutt. Van Basten skulle definitivt ha scoret sitt andre og de oransjes åttende da han skjøt så vidt til venstre for mål fra 14 meter, med 'keeperen utspilt. 7-1 var ikke et mål for lite.

Oppsummering av scoringene:
0-1 (8): Panagiotis Marangos (Giorgos Savvidis - dersom det stemmer at han er spiller #9)
1-1 (12): Erwin Koeman (uassistert)
2-1 (28): Wim Kieft (Gullit)
3-1 (30): Dick Schoenaker (Gullit)
4-1 (58): Wim Kieft (van Basten)
5-1 (64): Nikos Pantziaras (selvmål)
6-1 (65): Marco van Basten (Tahamata)
7-1 (79): Dick Schoenaker (Kieft)

Nederland hadde tre baller i aluminiumen, to ved van Basten og én fra Gullit. Utover det hadde de et utall avslutninger, der flere ikke var langt unna å gi uttelling. Det hadde vært fint lite å si på et tosifret antall nederlandske scoringer i dette oppgjøret.

Tabell:
1. Ungarn 3 3 0 0 7-3 6
2. Nederland 4 2 0 2 9-4 4
3. Østerrike 3 2 0 1 4-4 4
4. Kypros 4 0 0 4 3-12 0

Neste kamp: 3.april - Ungarn-Kypros.

Skjermbilder:
4346 - Marangos har gitt Kypros ledelsen, og er mannen vi ser som nummer to til venstre i hurven av kyprioter. Nederlands Peter Boeve fortviler
4354 - van Basten header i krysstanga etter én av utallige Gullit-crossere fra høyresiden
4356 - Kieft header hjem det nederlandske ledermålet
4357 - Leo Beenhakker i sin første match som landslagssjef
4359 - Schoenaker gliser etter 3-1-scoringen
4366 - Tahamata var i ordentlig lekent humør utover i oppgjøret
4370 - tung kveld for Konstantinou mellom stolpene hos kypriotene
4376 - van Basten sklir inn Tahamatas innlegg for sin eneste fulltreffer denne kvelden
4378 - van der Gijp inn for Gullit 13 minutter før slutt
4383 - Schoenaker avrunder ballet med de oransjes sjuende scoring
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (4346).png
    Skjermbilde (4346).png
    1.002,9 KB · Sett: 6
  • Skjermbilde (4378).png
    Skjermbilde (4378).png
    987 KB · Sett: 6
  • Skjermbilde (4383).png
    Skjermbilde (4383).png
    933 KB · Sett: 7
  • Skjermbilde (4376).png
    Skjermbilde (4376).png
    927,5 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (4370).png
    Skjermbilde (4370).png
    956,2 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (4366).png
    Skjermbilde (4366).png
    973,7 KB · Sett: 6
  • Skjermbilde (4359).png
    Skjermbilde (4359).png
    1.005 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (4357).png
    Skjermbilde (4357).png
    921,6 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (4356).png
    Skjermbilde (4356).png
    922,5 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (4354).png
    Skjermbilde (4354).png
    981,4 KB · Sett: 5
Onsdag 3.april 1985, Népstadion, Budapest: Ungarn-Kypros. Avspark: 16.45.

Om ikke magyarene allerede struttet av selvtillit etter den sterke åpningen på kvalifiseringsspillet, så kom de til denne matchen med borteseier mot selveste Vest-Tyskland i bagasjen (selv om den ble spilt helt tilbake i januar). Kypriotene, derimot, hadde blitt totalslaktet i Nederland, hvor de var svært heldige som unnslapp et tap av tosifret valør. Kunne de heve seg til matchen i den ungarske hovedstaden, eller ville de nok en gang spre skinkene på utebane?

Matchen er jo omtalt i Magyarország-tråden, men siden jeg har valgt å se den igjen i sin helhet, kjører jeg like gjerne et nytt, kort resymé:

Det står 0-0 til pause, og ungarerne har ikke greid å holde et balltempo tilsvarende hva nederlenderne greide mot samme opponent. Gjestene på Népstadion har benyttet en hver anledning til å legge seg ned og bruke tid, og i tillegg har de gått temmelig røft til verks mot spesielt Nyilasi, i tillegg til at de også punktmarkerer de to ungarske flankeangriperne. Nyilasi har hatt vertskapets klart beste sjanse, når han bredsidet over, hardt presset av Yiangoudakis, etter fint forarbeid til høyre i feltet av Esterházy. Hos hjemmelaget har målvakt Disztl måttet i aksjon én gang, hvilket var da kypriotenes midtspiss Savvidis leverte en soloprestasjon med påfølgende skudd etter snaue halvtimen. Skuddforsøket fra hjørnet av 16-meteren var imidlertid ikke spesielt krevende for 'keeperen.

Ungarn har naturligvis holdt mest i ballen, men jeg synes man ser dem langt svakere denne gang enn det de leverte mot både østerrikere og nederlendere. Det er litt håndbrekkfotball over det hele. Kanskje har de ikke vært helt forberedt på den kypriotiske mannsmarkeringen, og i tillegg har det muligens vært en grad av undervurdering til stede.

Einar Halle, som også hadde dømt ungarerne i Hamburg et par måneder tidligere, tolererer lite skuespill fra gjestene, og har ingen interesse av stans i spillet de gangene en kypriot blir liggende etter duellspill. Det liker vi. Vi så målvakta Konstantinou få gult allerede i det sjuende minutt for forsøk på å drøye i forbindelse med et utspill fra femmeteren, mens midtbanemann Karseras fikk kort for å ha sparket ned Kardos ganske fult. Et tredje gulkort tilfalt gjestene da Savvidis skjøt vekk ballen etter å ha blitt avblåst for offside.

Hjemmelaget stiller slik:

.........................................1. Péter Disztl
.........................................3. Antal Róth
2. Sándor Sallai - 6. Imre Garaba - 4. József Varga
.....5. József Kardos - 9. Antal Nagy - 10. Lajos Détári
7. Béla Bodonyi - 8. Tibor Nyilasi (k) - 11. Márton Esterházy

Den observante vil her registrere et par endringer. Vi ser at skjeggebassen Disztl er på plass mellom stolpene, og at József Andrusch, som hadde spilt de tre første kvalikmatchene, har måttet vike. Den endringen hadde funnet sted allerede for kampen i Vest-Tyskland, der Disztl altså hadde greid å holde nullen. I Hamburg hadde Zoltán Péter vært inne i Vargas sted på venstrebackplassen, og sågar blitt matchvinner, men Varga hadde på ingen måte spilt seg ut av laget, og var på plass igjen her. I et oppsett av en mer offensiv karakter, slik vi så i hjemmematchen mot Østerrike, var igjen Kardos å se på indreløperplass, mens Garaba hadde falt tilbake i midtforsvaret, og med Nagy denne gang som den dype i treeren på midten. Til høyre framme hadde Honvéds 28-åring Bodonyi kommet inn for Kiprich, som hadde startet de tre foregående kvalifiseringskampene. Vi så ikke all verden til Bodonyi i denne førsteomgangen, der han fant Miamiliotis som en tøff opponent.

Gjestene stilte i 4-5-1, hvor Savvidis lå alene på topp, men hvor han fikk bistand av de to flankespillerne Tsingis og Foti ved behov, i tillegg til at også Yiangoudakis tok enkelte løp framover fra sin indreløperplass. Slik har jeg tegnet dem ned:

....................................................1. Andreas Konstantinou
.......................................................4. Kleitos Erotokritou
5. Nikos Pantziaras (k) - 2. Kostas Konstantinou - 3. Kostas Miamiliotis
7. Mario Tsingis - 8. Panagiotis Marangos - 10. Lakis Karseras - 6. Giannakis Yiangoudakis - 11. Kostas Foti
......................................................9. Giorgos Savvidis

De få gangene Kypros ikke lå helt presset tilbake inne i eget felt, så så vi at Erotokritou tok ut en del dybde bak de øvrige forsvarerne. Det som overrasket meg var at Pantziaras, som ellers er kjent som midtstopper, hadde trukket ut til høyrebacken for å ta hånd om Esterházy. Her var det ren mannsmarkering. Det samme gjaldt, som for så vidt nevnt, Miamiliotis mot Bodonyi. Karseras var med i dette kvalikspillet for første gang, og lå i den balanserende rollen blant de tre sentrale på midten. Yiangoudakis var uten tvil den mest offensive av dem, og når det gjelder 80-tallskyprioter er det få spillere jeg har større sans for enn denne bartemonsen. Han er ikke store karen, men etterlater som oftest et habilt inntrykk gjennom sin løps- og arbeidskapasitet, i tillegg til at han sitter på et, relativt sett, godt venstrebein for både pasningsspill og dødballsørver. Foti er en relativt røslig kar ut mot venstre, mens Tsingis har en mer pinglete framtoning på motsatt kant. Savvidis står helt klart for en støyt, og er blant lagets to-tre beste spillere.

4393 - målvakt Konstantinou og libero Erotokritou
4396 - Halle etterlater ingen særlig tvil om at den kypriotiske målvakta får et tidlig gulkort
4398 - også Miamiliotis bisto Konstantinou ved femmetersutspill. Vi ser også Bodonyi, i tillegg til at vi får et lite inntrykk av tilskueransamlingen i den ene kurven
4400 - den dyktige Kardos tar et kast på egen halvdel (jeg finner for øvrig avsparktidspunktet noe tvilsomt, for det er spilt klart mer enn ti minutter her. Kan hende startet oppgjøret 16.30 heller enn 16.45)
4401 - József Varga
4403 - Nyilasi har nettopp avsluttet like over fra kloss hold. Yiangoudakis på bakken ved siden av ham
4404 - reprisen forteller at det var svært nær 1-0
4415 - Disztl har gitt retur på Savvidis' forsøk, men det var ingen kyprioter til å følge opp
4420 - Kostas Miamiliotis, her 24 år, var et mer eller mindre fast landslagsinnslag i et lite tiår. Han bidro også mye under kvaliken for Italia '90
4423 - Disztl og Sallai
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (4420).png
    Skjermbilde (4420).png
    429,3 KB · Sett: 6
  • Skjermbilde (4415).png
    Skjermbilde (4415).png
    491,9 KB · Sett: 4
  • Skjermbilde (4404).png
    Skjermbilde (4404).png
    465,4 KB · Sett: 6
  • Skjermbilde (4403).png
    Skjermbilde (4403).png
    509,8 KB · Sett: 4
  • Skjermbilde (4401).png
    Skjermbilde (4401).png
    364,3 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (4400).png
    Skjermbilde (4400).png
    398,3 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (4398).png
    Skjermbilde (4398).png
    549,3 KB · Sett: 3
  • Skjermbilde (4396) (1).png
    Skjermbilde (4396) (1).png
    464,1 KB · Sett: 3
  • Skjermbilde (4393).png
    Skjermbilde (4393).png
    509 KB · Sett: 3
  • Skjermbilde (4423).png
    Skjermbilde (4423).png
    542,9 KB · Sett: 9
2. omgang:

Ungarn har gjort et pausebytte: Ut med Bodonyi, inn med Kiprich. Det er et direkte bytte, og med tanke på at førstnevnte knappest hadde satt fyr på teltet i løpet av de 45 minuttene før pause, så var det ikke ulogisk at han ble plukket av.

Vi får et tidlig ungarsk ledermål når kaptein Nyilasi flikker hjem Kardos' skudd fra 15 meter. De kjører tungt på de første ti minuttene for å avgjøre kampen, ungarerne, og gjenvinner ofte inne i kypriotisk territorium. Det er liten tvil om at de har hatt en alvorsprat i pausen, for de er langt mer skjerpet i åpningsfasen av denne omgangen. Ungarerne får større tempo i pasningsspillet, og de kommer til halvsjanser, i det minste. Kypros har nok med å holde tritt, og stoler også på manglende krutt i hjemmelagets avslutninger. Det kommer noen skuddforsøk fra i og rundt boks, men Konstantinou der bakerst hos gjestene er med på notene.

Kiprich er mer bevegelig enn hva jeg har sett av ham tidligere i kvaliken, hvor han stort sett har holdt hus ute på høyreflanken. Det kan være bevisst at han søker seg inn sentralt, for å trekke med seg markøren (Miamiliotis), slik at andre kan finne rom ut mot høyrekanten. Vi ser Nyilasi av og til søke seg hitover, og han er i døtten denne kvelden, Austria Wien-stjerna. De har lite annet å komme med enn ufinheter i tilsvar, gjestene. Den ungarske kapteinen er ikke alltid like tilfreds med dømminga til Halle. Han føler nok at det kunne vært greit å fiske ut et kort eller to til.

Om Kiprich er en bidragsyter i den ungarske offensiven, så synes jeg kanskje Esterházy kommer litt ut av det etter pause. Han ønsker også å lokke med seg sin oppvarter ut av komfortsonen, men det fylles sjelden på i det tomrommet de begge etterlater. Détári får en del ansvar som spilleopplegger litt dypere i banen i denne omgangen, og det er ofte en fryd å se hvordan han og kapteinen finner hverandre. Siden gjestene har så lite å fare med offensivt, så er det heller ikke sjelden å se enten Nagy eller Garaba fylle på sentralt. Slik blir ungarerne ganske tunge når de kommer, men samtidig savner jeg nok litt bredere bevegelser. Kanskje gagnet ikke Kiprich og Esterházys bevegelser vekk fra kant dem særlig alt i alt.

Hjemmelaget gjør sitt andre bytte med 17 minutter igjen å spille når 33-årige Szokolai fra Sturm Graz erstatter Esterházy. Til slutt skal det være han som sørger for prikken over i-en når han knallhardt stanger inn Détáris utoverskrudde hjørnespark fra høyre. Det er ei praktheading han får til, og Konstantinou er sjanseløs.

2-0 var nok en svakere seiersmargin enn mange hadde sett for seg på forhånd, men på en ikke altfor imponerende dag trygget ungarerne ledelsen på tabelltoppen. Åtte av åtte mulige poeng er VM-takter, og de vil faktisk sikre puljeseieren dersom de vinner i Østerrike om to uker.

Tabell:
1. Ungarn 4 4 0 0 9-3 8
2. Nederland 4 2 0 2 9-4 4
3. Østerrike 3 2 0 1 4-4 4
4. Kypros 5 0 0 5 3-14 0

Neste kamp: 17.april - Østerrike-Ungarn.

4426 - andre omgang er i ferd med å starte. Det er Nyilasi og Détári som står sammen ved midtpunktet
4428 - Kiprich har erstattet Bodonyi
4430 - omgangen er tre minutter gammel når Kardos skyter for styring - 1-0
4440 - denne mannen godskrives scoringen
4437 - utsikt mot en av Népstadions kurver
4441 - Pantziaras
4442 - kypriotene hadde lite annet enn enkeltmannsprestasjoner å komme med framover. Her er det Savvidis som er i aksjon, men Disztl kommer ut og fanger ballen
4455 - full tid: 2-0
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (4455).png
    Skjermbilde (4455).png
    497,9 KB · Sett: 6
  • Skjermbilde (4442).png
    Skjermbilde (4442).png
    355,9 KB · Sett: 4
  • Skjermbilde (4441).png
    Skjermbilde (4441).png
    421,8 KB · Sett: 3
  • Skjermbilde (4437).png
    Skjermbilde (4437).png
    977 KB · Sett: 3
  • Skjermbilde (4440).png
    Skjermbilde (4440).png
    341,4 KB · Sett: 5
  • Skjermbilde (4430).png
    Skjermbilde (4430).png
    484,4 KB · Sett: 6
  • Skjermbilde (4428).png
    Skjermbilde (4428).png
    306,4 KB · Sett: 3
  • Skjermbilde (4426).png
    Skjermbilde (4426).png
    460,3 KB · Sett: 3
17.april 1985, Gerhard-Hanappi-Stadion, Wien: Østerrike-Ungarn. Avspark: 19.30.

Etter 2-0-1 på sine tre første kvalikkamper er østerrikerne i høyeste grad med i kampen om den ene direkte VM-billetten fra denne gruppa. Til tross for 1-0 hjemme mot Nederland i fjorårets siste kamp har det østerrikske forbundet avskjediget trener Erich Hof. Kan hende var han kun en midlertidig løsning? I alle fall har jugoslaven Branko Elsner nå ansvaret. Hvor har han oppholdt seg i årene fram mot denne utnevnelsen? Muligens har han vært ansatt i 'College of Physical Culture' i Ljubljana, der han fikk doktorgraden sin i '82. Elsner hadde ledet det østerrikske landslaget på midlertidig basis i kvalifiseringen for EM i '76. I sin første kamp tilbake nå i 1985 hadde Elsner sett Østerrike tape 2-0 for Sovjetunionen i Tbilisi i mars. Der hadde snittalderen på de 13 spillerne som var i aksjon vært over 29 år. Liberoen Erich Obermayer var tilbake i varmen igjen, men skulle på ny være utelatt når det var klart for kvalikmøte med de ungarske naboene.

Gjestene hadde vunnet begge sine kamper så langt i 1985: 1-0 borte mot Vest-Tyskland i treningskampen i januar, samt 2-0 hjemme mot Kypros i den langt viktigere VM-kvalikmatchen for to uker siden. Dersom de nå skulle greie minst uavgjort i Wien, så vil det i teorien kun være Østerrike som kan hente dem inn på tabellen. Seier betyr VM-billett allerede. Vi ser at de har Zoltán Péter inne som venstreback i József Vargas sted. Péter ble matchvinner i møtet med vesttyskerne, men har ikke fått minutter tidligere i denne kvaliken. Ellers er laget slik vi kjenner det.

@jakral: Er dette et oppgjør du ønsker å formidle fra?
 
@jakral: Er dette et oppgjør du ønsker å formidle fra?
Ja, det vil jeg gjerne.

Det har vært lite tid den siste uka til å fordype seg i retroball for min del, men nå skal det bli bedring. Østerrike-Ungarn virker som en go'bit.
 
Jugoslaven Branko Elsner inn som ny østerriksk landslagssjef, altså, men det skal tydeligvis satses på gamle kort i denne skjebnekampen. Selveste Hans Krankl er hentet inn igjen på topp. Han har vært ute av landslaget i nesten to år og har ikke scoret et landslagsmål siden VM 1982. Hans ferskeste internasjonale meritter er fra Cupvinnercupen inneværende sesong, hvor Rapid Wien går sterkt. Bare én uke tidligere, nettopp her på Gerhard-Hanappi-Stadion, vant Rapid 3-1 over Dinamo Moskva i den første semifinalekampen. Krankl scoret ett mål på straffespark. Returen i Sovjet skal spilles uka etter denne landskampen. Krankl får med seg klubbkollegene Leo Lainer og Heribert Weber mot Ungarn. Elsner stiller med disse elleve:

ØSTERRIKE
---------------------------- 1. Friedrich Koncilia
------------------------------ 5. Bruno Pezzey
--------- 2. Leo Lainer - 6. Heribert Weber - 4. Josef Degeorgi
3. Walter Hörmann - 8. Herbert Prohaska (k) - 11. Kurt Jara - 10. Franz Oberacher
------------------- 7. Walter Schachner - 9. Hans Krankl

Benk: Klaus Lindberger (målvakt), Ewald Türmer, Toni Polster, Gerald Messlender (mangler én)

Ungarns trener György Mezey gjør to forandringer på sitt lag fra seieren mot Kypros to uker tidligere. Zoltán Péter kommer inn på venstreback for József Varga, et uttak som er fremtvunget av at sistnevnte soner karantene for gule kort. I angrepet får József Kiprich sjansen igjen i stedet for Béla Bodonyi. Modano har satt opp laget i et slags fransk kvadrat med spisser som trekker ut på kantene. Det har vi jo sett hos ungarerne før.

UNGARN
------------------------------- 1. Péter Disztl
2. Sándor Sallai - 3. Antal Róth - 5. József Kardos - 4. Zoltán Péter
--------------------- 6. Imre Garaba - 9. Antal Nagy
--------------------- 8. Tibor Nyilasi (k) - 10. Lajos Détári
------------- 7. József Kiprich ---------- 11. Márton Esterházy

Benk: József Szendrei (målvakt), József Csuhay, László Szokolai, József Fitos, Béla Bodonyi

Avspark. Det er en ganske frenetisk start på dette oppgjøret. Østerrike vet at bare seier er godt nok dersom laget skal knipe den direkte VM-plassen til Mexico, og går inn i duellene knallhardt i åpningsfasen. Det er høyt tempo og taklingene er helt på grensen. Etter syv minutter oppstår den første målsjansen. Franz Oberacher slår en ball fra venstre inn i boksen til Walter Schachner som rykker seg fri, men skyter over fra fin posisjon.

Ungarn har mange ballsikre karer og spiller seg ofte forbi det østerrikske presset. Etter 12 minutter avanserer stopperen József Kardos seg elegant fremover med ballen. Han setter opp Márton Esterházy rett utenfor straffeområdet. Kantspilleren rykker seg fri og skyter en markkryper som treffer innsiden av stolpen og spretter ut igjen. På reprisen dukker det opp en handssituasjon som dommer åpenbart har blåst for. Det er likevel gode tendenser hos begge leire. Det er en åpen kamp med angrepsvillige lag. God underholdning.

Ungarn får etter hvert kontroll på kampen og styrer det meste utpå her. Etter 22 minutter kommer også ledermålet, en scoring av topp kvalitet. József Kiprich rykker seg løs ute på høyrekanten før han skjærer innover ved å drible bort Heribert Weber og Bruno Pezzey og avslutter med et lavt og presist skudd forbi Koncilia. Det ser lett ut når man kan det. De østerrikske spillerne blir fintet bort som passive kjegler.

Minuttet etter er det mer kaos utenfor den østerrikske boksen. Josef Degeorgi river ned Kiprich i full fart mot mål. Ungareren skulle dempe en Detari-pasning rett utenfor straffefeltet før Degeorgi rev ham ned. Østerrikeren gir den sveitsiske dommeren Jakob Baumann en skikkelig hårfønerutskjelling og får gult kort. Det kunne like gjerne vært rødt etter den reaksjonen.

Hans Krankl har nesten vært usynlig den første halvtimen. Han virker eldre enn sine 32 år med lett gråskjær i håret, men kan jo ikke avskrives. Plutselig får han tak i ballen og blir felt omtrent på straffeområdestreken. Kaptein Prohaska er rasende, gestikulerer vilt og vil ha straffe, men dommeren drar ballen ut og dømmer frispark. Det blir ingen farligheter av frisparket. Østerrike bruker mye krefter på å kjefte på dommeren, men Ungarn har vært klart best. Det som var en ganske jevn innledning utvikler seg til et ganske stort ungarsk overtak etter hvert som omgangen skrider frem.

Ny treff i rammeverket for Esterhazy oppstår etter drøye halvtimen, og denne gangen er det ikke avblåst i etterkant. Keeper Koncilia redder og slår ballen i tverrliggerens underside før den spretter ut i spill igjen. Ungarn burde ledet med mer enn det ene målet nå.

Gjestene behøver ikke vente lenge, for etter 34 minutter øker Ungarn til 2-0. Arbeidsomme Esterhazy, nå ute på høyresiden, slår inn med venstrefoten til Tibor Nyilasi foran mål som header rett på Koncilia. Returen renser Leo Lainer klønete i ryggen på Nyilasi og ballen havner rett i matfatet til Kiprich, som banker ballen i mål.

Mot slutten av omgangen vinner Østerrike noen hjørnespark. De skaper litt trykk og farligheter ved å vinne noen dueller i boksen, men det blir bare nesten redusering. Prohaska og Bruno Pezzey er nærmest. Det er likevel en velfortjent ungarsk ledelse halvveis i Wien.

Pause: Østerrike - Ungarn 0-2.


aut-hun-01: Skjeggebassen Antal Roth og Walter Schachner.
aut-hun-02: Ungarske backen Zoltán Péter med innkast.
aut-hun-03: Legenden Hans Krankl. Er det han som skal skyte Østerrike til Mexico mens Polster sitter på benken?
aut-hun-04: Første omgangs store mann og tomålsscorer; József Kiprich.
 

Vedlegg

  • aut-hun-04.png
    aut-hun-04.png
    957,4 KB · Sett: 6
  • aut-hun-03.png
    aut-hun-03.png
    787,5 KB · Sett: 7
  • aut-hun-02.png
    aut-hun-02.png
    912,1 KB · Sett: 6
  • aut-hun-01.png
    aut-hun-01.png
    1,2 MB · Sett: 8
Sist redigert:
Modano har satt opp laget i et slags fransk kvadrat med spisser som trekker ut på kantene.
Ja, for ved forrige gjennomgang, da jeg dro igjennom denne gruppa med bakgrunn i nysgjerrigheten rundt det ungarske laget, så konstaterte jeg på et tidlig tidspunkt at ungarerne står i en 4-2-2-2-formasjon. Denne revisjonen har imidlertid gjort meg mer usikker, og selv om tallkombinasjoner naturligvis ikke trenger å være absolutte, så heller jeg mer i retning av 4-3-3, med bruk av Nyilasi som en slags hengende spiss mellom de to kantangriperne, slik jeg har redegjort for i løpet av de siste par sidene her i tråden. I det bildet har vi en sittende på midten (Garaba eller Nagy) og to indreløpere (Nagy/Kardos og Détári), mens sidebackene bidrar i lengderetningen for å tilføre offensiven dobbeldekning i bredden. Jeg står ved at Kardos har en framragende kvalifisering. Han er knappest det første navnet man vanligvis tenker på når man tar for seg ungarsk 80-tallsball, selv om han nok hjemme hadde en atskillig større stjerne enn hos oss betraktere med tilhold langt unna.

For øvrig er det et nydelig referat du leverer, med lekenhet, flyt, driv og presisjon; jakral på sitt aller ypperste. Det var, som du forteller, mye tung duellering innledningsvis, og østerrikerne ga absolutt ikke ved dørene, slik at vi forstår at de var godt klare over betydningen av oppgjøret. Utover i den første omgangen viser imidlertid klasseforskjellen seg. Ungarn er stinne av selvtillit etter resultatene de siste åtte-ni månedene, og det gjenspeiler seg i det som skjer ute på banen. De har dessuten fått satt elleveren sin, i motsetning til et Østerrike som har skaltet og valtet i enkelte posisjoner, og som kanskje hadde vært bedre tjent med en Polster som hadde sett stadig bedre ut i sin spissrolle heller enn en ikke alltid overvettes engasjert Krankl. Når man vet hvilken stjernestatus sistnevnte hadde, så kan det muligens tenkes at Elsner ennå ikke hadde store nok cojones til å tenke prestasjoner framfor navn (all den tid Krankl hadde gjort seg tilgjengelig), men samtidig kan det jo også tenkes at Polster hadde vært svak på klubblaget den senere tiden. Antallet scoringer hadde i alle fall dalt, og han var inne i en periode med kun én fulltreffer på fem seriekamper før landslagets møte her med Ungarn. 10.mai ventet storduellen mellom Austria og Rapid, og med fem poengs forsprang på bortelaget (Rapid) i det oppgjøret (fem runder før slutt) kunne Austria tillate seg å ikke nødvendigvis gå maksimalt for seier.
Franz Oberacher
Han er jo plutselig inne i den venstreorienterte angrepsplassen, der vi hadde sett Steinkogler i matchen mot nederlenderne. Også Oberacher har rikelig med alderspoeng, men jeg vet ikke helt om han gjør rett for seg i forhold til å være uttatt.
Etter 12 minutter avanserer stopperen József Kardos seg elegant fremover med ballen.
Enda en Kardos spesial. Han er drivende dyktig med ballen i beina, noe som bidrar til at Mezey anser ham som et mer enn dugandes alternativ i en indreløperposisjon, der vi så ham i bortematchen mot Østerrike.
aut-hun-04: Første omgangs store mann og tomålsscorer; József Kiprich.
21-åringens to første landslagsscoringer. Han debuterte jo i starten av kvaliken, og har vist seg som et nyttig tilskudd, i hvert fall så lenge hovedutfordrer virker å være Béla Bodonyi, som ikke helt virker å få det til de gangene han er involvert i denne perioden. Jeg fikk høre en historie om Kiprich som ei skikkelig skolegårdsbølle for noe tid tilbake, og at han bokstavelig talt hadde slått seg opp og fram. Enn så lenge virker han forholdsvis tam, selv om det er greit at han lar føttene heller enn nevene snakke for seg.
 
Østerrike gjør ett bytte i pausen. Josef Degeorgi ut på backplass. Han har gult kort og har vært mye i trøbbel. Ewald Türmer, klubbkompis fra Austria Wien, kommer inn til sin landslagsdebut. Hjemmelaget kommer ut sterkt og tar kommandoen etter pause. Det ser ut som Østerrike har trua på at dette kan snus, men i stedet får de et tredje ungarsk mål i fleisen første gang gjestene krysser midtstreken etter 48 minutter. Det er antakelig Esterhazy som stormer nedover venstresiden og slår et høyt innlegg foran mål, hvor østerrikerne ikke har rukket å organisere seg. Ballen havner hos Lajos Detari som enkelt vender bort Walter Hörmann og scorer. Rett og slett en marerittstart for Østerrike.

Det er mange ungarske supportere på plass i Wien. De fyller kortsidetribunen bak målet hvor Detari nettopp har lagt på til 3-0. Nå gjaller det "Mexico! Mexico!" derfra. Det virker som om dette er kvaliken hvor alt går Ungarns vei. Seieren mot Nederland borte var også preget av stor effektivitet, og nå har de en tremålsledelse mot Østerrike i Wien.

Det er vanskelig å si hva Bundestrainer Elsner skal finne på for å snu dette. Han har fortsatt Toni Polster i bakhånd, og den store tanksenteren har trappet opp oppvarmingen. Den fyldige hårmanken gynger i takt med stegene og etter 57 minutter kommer han inn. Kantspilleren Franz Oberacher går ut og Polster plasseres tilsynelatende ute på samme venstrefløy.

Det skapes en stor østerriksk målsjanse med en gang. Hörmann kommer rundt på høyresiden og slår et godt innlegg som Polster bare kan bukke i mål på bortre stolpe, men kommunikasjonssvikt mellom spissene gjør at Krankl kaster seg foran fra dårligere posisjon og header utenfor.

Østerrike stresser i angrepsoppbygningen og gir bort baller enkelt på egen banehalvdel. Til og med Prohaska slurver og da er det ille. Det kan fort bli enda flere baklengsmål hvis dette fortsetter. Debutanten Türmer har hatt et bra innhopp. Etter timen forserer han innover i banen, setter opp Krankl for skudd, men avslutningen fra veteranen havner på tribunen.

Kampen er inne i en fase hvor Ungarn spiller på klokka. Kvalitetsforskjellen på lagene har vært tydelig. Så lenge Østerrike ikke får inn en redusering blir dette et pliktløp som skal fullføres. Branko Elsner kan ikke gjøre særlig mer fra benken når hans to bytter allerede er gjennomført. På Ungarns benk foretar György Mezey seg ingen bytter. Han kjører med de samme elleve i 90 minutter.

József Kiprich har jobbet utrettelig og slitt ut en haug med østerrikske forsvarere denne kvelden. Tomålsscoreren er nærme ved å fullbyrde sitt hat-trick når han drar til på hel volley på en ball spilt inn i boksen fra langt bak i banen, men skuddet havner utenfor. Flere ungarske skuddforsøk følger uten uttelling. Det er litt lekestue i sluttminuttene. Med tre minutter igjen på klokka tildeles Zoltán Péter gult kort for felling bakfra på Schachner. Den ser grei ut. Det er også det eneste av negativ art som Ungarn opplever denne kvelden. En særdeles velfortjent tremålsseier innkasseres og VM-billetter til Mexico kan hentes ut. Østerrike må slikke sårene og konsentrere seg om den skjebnesvangre Nederland-kampen i Rotterdam om to uker der kvalikplassen er på spill.

Østerrike - Ungarn 0-3.


TABELL
Ungarn ------- 5 --- 5 -- 0 -- 0 -- 12-3 ---- 10 (direkte til VM)
Nederland --- 4 --- 2 -- 0 -- 2 ---- 9-4 ---- 4 (play-off til VM)
Østerrike ----- 4 --- 2 -- 0 -- 2 ---- 4-7 ---- 4
Kypros ------- 5 --- 0 -- 0 -- 5 ---- 3-14 --- 0

Gjenstående kamper:
1/5-85: Nederland - Østerrike
7/5-85: Østerrike - Kypros
14/5-85: Ungarn - Nederland

aut-hun-05: Lajos Detari i skuddet når han legger på til 3-0.
aut-hun-06: Østerrikes jugoslaviske landslagssjef Branko Elsner.
aut-hun-07: Toni Polster kom inn som reserve da kampen i praksis var avgjort.
aut-hun-08: Denne glade gjengen skal til Mexico '86.
 

Vedlegg

  • aut-hun-05.png
    aut-hun-05.png
    1,2 MB · Sett: 5
  • aut-hun-06.png
    aut-hun-06.png
    1,2 MB · Sett: 7
  • aut-hun-07.png
    aut-hun-07.png
    743,1 KB · Sett: 6
  • aut-hun-08.png
    aut-hun-08.png
    1,2 MB · Sett: 5
Det er antakelig Esterhazy som stormer nedover venstresiden og slår et høyt innlegg foran mål, hvor østerrikerne ikke har rukket å organisere seg. Ballen havner hos Lajos Detari som enkelt vender bort Walter Hörmann og scorer.
Det er Esterházy, ja. Det er venstreback Péter som spiller ham inn i bakrom, og Lainer kunne kanskje vært noe heldigere med posisjoneringen sin der han halser etter ungareren. Videre ser det ikke fryktelig imponerende ut av verken innbytter Türmer eller av Hörmann når førstnevnte totalt feilberegner ballbanen og sparker hull i lufta som en pusset sjømann, før Détári enkelt finter ut Hörmann og avslutter kalkulert med venstra.
Det er mange ungarske supportere på plass i Wien. De fyller kortsidetribunen bak målet hvor Detari nettopp har lagt på til 3-0. Nå gjaller det "Mexico! Mexico!" derfra.
En blir rent varm i trøya av å se og høre de ungarske supporterne. Rundt 70 minutter runger det igjen "Mexico! Mexico!" fra bak Koncilias mål, og vi ser at de tilreisende supporterne er så mange at de også har en seksjon til høyre på bortre langside, nærmest kurven. Det er vakkert å se dem i slik utfoldelse. Hjemmesupporterne er i ferd med å forlate Gerhard-Hanappi-Stadion på dette tidspunktet. 0-3 er drøy kost.
Han har fortsatt Toni Polster i bakhånd, og den store tanksenteren har trappet opp oppvarmingen. Den fyldige hårmanken gynger i takt med stegene og etter 57 minutter kommer han inn.
Etterpåklokskap er som kjent den mest eksakte vitenskap, og hadde Elsner fått anledning til å spille kampen om igjen, så vil jeg tro han hadde plassert Krankl på tribunen til fordel for den unge og langt mer sultne Polster. Krankl gjør ikke stort ut av seg, selv om det skal sies at han havner i scoringsposisjon et par ganger. Polster viser så snart han kommer inn at han allerede har et større register å spille på, og ikke minst at han viser engasjement. På det området synes jeg Krankl svikter. Det samme gjelder Kurt Jara, som må være blant de aller svakeste utpå der. Han gjør lite annet enn å lunte rundt, og hvordan han fikk stå kampen ut er det kun Marko Elsner som kan svare for.
Kvalitetsforskjellen på lagene har vært tydelig.
Virkelig. Ungarn har et ganske helstøpt lag, og bør kunne bli en attraksjon i Mexico slik de framstår i 84/85, i hvert fall. Det er synd det er godt over året til de skal VM-åpne. Mye kan skje i løpet av den tiden. At de på dette tidspunktet er topp 3 i Europa vil jeg mene er en rimelig antakelse.
På Ungarns benk foretar György Mezey seg ingen bytter. Han kjører med de samme elleve i 90 minutter.
Vi ser imidlertid flere ungarske innbyttere være i bevegelse på sidelinja underveis i de siste 45. Det er forsvareren Csuhay, midtbanespiller Fitos (en mulig debutant) og de to angriperne Pölöskei og Bodonyi, samt reservemålvakt József Szendrei, en erfaren herremann på straks 31 år, som befinner seg på benken deres.
József Kiprich har jobbet utrettelig og slitt ut en haug med østerrikske forsvarere denne kvelden. Tomålsscoreren er nærme ved å fullbyrde sitt hat-trick når han drar til på hel volley på en ball spilt inn i boksen fra langt bak i banen, men skuddet havner utenfor.
Hadde han truffet rent, så ville scoringen ha skapt overskrifter. Nå var ikke vinkelen like vanskelig som for van Basten under EM-finalen i '88, men likevel. Forsøket var helt ok. Kiprich har, som du sier, vært strålende denne kvelden.
Flere ungarske skuddforsøk følger uten uttelling. Det er litt lekestue i sluttminuttene.
De går litt opp i liminga på slutten, østerrikerne. Det er lite interesse for returløp, og forsvarsorganiseringen er nesten fraværende. Om vi skrur kalenderen åtte år fram i tid, så er ikke kampbildet helt ulikt hva vi skulle oppleve i Poznań med Norge i hovedrollen under kvaliken for USA '94. Også der bød det seg store scoringsmuligheter for gjestelaget, slik at seiersmarginen begge steder både kunne og burde ha vært større.
En særdeles velfortjent tremålsseier innkasseres og VM-billetter til Mexico kan hentes ut.
En praktfull ungarsk innsats, og et prikkfritt taktisk opplegg fra Mezey. Ungarerne har all mulig grunn til å se lyst på framtiden. Tro hva vi har i vente når vi skal se dem i avsluttende kamp hjemme mot nederlenderne, som på det tidspunktet mest sannsynlig vil være i behov av poeng for å kunne knipe andreplassen i pulja.

Mine tre stjerner tilfaller:
*** Kiprich
** Kardos
* Nyilasi

Det er imidlertid mange om beinet her. Ungarerne har et solid lag, men samtidig også en rekke spillere som utmerker seg positivt gang på gang. Tenk om verdensmesterskapet kun var seks-sju uker unna. Flere ville ha snakket om dem som outsidere til trofeet.

Om du skulle føle for det, så kjør gjerne videre med Nederland-Østerrike.

2143 - Krankl som rapper ballen framfor en bedre plassert Polster, som beskrevet av jakral i referatet. Veteranspissen er etterpå tydelig på at han ikke var klar over at Polster lå bak ham
 

Vedlegg

  • Skjermbilde (2143).png
    Skjermbilde (2143).png
    206,7 KB · Sett: 3
Nederland - Østerrike, 1. mai 1985. De Kuip i Rotterdam er pakket til randen med over 50,000 tilskuere til denne svært viktige kampen om retten til kvalik-plassen i gruppa. Den rutinerte italieneren Luigi Agnolin dømmer. Nederland har ikke vært i aksjon siden de utklasset Kypros 7-1 i februar. Leo Beenhakker gjør tre forandringer på laget fra den kampen. I forsvaret forsvinner Peter Boeve ut og erstattes av Michel van de Korput. Ruud Gullit og Marco van Basten ryker ut til fordel Frank Rijkaard og René van der Gijp. Jeg vil vel tro at skader er årsaken til at spesielt Gullit og kanskje også van Basten mangler. De er heller ikke å finne på benken.

NEDERLAND
-------------------------------- 1. Hans van Breukelen
-------------------------------- 4. Michel van de Korput
---------------------- 3. Ben Wijnstekers (k) - 5. Ernie Brandts
8. Willy van de Kerkhof - 6. Dick Schoenaker - 2. Frank Rijkaard - 10. Erwin Koeman
................7. René van der Gijp - 9. Wim Kieft - 11. Simon Tahamata

Benk: Joop Hiele (Målvakt), Peter Houtman, Sonny Silooy, Adri van Tiggelen, Rob de Wit

Beenhakker setter opp laget i en slags 3-4-3 med van de Korput som forholdsvis dyp libero. Jeg gleder meg til å se Simon Tahamata som jeg ble litt begeistret for under en gjennomgang av Cupvinnercup-finalen i 1982 mellom Barcelona og Standard Liege her om året. Ellers er det mange kjente navn, men kanskje ikke et toppet Nederland Beenhakker rår over for øyeblikket. Men kan det holde for å slå et litt såret Østerrike?

Branko Elsner fikk se sitt mannskap bli kjørt over av Ungarn i Wien et par uker tidligere. Han gjør mange forandringer på laget. Den store stjernen Hans Krankl gjorde ikke en god figur sist og er vraket. Det ble ikke uventet Krankls aller siste landskamp etter en innholdsrik karriere. Toni Polster er fremtidsmannen og han starter på topp i Rotterdam. Det er endringer i forsvaret også. Heribert Weber og Josef Degeorgi er ute og erstattes av Karl Brauneder og Ewald Türmer. På midtbanen forsvinner Kurt Jara og Franz Oberacher ut til fordel for Reinhard Kienast og Gerald Willfurth.

ØSTERRIKE
----------------------------------- 1. Friedl Koncilia
------------------------------------ 5. Bruno Pezzey
-------------------- 2. Leo Lainer - 3. Ewald Türmer - 4. Karl Brauneder
6. Walter Hörmann - 8. Herbert Prohaska (k) - 11. Reinhard Kienast - 10. Gerald Willfurth
-------------------------- 9. Toni Polster - 7. Walter Schachner

Benk: Peter Hrstic (mangler fire)

Elsner satser videre på sin rutinerte sentrallinje bestående av Koncilia-Pezzey-Prohaska-Schachner og krydrer de øvrige posisjonene med mange ferskinger som har færre enn ti landskamper. Riktignok er disse i god alder rundt 23-25 år og ingen uprøvde tenåringer. Er det denne nylagte kabalen som skal snu trenden for Østerrike?

- - - -

Avspark. Det er veldig mye duellspill innledningsvis. Få gode angrep som bygges opp. Mest kriging. Det virker nesten som jeg ser en engelsk tippekamp. Man merker nerven i oppgjøret og viktigheten av å vinne nærkampene. Publikum er med fra første spark og bidrar til at det smeller litt ekstra. Det lages mange frispark og spillet blir oppstykket.

Det er ikke som man forestiller seg Nederland på hjemmebane. Det er ikke beleiring av motstanders banehalvdel og ørtenhundre pasninger. Det spilles en hel del langt og Wim Kieft i midten er gjerne mannen det siktes på med ballene inn i boksen.

Den kvikke, lille Simon Tahamata dribler bort et par spillere på venstrekanten og slår et godt innlegg til nettopp Wim Kieft, som header rett på Koncilia etter ti minutter. Det er kampens første halvsjanse.

Østerrike får låne ballen en hel del de også. Beenhakker har tydeligvis instruert spillerne sine om at Prohaska ikke skal få styre noe som helst på De Kuip. Hver gang Østerrikes spielführer er i nærheten av ballen, svermer de oransje spillerne rundt ham. De klarer ofte å frarøve ham ballen og da er Østerrike et mye lettere lag å stagge.

Rapid Wien har fire spillere fra start i dag; Lainer, Brauneder, Kienast og Willfurth. Disse skal tilbake hit til Rotterdam å spille finale i Cupvinnercupen mot Everton om to uker (det skal Krankl også). Lainer har litt problemer med Tahamata i første omgang. Men også Østerrike viser at de kan skape noe. Etter 22 minutter rykker Toni Polster seg løs fra tjuvtriksene til Michel van de Korput og stormer alene mot van Breukelen. Målvakten redder strålende når Polster får en litt lang touch på ballen før han skal avslutte.

Det virker som Beenhakkers angrepsplan er at alle baller skal slås i lufta mot Kieft. Det blir litt forutsigbart i lengden. Det er svært få målsjanser i denne første omgangen. Etter 38 minutter header Frank Rijkaard en halvmeter utenfor etter et innleggsfrispark av Erwin Koeman. Ellers er det mange skuffede stønn å høre fra tribunene i Rotterdam. Pasninger som ikke holder spesielt høy Oranje-kvalitet sammenliknet med de store syttiårene og som nå spretter utover sidelinjen.

Tahamata kjører i gang et dribleraid som blir stoppet omtrent på grensen til straffeområdet av Pezzey. Det påfølgende frisparket av van der Gijp skytes rett i muren. Nederland er spillemessig best tross alt. Det er ikke et massivt overtak, men et tydelig overtak likevel. Oranje har trykket og Østerrike kontrer når sjansen byr seg. Svært få målsjanser hittil gjør at uavgjort ikke er noe å si på.

Pause: Nederland - Østerrike 0-0.


ned-aut-01: Målvakt Friedl Koncilia ligger nede etter en duell med Wim Kieft.
ned-aut-02: Leo Lainer og Wim Kieft.
ned-aut-03: Ben Wijnstekers og Herbert Prohaska med den italienske dommertrioen.
 

Vedlegg

  • ned-aut-03.png
    ned-aut-03.png
    1,1 MB · Sett: 7
  • ned-aut-02.png
    ned-aut-02.png
    1,2 MB · Sett: 8
  • ned-aut-01.png
    ned-aut-01.png
    1,4 MB · Sett: 8
Jeg vil vel tro at skader er årsaken til at spesielt Gullit og kanskje også van Basten mangler. De er heller ikke å finne på benken.
Gullit var temmelig sikkert skadet. Han spilte ikke seriefotball fra 2-2 hjemme mot PSV 10.mars og helt til 19.mai, da Feyenoord tapte 4-2 borte mot Ajax, og hvor han kom inn som reserve til starten av andre omgang. For van Bastens del spilte han da Ajax tapte 3-1 hjemme (!) for Groningen 21.april, men han var ikke med da Ajax to dager senere revansjerte seg gjennom å vinne 1-0 borte mot Utrecht. Deretter var ikke Ajax i aksjon igjen før søndag 5.mai, fire døgn etter landskampen, og van Basten kom inn etter en times spill i atter et overraskende tap: 1-0 borte mot Haarlem. Jeg tror derfor ganske bestemt at de begge var utilgjengelige for landslagssjef Leo Beenhakker, ja.
med van de Korput som forholdsvis dyp libero.
Han og Brandts er vanskelig å skille ad rent utseendemessig, så den enkleste identifikasjonsformen er posisjoneringen. Vi ser, som du sier, at van de Korput opptrådte i liberorollen, mens Brandts, og også kaptein Wijnstekers, begge var mannsorienterte.
Jeg gleder meg til å se Simon Tahamata
Han har utvilsomt en del ved seg, mannen av indonesisk herkomst. Han rager ikke mange centimeterne over bakkenivå, men nærteknikken er eminent, og det koster ham få kalorier å dra av en mann eller to, som ved det raidet mot slutten av omgangen der du nevnte at han til slutt ble lagt i bakken av Pezzey rett utenfor straffefeltet. Ergo er de temmelig forskjellige, de to nederlandske breddeangriperne. Van der Gijp på motsatt side har antakelig sine svakeste 45 minutter til nå i kvaliken. Den mannsmarkerende taktikken til østerrikerne fungerer fint så langt.
Ewald Türmer
Ham så vi direkte erstatte klubbkompis Degeorgi mot ungarerne, og siden Türmer for meg er et ukjent spillernavn tenkte jeg at det virket råflott for én klubb å sitte på to landslagsvenstrebacker. Når man nå ser ham som stopper forstår man imidlertid at han er en versatil fyr som mestrer flere posisjoner. Degeorgi er utelukkende back, og har nok ganske sikkert den rollen hos Austria Wien, der det da kanskje er å forvente at Türmer spiller sentralt i backlinja, i tillegg til at han fort også nok vil beherske å spille kant på midtbanen.
Walter Hörmann
Han må sies å være et av østerrikernes mest positive innslag i løpet av denne kvaliken. Han debuterte jo da de åpnet med seier på Kypros, og har etter hvert blitt en regulær del av elleveren. Som flere av landslagskollegene er også Hörmann i stand til å spille i flere posisjoner, og for meg virker det som om plassen ute til høyre på midtbanen er den som kler ham best. Han er balltrygg og pasningssikker, og er en viktig brikke i overgangsspillet deres.
 
Avspark andre omgang. Ingen bytter er foretatt i pausen. Det er to lag som kommer ut med stor vilje til å angripe. Uavgjort er ikke et spesielt godt resultat for noen av lagene ettersom man da ikke fullt ut kan kontrollere sin egen skjebne i siste runde i denne pulja. Dick Schoenaker kjemper til seg ballen og forsøker et skudd fra like utenfor boksen som Koncilia plukker lett.

Etter 48 minutter oppstår en enorm sjanse til Østerrike. Toni Polster river seg løs ute på høyrekanten og spiller flatt inn foran mål til Reinhard Kienast som bare kan sette bredsiden til og score, men van Breukelen gjør en kjemperedning. Det er andre gang i kampen at PSV-målvakten vinner en 1v1 duell mot en østerriker i direkte scoringsposisjon.

Polsters inntreden for Østerrike har vært viktig. Han bidrar med mye offensivt og faktisk en hel del defensivt også. Den ivrige unggutten havner etter hvert i dommerens bok med gult kort for felling av Erwin Koeman. En klar forsterkning sammenliknet med 1985-utgaven av Hans Krankl er Polster i alle tilfeller.

Etter 55 minutter tar Nederland ledelsen. Østerrikerne sover et øyeblikk når Willy van de Kerkhof, ute på høyrekanten, tar et hurtig frispark og spiller en umarkert Schoenaker fri ute på hjørnet av straffeområdet. Hans innlegg mot bortre stolpe blir selvfølgelig banket i mål av pannebrasken til Wim Kieft. Tanksenteren scorer i sin fjerde landskamp på rad og står nå med seks mål på ti opptredener med KNVB-logoen på brystet. Til daglig holder Kieft til i italiensk Serie B for Pisa hvor han har scoret 15 mål i det som ser ut til å bli en opprykkssesong.

Simon Tahamata pådrar seg gult kort for en stygg nedsparking av Walter Hörmann sekunder etter avspark, men alt overdøves av målfeiringen som fortsatt pågår. Det koker i 'badekaret' i Rotterdam. Er det nå det løsner for Nederland? Nei. Østerrike klapper ikke sammen etter dette baklengsmålet. Tvert imot, de slår tilbake bare fem minutter senere.

Østerrike utlikner når klokka bikker timen spilt. Bruno Pezzey drar opp et angrep bakfra og finner Kienast på høyresiden av midtbanen. Kienast spiller i sin tur fram Schachner som rister av seg Wijnstekers og chipper ballen elegant forbi en utrusende Hans van Breukelen. Det måtte en rutinert goalgetter til for å overliste den selvsikre nederlandske nummer én.

Friedl Koncilia tildeles gult kort av dommer Agnolin for drøying av tid når han skal ta utspill fra mål midtveis i omgangen. Det sier vel litt om at Østerrike sakte men sikkert kan akseptere 1-1 som et greit resultat alt tatt i betraktning. Bundestrainer Branko Elsner har lykkes med å revitalisere Østerrike med den nye lagoppstillingen. Dette er noe helt annet enn den flaue forestillingen mot Ungarn hjemme på Hanappi-Stadion et par uker tidligere. Gjestene er vel så bra som Nederland spillemessig den første halvtimen etter pausen, ikke minst fordi Prohaska er mer på ballen, men også Kienast legger ned mye bra jobb sentralt.

Tahamata er ikke like fremtredende i andre omgang som i første og forsvinner litt ut av hendelsene. De østerrikske forsvarerne tar ham ut. Leo Beenhakker tar grep og bytter inn debutanten Rob de Wit for René van der Gijp på vingen med snaue kvarteret igjen på klokka. Like etter gjør kollega Branko Elsner noe av det samme; debutant-bytte altså. Inn med Peter Hrstic og ut med, noe overraskende, Toni Polster.

Nederland pumper baller inn i boksen jevnt og trutt i sluttfasen, og noen av andreballene blir det skuddforsøk ut av, som fra Ernie Brandts etter 80 minutter, men Koncilia redder godt. Noen minutter senere er Kieft farlig frempå med heading på første stolpe, men Koncilia er plasseringssikker og får kroppen bak ballen. To minutter før slutt skyter innbytteren De Wit et brukbart skudd på volley, men Koncilia redder igjen. Han har vært viktig i denne kampen, Østerrikes veterankeeper på 37 år som debuterte for landslaget allerede i 1970.

Nederlandsk forsvarsslurv gir Østerrike en sjanse til å stjele begge poengene på overtid. Prohaska får i vei et skudd som van Breukelen slår unna. Det ender uavgjort i Rotterdam. Den umiddelbare reaksjonen fra spillerne etter sluttsignalet tyder på at østerrikerne er mest fornøyde. Uansett, så er det ikke full jubel i noen av leirene foran den avsluttende runden. Ingen vet på dette tidspunkt hva som vil kreves for å knipe kvalikplassen.

Nederland - Østerrike 1-1.


TABELL
Ungarn ------- 5 --- 5 -- 0 -- 0 ---- 12-3 --- 10 (direkte til VM)
Nederland --- 5 --- 2 -- 1 -- 2 ---- 10-5 ---- 5 (play-off til VM)
Østerrike ----- 5 --- 2 -- 1 -- 2 ---- 5-8 ----- 5
Kypros ------- 5 --- 0 -- 0 -- 5 ---- 3-14 ---- 0

Gjenstående kamper:
7/5-85: Østerrike - Kypros
14/5-85: Ungarn - Nederland

Det hele skal avgjøres over de neste par ukene. Av en eller annen grunn blir det ikke noe samtidig tidspunkt for avspark i sluttrunden her, så Nederland vil vite nøyaktig hva som kreves når de møter (umotiverte?) VM-klare Ungarn borte i den siste kampen. Med tanke på at Østerrike har svake Kypros hjemme, så tyder det meste på at seier vil kreves av Oranje i Budapest for å kapre kvalikplassen.

ned-aut-04: Wim Kieft rager høyest og gir Nederland 1-0.
ned-aut-05: Hans van Breukelen hadde flere viktige redninger.
ned-aut-06: Walter Schachner utlikner til 1-1 med en følsom avslutning.
ned-aut-07: En betenkt Leo Beenhakker, merkelig nok uten sneip i kjeften.
 

Vedlegg

  • ned-aut-04.png
    ned-aut-04.png
    960,3 KB · Sett: 7
  • ned-aut-05.png
    ned-aut-05.png
    1,3 MB · Sett: 8
  • ned-aut-06.png
    ned-aut-06.png
    1,1 MB · Sett: 6
  • ned-aut-07.png
    ned-aut-07.png
    903,8 KB · Sett: 11
Østerrikerne virker helt klart mer tilfredse av de to lagene jo lenger den andre omgangen løper, og etter å ha fått bank av ungarerne to ganger om har de kanskje tiltro til at magyarene også fikser Nederland i gruppas siste kamp. At de selv slår Kypros er jo bortimot selvsagt, men samtidig ser vi at den nederlandske målforskjellen er så overlegen østerrikernes at selv mest mulig marginal gevinst for Oranje i Budapest etter all sannsynlighet vil være nok til å knipe andreplassen. Det vet man jo mer om når den tid kommer, siden Østerrike-Kypros utspilles uka før. Men hva om østerrikerne vinner med ni måls margin i sin match? I så fall kreves det av nederlenderne at de ikke bare vinner i Ungarn, men at de gjør det med minimum to måls overvekt.

Tøft og intenst på De Kuip også de siste 45, og selv om Nederland kommer til et par avslutninger etter dueller hvor andreballer havner i deres favør i og rundt feltet, så mener jeg at østerrikerne gjør seg fortjent til poenget. Veteranene står fram: Koncilia gjør sin beste kamp i denne kvaliken aller bakerst, der han er avgjørende både på strek og når han et par ganger kommer ut i feltet og tar juling i dueller med henholdsvis Kieft (i første omgang) og Brandts, mens Pezzey er tydelig sjef i midtforsvaret. Kanskje er det gunstigere for ham å spille med en annen makker enn Weber? Türmer varter opp Kieft, og er et eviglangt stykke unna Weber i internasjonal status. På midten er Prohaska den sedvanlige dirigenten, og gjør enda en god match. Schachner er et evig uromoment lengst framme. Av de mindre erfarne gjorde Kienast helt klart en god innsats ved siden av Prohaska, og Brauneder holdt stort sett van der Gijp taus (selv om han var ufokusert ved scoringen imot, der han slapp Schoenaker inn bak seg for sørven som ga Kieft sjansen til å hodestøte ballen hjem). Enig i at Polster nå er et bedre alternativ enn en halvslapp Krankl.

Hos hjemmelaget er Kieft i denne kvaliken det klare førstevalget som midtspiss. Her gjør han mål i den tredje av tre hjemmekamper, og han er jo et beist i lufta. Av de fire målene han har gjort i disse tre kampene har alle kommet via pannebrasken hans. Slik de spiller, med tre mann framme, virker ikke unge van Basten å være noe startalternativ. En skadefri Gullit ville trolig ha spilt enten i van de Kerkhofs eller van der Gijps sted (van de Kerkhof ville nok uansett ha vært med, trolig mer sentralt i Schoenakers rolle). Videre bør Rijkaard være inne for godt i den ene sentrale midtbaneposisjonen.

Nå ligger Østerrike-Kypros der ute for allmennheten, mens Ungarn-Nederland kun finnes på betalingsplattform, med mindre den er gjort tilgjengelig i senere tid. Ønsker du, jakral, å guffe videre, og at jeg tar meg av gruppas siste kamp? Eller har du kanskje ervervet deg kassetten med nederlendernes reise inn bak jernteppet selv, og at jeg i så fall tar østerrikernes møte med kypriotene?
 
Nå ligger Østerrike-Kypros der ute for allmennheten, mens Ungarn-Nederland kun finnes på betalingsplattform, med mindre den er gjort tilgjengelig i senere tid. Ønsker du, jakral, å guffe videre, og at jeg tar meg av gruppas siste kamp?
Ja, jeg kan godt ta Østerrike-Kypros, som er neste på tur, så får du avslutningen av gruppa med Ungarn-Nederland.
 
Én østerriker vi ikke har omtalt i særlig grad i forbindelse med det sterke poenget i Rotterdam er Gerald Willfurth. 22 år og fra Rapid Wien. I det oppgjøret lå han plassert til venstre i midtbanefireren, og var absolutt ikke blant de mest synlige aktørene ute på matta. Nå har ikke jeg tatt for meg oppgjøret på den måten at jeg fulgte Willfurth spesielt, men vi får tro han utførte de oppgavene Branko Elsner hadde satt ham til å gjøre, for vi skal se at han er på plass igjen når det stundes mot avspark i hjemmemøtet med den overlegne puljejumboen Kypros. Hvilke kvaliteter har han? Jeg burde strengt tatt vite i alle fall litt om hva han var i stand til å gjøre på en fotballbane etter å ha sett østerrikernes kvalifisering for Italia '90, der han startet de to første av østerrikernes totalt åtte kvalikspill, nemlig borte mot Sovjetunionen (2-0-tap) og hjemme mot Tyrkia (3-2-seier). Han var satt opp som høyre indreløper i Josef Hickersbergers 5-3-2-system, og bidro med løpsstyrke. Midtbanetreeren deres i bortematchen mot sovjeterne, med Willfurth, Peter Artner og Walter Hörmann, skremte knappest fanden på flatmark, men det var mye føtter i fri flyt der. Artner, den sentrale, lå og fulgte Oleksandr Zavarov. Hörmann kjenner vi jo fra denne kvalifiseringen, hvor han har fått mye spilletid, og, synes jeg, gjort sine saker ganske godt. I Kyiv mot sovjeterne i 1988 hadde Willfurth som en av sine hovedoppgaver å stanse den sovjetiske venstresiden, der venstreback Dem'janenko og venstre midtbanemann Rats var hjemmelagets aktører. Mot tyrkerne i påfølgende kamp ble han byttet ut så straks østerrikerne hadde gjort 3-0 ti minutter ut i andre omgang. Kampen endte 3-2, så kanskje ble ikke bidragene hans uten ball verdsatt nok. Et slags østerriksk svar på Øvyind Leonhardsen?

Peter Hrstic er en annen østerriker vi så vidt fikk stifte bekjentskap med i Nederland, der han avløste Toni Polster de siste elleve minuttene. Mer en offensiv midtbanetype. 23 år og også fra Rapid. Han skulle få en atskillig stuttere landslagskarriere enn klubbkollega Willfurth, for allerede etter tre kamper var mannen med det jugoslaviskkættede etternavnet en sagablott på landslagsnivå. Ergo skal jeg ikke påstå å ha særlig med kjennskap til fyren. Nå sent på våren og tidlig på sommeren i '85 (de tjuvstarter som kjent sommerne sydover på kontinentet) er Rapid i vinden hva cupfinaler gjelder, for ikke bare møtte de Everton (igjen i Rotterdam) i den berømmelige cupvinnercupfinalen 15.mai (tap 3-1, Hrstic med fra start): De spilte hjemlig cupfinale mot erkerivalen Austria så sent i sesongen som 13.juni. Der skulle det gå bedre, for rapidistene vant det jeg vil anta er en legendarisk østerriksk cupfinale med 9-8 etter straffekonk. Resultatet etter 120 minutter var 3-3. Willfurth stilte fra start, mens Hrstic kom inn i løpet av matchen. Jugoslaven Zlatko Kranjčar (2) og Hans Krankl gjorde Rapids mål, mens Tibor Nyilasi scoret to ganger for Austria, i tillegg til ett fra Alfred Drabits, hvis eneste bidrag på kvaliknivå for det østerrikske landslaget kom da han erstattet Martin Gisinger i 3-1-tapet i Budapest i starten på den kvalifiseringen vi arbeider med i denne tråden. Matchen var ellers Antonín Panenkas siste for Rapid etter fire år i klubben. Han var 36 på det tidspunktet. Han skulle fortsette å være aktiv til han hadde nådd en alder av 43, selv om nivået Kleinwiesendorf, hans siste klubb, holdt til på neppe var det høyeste tidlig på 90-tallet.

I den avsluttende kvalikkampen nå hjemme mot kypriotene som vi snart skal få referert fra, så vil jeg tro at både Hrstic og Willfurth skal nyte godt av å bli holdt litt i ørene av ringreven Herbert Prohaska, en fyr som helt klart aspirerer til et "kvalikens lag" når et slikt skal settes opp etter hvert.
 
Sist redigert:
I den avsluttende kvalikkampen nå hjemme mot kypriotene som vi snart skal få referert fra, så vil jeg tro at både Hrstic og Willfurth skal nyte godt av å bli holdt litt i ørene av ringreven Herbert Prohaska, en fyr som helt klart aspirerer til et "kvalikens lag" når et slikt skal settes opp etter hvert.
Absolutt. Jeg er av ulike grunner blitt forsinket i min rapport fra AUT-CYP, men skal prøve å poste noe i løpet av de sene timer i kveld/natt eventuelt i morgen.
 
Vi innledet denne gjennomgangen med pulje 6 (Danmark, Irland, Norge, Sovjetunionen, Sveits), og siden vi begynner å nærme oss slutten av kvaliken for Mexico '86 (i hvert fall for UEFA-sonen), så tenkte jeg å legge ut mine forslag til 'gruppas lag' (11+5, med en balansert benk) for hver enkelt av de sju puljene. Det er jo et arbeid som burde vært gjort når man satte sluttstrek for hver enkelt gruppe, mens spillerne fortsatt var friskt framme i minnet. Sjansen for at man husker hver enkelt aktør nå er klart mindre, men la oss likevel håpe det lar seg gjøre å få fram representative lag.

For enkelhets skyld setter jeg de gruppevise lagene opp i 4-4-2.

Erik Thorstvedt
John Sivebæk - Søren Busk - Serhij Baltatsja - Anatolij Dem'janenko
Sergej Gotsmanov - Sergej Alejnikov - Søren Lerby - Frank Arnesen
Preben Elkjær - Michael Laudrup

Benk: Rinat Dasajev, Morten Olsen, Klaus Berggren, Hallvar Thoresen, Oleh Protasov

Litt snaut å kun ha med spillere fra tre av fem nasjoner, men jeg ser ingen grunn til å være så politisk korrekt at man minst må ha med én aktør fra hvert land. At det er mye Sovjetunionen og Danmark skulle bare mangle.
 
Østerrike - Kypros, 7. mai 1985. Vi er i Graz på Liebenauer Stadion blant ca. 10,000 tilskuere. Praterstadion i Wien er jo stadig under oppgradering og man tager vad man haver i stunder som dette. Østerrike vet ikke hva som kreves for å bli nummer to og dermed kapre kvalikplassen i pulja, men alt tyder på at en seier mot Kypros blir nødvendig og helst med så mange mål som mulig. I så tilfelle blir Nederland tvunget til å vinne i Budapest. Branko Elsner gjør to forandringer på laget som klarte uavgjort i Rotterdam. Peter Hrstic blir ny makker til Prohaska sentralt på midtbanen siden Reinhard Kienast settes på benken. I midtforsvaret forsvinner Ewald Türmer ut og erstattes av Andy Pichler.

ØSTERRIKE
------------------------------ 1. Friedl Koncilia
------------------------------- 5. Bruno Pezzey
---------------- 2. Leo Lainer - 3. Andy Pichler - 4. Karl Brauneder
6. Walter Hörmann - 8. Herbert Prohaska (k) - 11. Peter Hrstic - 10. Gerald Willfurth
---------------------- 9. Anton Polster - 7. Walter Schachner

Benk: Klaus Lindenberger (målvakt), Josef Degeorgi, Reinhard Kienast, Peter Pacult

Kypros-trener Panikos Iakovou mønstrer et ganske offensivt lag. De har jo ingenting å tape, så hvorfor ikke? Jeg har sett lite av kypriotene i denne kvaliken og er spent på hvor bra - eller hvor dårlige de er. Den østerrikske kommentatoren sier at dette er et rent amatørlag. De stiller opp i noe jeg oppfatter som 4-3-3.

KYPROS
-------------------------------- 1. Andreas Konstantinou
2. Kostas Konstantinou - 5. Nikos Pantziaras (k) - 4. Kleitos Erotokritou - 3. Nikos Patikkis
------- 8. Panagiotis Marangos - 10. Floros Nikolaou - 6. Giannakis Yiangoudakis
---------------- 7. Marios Tsingis - 9. Giorgos Savvidis - 11. Kostas Foti

Benk: Pamboris, Koulis Pantziaras, Evagoras Hristofi, Andreou, Orfanides (usikker på en del av fornavnene)

-----

Avspark. Alan Snoddy fra Nord-Irland dømmer dagens oppgjør. Kampen begynner bokstavelig talt med et smell. Karl Brauneder blir sparket ned stygt ute på venstresiden av det kypriotiske straffefeltet. Synder er Marios Tsingis. Herbert Prohaska slår overraskende nok ikke frisparket inn i feltet, men spiller ballen ut til umarkerte Peter Hrstic som kommer stormende til og banker kula i mål fra litt over tyve meter. Det er et grusomt hardt skudd, 'Bombenschuss' som kommentatoren sier. Ballen blåser i mål rett over keeper, som ikke rekker å få opp armene.

Østerrikes drømmestart følges ikke opp med drøssevis av målsjanser. Det er åtte mål som må hentes inn på Nederland i målforskjell, men Kypros lar seg ikke bryte ned så lett. Det er faktisk gjestene som skaper den neste sjansen etter 11 minutter. Giannakis Yiangoudakis tester skuddfoten fra 20 meter og Koncilia må strekke seg litt for å redde.

Selv om Østerrike styrer det meste i dette oppgjøret, klarer Kypros å skape noen gode overgangsmuligheter hvor de satser helhjertet med sin løpssterke trio der framme. Hjemmelagets forsvarsspillere blir testet, ikke minst på fart. I andre enden av banen får Hrstic ladet skuddfoten igjen, nå fra nærmere 30 meter, men Andreas Konstantinou er med på notene denne gangen og redder det lavt plasserte skuddet.

Østerrike vasker ikke frem så altfor mange klare målsjanser. Polster jobber og sliter der framme, og er en håndfull for alle kypriotene, men foreløpig har de klart å holde ham unna avslutningsposisjon. Mye skjer på venstresiden hvor Brauneder er aktivt med i angrep fra sin backposisjon.

Når halvtimen passeres kjører Kypros hurtig kontra ved Giorgos Savvidis, som spiller fram Floros Nikolaou alene med Koncilia, men målvakten står lenge og redder. Det er et varsel til Østerrike om at det ikke kan slurves om de viktige poengene skal bli værende i Graz.

Lettelse oppstår hos hjemmepublikummet etter 36 minutter når neste mål kommer. Toni Polster øker til 2-0. Leo Lainer slår et innlegg fra høyre inn i boksen hvor Prohaska header skrått tilbake mot Toni Polster, som banker ballen utagbart i mål. Men heller ikke dette baklengsmålet knekker den kypriotiske moralen. Et par minutter senere er de knapt centimetere fra redusering.

Marios Tsingis snapper ballen fra en uoppmerksom Andy Pichler og ballen havner hos Giorgos Savvidis som kjemper seg forbi Koncilia, men to østerrikere er våkne og kaster seg mot målstreken for å rense unna og Brauneder klarer det, men kræsjer samtidig med stolpen og må ha tilsyn. Vi ser en kamp her hvor Østerrike er effektive og Kypros litt uheldige som ikke har scoret.

Kanskje er det litt frustrasjon å spore hos gjestene sekunder senere når Kostas Foti sparker ned Leo Lainer bakfra og får et fortjent gult kort. I løpet av de neste minuttene skal også Nikos Patikkis og Marios Tsingis havne i den nordirske dommeren Snoddys bok, uvisst av hvilke årsaker, for disse minuttene mangler dessverre på min kassett. Bildet er tilbake når klokka er på vei inn i overtiden.

Østerrike leder til pause, men Kypros besitter en del kvaliteter som gjør at andre omgang kan bli litt spennende likevel. Tomålsledelsen er litt flatterende, synes jeg,

Pause: Østerrike - Kypros 2-0.


aut-cyp-01: Kypros målvakt Andreas Konstantinou.
aut-cyp-02: Fra venstre: Toni Polster, Walter Schachner og Herbert Prohaska.
aut-cyp-03: Peter Hrstic i øyeblikket før 1-0. Et av de hardeste skuddene i hele VM-kvaliken.
aut-cyp-04: Kostas Foti sparker ned Leo Lainer og får gult kort.
 

Vedlegg

  • aut-cyp-04.png
    aut-cyp-04.png
    688,5 KB · Sett: 4
  • aut-cyp-03.png
    aut-cyp-03.png
    1,1 MB · Sett: 4
  • aut-cyp-02.png
    aut-cyp-02.png
    1,3 MB · Sett: 4
  • aut-cyp-01.png
    aut-cyp-01.png
    1,2 MB · Sett: 4
Peter Hrstic blir ny makker til Prohaska sentralt på midtbanen siden Reinhard Kienast settes på benken.
Det virker ikke helt ulogisk, selv om Kienast leverte en god kamp i Nederland sist. Hrstic virker å være en klart mer offensivt anlagt midtbanespiller, og her i en match hvor østerrikerne helst bør gå for kulerammesifre, så trengs de offensive krefter man kan få.
I midtforsvaret forsvinner Ewald Türmer ut og erstattes av Andy Pichler.
Tro hva som ligger bak denne vurderingen? Kanskje var ikke Türmer tilgjengelig, men jeg vil ikke si at han spilte seg ut av landslagsdiskusjonen med sin opptreden i Rotterdam. Riktignok var det hans mann som gjorde nederlendernes mål, men Kieft er uansett en håndfull for de fleste forsvarerne. Jeg kan ikke helt forstå at disse stadige utskiftningene gagner kollektivet, selv om Kypros er en motstander man skal slå i ti av ti hjemmekamper. Likevel: Her forutsettes det at østerrikerne scorer i bøtter og spann, og da bør det defensive fundamentet være stabilt.
Benk: Klaus Lindenberger (målvakt), Josef Degeorgi, Reinhard Kienast, Peter Pacult
Her mangler én mann, men hans identitet får vi antakelig ikke greie på. Peter Pacult fra Rapid Wien har gode stats i hjemlig liga, men har til gode å score på de fire landskampene han har vært involvert i. 25 år er han her.
Østerrikes drømmestart følges ikke opp med drøssevis av målsjanser.
Nei, og kan hende var scoring så tidlig noe av det verste som kunne ha skjedd, all den tid de jo trenger mål i hopetall? Det er ikke utenkelig at en kollektiv "dette blir enkelt"-tankegang spredte seg. Jeg synes det fort blir en del transportering av ball, og tempoet blir skadelidende. De kommer til en del innlegg, men kypriotene ligger såpass dypt med mange mann at det er vanskelig å skaffe seg all verden til manøvreringsrom i feltet.

De to scoringene som kommer er begge fine prestasjoner. Hrstic' skudd er en virkelig suser, mens Polster viser kløkt og teft gjennom sin kontrollerte avslutning. To Prohaska-assists, og det i en omgang der han ellers ikke har briljert på et underlag som knappest favoriserer spillere som ham.

Det trengs større grad av skjerp om østerrikerne skal komme opp i et nødvendig antall scoringer, men kan hende har de lagt trua på det til side når de iler tilbake til garderoben for halvtidspraten. Det er lite som tilsier noen brakseier av proporsjoner her. Kypriotene burde definitivt hatt i hvert fall ett mål.
 
Kypros gjør ett bytte i pausen. Kapteinen Nikos Pantziaras blir igjen i garderoben og broren Koulis Pantziaras kommer inn i stedet. Gjestene åpner ganske positivt i andre omgang. Det er små tendenser i spillet til at kypriotene ypper seg. Østerrike produserer ikke all verden og virker ganske komfortable på cruise control og ledelse med to mål. Men på dødball kan det meste skje.

Østerrike legger på til 3-0 etter 54 minutter. Den presise dødballfoten til Prohaska kommer til nytte igjen. Kapteinen bidrar med sin tredje assist i kampen når han løfter et frispark inn i boksen til en umarkert Walter Schachner ved bortre stolpe som header i mål. Grov markeringssvikt av kypriotene der.

Først etter dette tredje målet begynner Østerrike å se ut som et lag som har en målforskjell å forbedre. Tempoet skrus opp og de kypriotiske amatørene henger plutselig i tauene. Walter Hörmann spiller på hjemmebane og det merkes på publikum. Sturm Graz-spilleren får litt ekstra jubel når han begir seg ut på et av sine mange eventyr med ballen.

Rundt midtveis i omgangen vinker Branko Elsner av Toni Polster og setter innpå Peter Pacult. Den nye mannen kommer til en målsjanse nesten med en gang og header like utenfor etter et bra innlegg av Hrstic. Få strakser senere scorer Pacult også et mål på et fint skudd, men blir avvinket, antakelig fordi Schachner er i offside-posisjon nær ballbanen og dermed påvirker situasjonen.

Kypros skaffer seg et sjeldent frispark i fin posisjon. Kleitos Erotokritou skyter rett i armene på Koncilia. Etter 73 minutter legger Gerald Willfurth på til 4-0. Hrstic slår en deilig pasning gjennom hele det kypriotiske forsvaret. Willfurth får tak i ballen litt skrått utenfor målgården, snurrer rundt og plasserer ballen i mål fra vanskelig vinkel.

Nå blir det omsider trampeklapp på stadion. Poengene er i boks for lenge siden og kvalitetsforskjellen blir klart tydeligere utover i andre omgang. Kypriotene løper seg tomme og Østerrike lar klokka jobbe for seg. Kypros gjør et siste bytte et par minutter før slutt. Debutanten Evagoras Hristofi kommer inn og Marios Tsingis går ut. Det er for sent å hente inn alle målene Nederland har i overtak på tabellen, men det er en østerriksk gjeng som virker tilfreds med tingenes tilstand der nede på banen. Nå blir det en ukes venting på utfallet i gruppa.

Østerrike - Kypros 4-0.


TABELL
Ungarn ------- 5 --- 5 -- 0 -- 0 ---- 12-3 ---- 10 (direkte til VM)
Østerrike ----- 6 --- 3 -- 1 -- 2 ---- 9-8 ----- 7 (play-off til VM)
Nederland --- 5 --- 2 -- 1 -- 2 ---- 10-5 ---- 5
Kypros ------- 6 --- 0 -- 0 -- 6 ---- 3-18 ---- 0

Gjenstående kamp:
14/5-85: Ungarn - Nederland

Vi ser jo av tabellen at Østerrike blir VM-klare dersom Ungarn vinner eller spiller uavgjort mot Nederland i siste kamp. Nederlands målforskjell er bedre enn Østerrikes, men de må vinne i Budapest for å ta kvalikplassen.

aut-cyp-05: Friedl Koncilia i det som skulle vise seg å bli hans aller siste landskamp.
aut-cyp-06: Gerald Willfurth, delvis skjult bak bortre stolpe, ordner 4-0 fra nesten død vinkel.
aut-cyp-07: Supportere i Graz.
aut-cyp-08: Kanonskytteren Peter Hrstic intervjues av østerriksk fjernsyn etter kampen.
 

Vedlegg

  • aut-cyp-05.png
    aut-cyp-05.png
    1 MB · Sett: 4
  • aut-cyp-06.png
    aut-cyp-06.png
    1,2 MB · Sett: 6
  • aut-cyp-07.png
    aut-cyp-07.png
    946,6 KB · Sett: 5
  • aut-cyp-08.png
    aut-cyp-08.png
    1,2 MB · Sett: 6

Nyeste kunngjøringer

Tråder du følger

Tilbake
Topp