Overføring av fanger fra Tyskland til Grini

Nyeste kunngjøringer

12 Feb 2024
221
Det er en kjent sak at et stort antall norske fanger, ble overført fra konsentrasjonsleir i Tyskland til lettere forhold på Grini. Dette skjedde rett før Tyskland overga seg under andre verdenskrig.

Det har vært mange teorier om dette. Den jeg mener er mest sannsynlig, er at det var norske byråkrater og politifolk som fikk tyskerne til å gjøre dette. Det er en kjent sak at mange av de som ble i sine stillinger, og "spilte på to hester", ikke var nazistenes lojale tjenere i Norge.
 
Det står at de fleste ble hentet av de hvite bussene, organisert av den svenske greven Folke Bernadotte. Bussene gikk også til Sverige.

Men det var en annen organisering fra norske politikere? Hvem fraktet fangene hjem igjen, tyskerne eller nordmennene?
Nordmennene hadde også hatt fordelen av å motta Røde kors-pakker under fangetilværelsen. Jeg har sett en av de hvite bussene, og den var knapt å regne som en buss med dagens øyne. En bitteliten skolebuss, kanskje.
 
Det var ikke de hvite bussene jeg tenkte på. Det ble overført fanger fra Tyskland til Grini, den mest kjente er Einar Gerhardsen (les for eksempel wikipedia artikkelen om han).

Akkurat Einar Gerhardsen er det flere som hevder at de har hatt noe å gjøre med at han kom tilbake. Men det var flere andre fanger som ble sendt fra konsentrasjonsleir i Tyskland til Grini.
 

Nyeste kunngjøringer

Tråder du følger

Tilbake
Topp