Høye og lave priser

Forstår jeg det rett er det fortsatt veldig mye dyrere å produsere havremelk, og volumene er jo ikke i nærheten av vanlig melk,

Og det er vel litt som med økologiske produkter at de skaper den illusjonen at det er sunnere/bedre eller hva det nå er, så endel er villig til å betale mer for det.

Da er det jo merkelig at havremelken til COOP har vært priset lavere enn vanlig melk de siste 5 årene. En 25% prisøkning er voldsomt. Du skriver veldig mye dyrere å produsere, jeg sliter med å forstå det. Gi meg produksjonskostnadene..

Jeg mente på jeg leste en artikkel om at man skulle fokusere på havremelk og tilsvarende plantemelk til reduserte priser i lavpriskjedene.
 
Da er det jo merkelig at havremelken til COOP har vært priset lavere enn vanlig melk de siste 5 årene. En 25% prisøkning er voldsomt. Du skriver veldig mye dyrere å produsere, jeg sliter med å forstå det. Gi meg produksjonskostnadene..

Jeg mente på jeg leste en artikkel om at man skulle fokusere på havremelk og tilsvarende plantemelk til reduserte priser i lavpriskjedene.
Denne artikkelen går jo inn på endel rundt temaet

 
Jeg antar folk flest kjøper gulost og fiskepudding en gang i blant. I dag så jeg at min gulost steg fra 129 kr/kg til 139.-
Fiskepudding fra 37.- til 40.- Potet er faktisk blitt billigere da norsk nypotet er kommet i butikkene. Men stort sett alt annet er blitt veldig mye dyrere. Prisene stiger og det kan bekymre noen og en hver. Men at SSB opererer med 3.4% årlig prisstigningen er juks og bedrag, og det provoserer enormt mye mer enn selve prisstigningen.
 
Jeg antar folk flest kjøper gulost og fiskepudding en gang i blant. I dag så jeg at min gulost steg fra 129 kr/kg til 139.-
Fiskepudding fra 37.- til 40.- Potet er faktisk blitt billigere da norsk nypotet er kommet i butikkene. Men stort sett alt annet er blitt veldig mye dyrere. Prisene stiger og det kan bekymre noen og en hver. Men at SSB opererer med 3.4% årlig prisstigningen er juks og bedrag, og det provoserer enormt mye mer enn selve prisstigningen.
Mat er blitt dyrere, ikke spesielt mye å lure på. Men samtidig har bl.a. den viktige strømprisen vært lavere enn i fjor, faktisk i hele år. Når noe stiger mens andre ting synker, blir det slik at gjennomsnittlig prisvekst blir lavere enn prisstigningen på mat.
Jeg tittet på prisen på Sfinx i butikken i går. Den krympede pakka koster nå 200 kroner. Det gir en kilopris på godt over 600 kroner. DET er dyrt, det.
Jeg er blitt vant til at vanlige kaffebønner koster rundt hundre kroner/kilo, men de litt "finere" kaffebønnene koster lett 400-450 kroner/kilo. Huff!
 
Sist redigert:
Jeg antar folk flest kjøper gulost og fiskepudding en gang i blant. I dag så jeg at min gulost steg fra 129 kr/kg til 139.-
Fiskepudding fra 37.- til 40.- Potet er faktisk blitt billigere da norsk nypotet er kommet i butikkene. Men stort sett alt annet er blitt veldig mye dyrere. Prisene stiger og det kan bekymre noen og en hver. Men at SSB opererer med 3.4% årlig prisstigningen er juks og bedrag, og det provoserer enormt mye mer enn selve prisstigningen.
Det virker som butikkjedene bruker fellesferien til å justere prisene igjen. Har merket prisendringer i alle kjedene de siste 2 ukene. På standardvarer.

Med noen unntak som norske grønnsaker siden det er sesong.
 
Synes norske moreller til under 100 kr/kg egentlig er ganske rimelig. Det samme for bringebær, i alle fall med Æ-appen på Rema. Var nylig i Bulgaria, og der er begge deler også temmelig dyrt. Jeg kjøpte en ørliten dåse med små lokale bringebær i en liten butikk - det var noe jeg spiste opp på to minutter på gata, antar at det var en tredjedel av en typisk Rema-kurv. Den kostet meg 24 kroner der nede. Det er altså billigere bringebær i i norske dagligevarebutikker. Moreller er også luksus der nede, uten at jeg husker prisen, så er det noe som anses som ganske lukseriøst og speisielt. I Wien var morelleprisen på Spar noe høyere enn på Rema....

.. så noen varer er slett ikke dyre, synes jeg. Andre ting er jo klart dyrere - men ikke så veldig. Stusser litt på sammenligningene som gjøres med utlandet av og til.

Det jeg stusser på av pris her forleden var på sånne frosne Wok-blandinger fra Findus - koster nå jevnt godt over 50 kroner for en pose. Ser eller også at frossen fisk stort sett ikke er billigere enn det som er opptint. Fisk er jo generelt blitt luksus.
 
Skyldes i hvertfall ikke markedsprisen på laks, som har vært fallende den siste tiden.

Noe har skjedd, har ikke fått med meg hva. Rema var første lavpriskjede som begynte med Salma, nå har de det ikke lenger. Finner det på Meny og Mega, men nå i helt andre og mindre forpakninger, de største rundt 400gr. Kostet 569 kr/kg i dag på Mega, det er helt uaktuell pris for oppdrettslaks.
 
Prisene mangedobles før de når sluttbrukeren (kjøperen)

Sånn går det når Norge stiller seg selv slik at et prissamarbeidende kartell som har tilnærmet monopol samarbeider om høyest mulig priser.
Prisøkningen er gigantisk i matbutikkene. Helt ute av kontroll, men konkurransetilsynet og regjeringen foretar seg ingenting for å gjøre livet lettere for nordmenn. For les bare;

Den siste uka har det vært skrevet mye om potetene, som fra 1. september får en ny tollsats på 100 prosent av importprisen. Det betyr at importerte poteter kan bli dobbelt så dyre, i hvert fall blir det dobbelt så dyrt å importere dem.

Landbruksministeren tror ikke dette blir noe problem. Men med lav produksjon av norske poteter, kan poteten fort bli det dyreste innslaget på en norsk middagstallerken.
 
Fiskekaker er godt på brødskiva det, men varm den opp først. Godt og sunt. Foretrekker Lofotens.
 

Nyeste kunngjøringer

Tråder du følger

Tilbake
Topp