Pollestads Problemer

Jeg er enig med deg i at det i utgangspunktet er idiotisk å selge vaskede poteter som er utsatt for lys i butikkene, men det er ikke butikkeierne som er uvitende om dette. Det har nok bare vist seg at det er kundene som ønsker å kjøpe ferdig vaskede poteter, og da "tvinges" butikkene til å selge varen slik, for er det noe som er idiotisk for eiere av butikker, så er det å prøve å selge varer som kundene i utgangspunktet ikke vil ha. Lidl prøvde dette, og vi vet jo alle hvordan det gikk. Men det er jo kundene som må betale mer enn nødvendig for potetene når de tross alt selges på denne måten, for butikkene beregner jo inn det forventede svinnet inn i sine marginer.
Spør du meg burde butikkene ha noen 10-kilos sekker med uvaskede poteter i lystette sekker i vareutvalget sitt, men det kommer sannsynligvis ikke, da folk ikke er vant til å kjøpe og oppbevare så mye poteter lenger.
Hvis det er slik at bøndene må betale pakkeriet et "pakketrekk", så dekker dette pakketrekket sannsynligvis bare kostnaden til selve innpakningsmaterialet, og ikke pakkerienes største kostnader som nok er lønnskostnader og strømkostnader.
Selvfølgelig går ikke butikkene med underskudd på salg av poteter, men fortjenstemarginen i dagligvarehandelen her i landet er relativt lav, så påslaget til butikkene er ikke mer enn det må være.
Jeg tror absolutt det er et marked for uvaskede produkter i butikken. Men det blir ikke tilgjengelig for folk. Hva er problemet med å kjøpe en 2 kg pose av papir med uvaska potet kontra plaspose med vasket potet? Alle har jo tilgang til vann, og jobben med å vaske 4-5 poteter tar vel 1 minutt. Det er hele systemet som er feil, fra bonden leverer potet til pakkeriet osv. De fleste grøntprodusenter er medlem av Gartnerhallen som bøndene også er eiere av. Tidligere drev Gartnerhallen og Bama med marked og salg separat. Noen bønder leverte til Bama og noen til Gartnerhallen. Men så inngikk GH samarbeid med Bama og Norgesgruppen, så i praksis har bonden bare et sted å levere varene sine. Noen mindre lokale aktører finnest vel, men i praksis er det kun Bama. Gartnerhallen driver vel nå med planlegging av produksjoner, utvikling av produkt osv. Og det er nok Bama som bestemmer hvilke pakningstørrelser osv alt skal leverest i. Da tenker jeg at det er bukken og havresekken. Det er en kobling der som ikke er sunn. Bøndene skulle hatt minst 10 store aktører å inngå leveringskontrakter med, og butikkene valgfridom til å velge hvilke sine produkter de ville ha i butikken.
 
Sist redigert:
Jeg tror absolutt det er et marked for uvaskede produkter i butikken. Men det blir ikke tilgjengelig for folk. Hva er problemet med å kjøpe en 2 kg pose av papir med uvaska potet kontra plaspose med vasket potet? Alle har jo tilgang til vann, og jobben med å vaske 4-5 poteter tar vel 1 minutt. Det er hele systemet som er feil, fra bonden leverer potet til pakkeriet osv. De fleste grøntprodusenter er medlem av Gartnerhallen som bøndene også er eiere av. Tidligere drev Gartnerhallen og Bama med marked og salg separat. Noen bønder leverte til Bama og noen til Gartnerhallen. Men så inngikk GH samarbeid med Bama og Norgesgruppen, så i praksis har bonden bare et sted å levere varene sine. Noen mindre lokale aktører finnest vel, men i praksis er det kun Bama. Gartnerhallen driver vel nå med planlegging av produksjoner, utvikling av produkt osv. Og det er nok Bama som bestemmer hvilke pakningstørrelser osv alt skal leverest i. Da tenker jeg at det er bukken og havresekken. Det er en kobling der som ikke er sunn. Bøndene skulle hatt minst 10 store aktører å inngå leveringskontarkter med, og butikkene valgfridom til å velge hvilke sine produkter de ville ha i butikken.
Jeg tror det har noe med effektivisering å gjøre. Pakkeriet tar i mot potetene fra bøndene i distriktet, leverer det til grossisten, som leverer ut det butikkene har bestilt.
Det pakkeriet som tar i mot poteter fra bøndene her i distriktet er eid av bøndene som leverer dit.
Det heter "Grønt Pakkeri" og er på Missingmyr i Råde. Eierne er 60 lokale produsenter.
Det virker fornuftig at bøndene har et fellespakkeri som de eier sammen i stedet for at hver bonde skal pakke sine egne poteter eller grønnsaker og kjøre dem til Bama.
 
Sist redigert:
Jeg tror absolutt det er et marked for uvaskede produkter i butikken. Men det blir ikke tilgjengelig for folk. Hva er problemet med å kjøpe en 2 kg pose av papir med uvaska potet kontra plaspose med vasket potet? Alle har jo tilgang til vann, og jobben med å vaske 4-5 poteter tar vel 1 minutt. Det er hele systemet som er feil, fra bonden leverer potet til pakkeriet osv. De fleste grøntprodusenter er medlem av Gartnerhallen som bøndene også er eiere av. Tidligere drev Gartnerhallen og Bama med marked og salg separat. Noen bønder leverte til Bama og noen til Gartnerhallen. Men så inngikk GH samarbeid med Bama og Norgesgruppen, så i praksis har bonden bare et sted å levere varene sine. Noen mindre lokale aktører finnest vel, men i praksis er det kun Bama. Gartnerhallen driver vel nå med planlegging av produksjoner, utvikling av produkt osv. Og det er nok Bama som bestemmer hvilke pakningstørrelser osv alt skal leverest i. Da tenker jeg at det er bukken og havresekken. Det er en kobling der som ikke er sunn. Bøndene skulle hatt minst 10 store aktører å inngå leveringskontrakter med, og butikkene valgfridom til å velge hvilke sine produkter de ville ha i butikken.
Det betyr egentlig ingen ting hva du og jeg tror og mener om salg av poteter. Selvfølgelig ønsker butikkene så lite svinn som mulig, så det er overveiende sannsynlig at det er kundene som selv er ansvarlig for at det nesten bare er vaskede poteter i løs vekt og vaskede poteter i gjennomsiktige plastpakninger å få kjøpt fordi kundene velger disse potetene.
På et eller annet tidspunkt gikk skiftet fra uvaskede poteter til vaskede poteter og sannsynligvis hadde butikkene begge deler en stund, men når det viste seg at kundene nesten utelukkende valgte de vaskede potetene, så ble de uvaskede faset ut.
Jeg har selv drevet en frukt og grønnsaksbutikk ( lenge siden ) og vet derfor at utseendet på varene er alfa og omega for "alle" kundene og dermed salget. Hvis det f eks var et eple med en liten flekk på skallet, skurv eller en liten brun sukkerflekk på et Granny Smith, så var det ingen som plukket det eplet. Gulerøtter med en liten bøy på var det heller ingen som plukket av de jeg hadde i løs vekt. Dette gjaldt stort sett alle varer, så innen frukt og grønt, og spesielt det som selges i løsvekt, så er svinnprosenten veldig høy, og det må selvfølgelig butikkene ta høyde for når de priser varene.

Norge er ikke stort nok til å ha 10 konkurrende grossister, uten at det vil drive kostnadene i verdikjeden ytterligere oppover, men jeg er enig med deg i at de "monopol tilstandene" vi ser nå er uheldig.
Men er du , som bonde, også tilhenger av å splitte opp "monopolet" til de bondeeide Tine og Nortura, eller er det for deg ok med "monopol" så lenge det er bøndene som har dette monopolet?
 
Jeg tror det har noe med effektivisering å gjøre. Pakkeriet tar i mot potetene fra bøndene i distriktet, leverer det til grossisten, som leverer ut det butikkene har bestilt.
Det pakkeriet som tar i mot poteter fra bøndene her i distriktet er eid av bøndene som leverer dit.
Det heter "Grønt Pakkeri" og er på Missingmyr i Råde. Eierne er 60 lokale produsenter.
Det virker fornuftig at bøndene har et fellespakkeri som de eier sammen i stedet for at hver bonde skal pakke sine egne poteter eller grønnsaker og kjøre dem til Bama.
Det betyr egentlig ingen ting hva du og jeg tror og mener om salg av poteter. Selvfølgelig ønsker butikkene så lite svinn som mulig, så det er overveiende sannsynlig at det er kundene som selv er ansvarlig for at det nesten bare er vaskede poteter i løs vekt og vaskede poteter i gjennomsiktige plastpakninger å få kjøpt fordi kundene velger disse potetene.
På et eller annet tidspunkt gikk skiftet fra uvaskede poteter til vaskede poteter og sannsynligvis hadde butikkene begge deler en stund, men når det viste seg at kundene nesten utelukkende valgte de vaskede potetene, så ble de uvaskede faset ut.
Jeg har selv drevet en frukt og grønnsaksbutikk ( lenge siden ) og vet derfor at utseendet på varene er alfa og omega for "alle" kundene og dermed salget. Hvis det f eks var et eple med en liten flekk på skallet, skurv eller en liten brun sukkerflekk på et Granny Smith, så var det ingen som plukket det eplet. Gulerøtter med en liten bøy på var det heller ingen som plukket av de jeg hadde i løs vekt. Dette gjaldt stort sett alle varer, så innen frukt og grønt, og spesielt det som selges i løsvekt, så er svinnprosenten veldig høy, og det må selvfølgelig butikkene ta høyde for når de priser varene.

Norge er ikke stort nok til å ha 10 konkurrende grossister, uten at det vil drive kostnadene i verdikjeden ytterligere oppover, men jeg er enig med deg i at de "monopol tilstandene" vi ser nå er uheldig.
Men er du , som bonde, også tilhenger av å splitte opp "monopolet" til de bondeeide Tine og Nortura, eller er det for deg ok med "monopol" så lenge det er bøndene som har dette monopolet?
Skal ikke nekte for at en stor del av befolkningen er årsak til at det kun er vaskede varer i butikk, det er nok riktig. Men det finnest også masse folk som tenker helt motsatt og tenker smak/oppbevaring og ikke utseende. Men da har man egentlig ikke noen grunn til å klage på vareprisene heller når man velger absolutt dyreste produkt. Har selv gått i denne fellen av og til når man er litt travel og ikke gidder kikke på prisene. F.eks velge en pakning med 4 tomater til blodpris og ikke gidde plukke tomat i løs vekt. Kommer hjem og må i tillegg kanskje kaste 1-2 tomater iden ferdige pakken. Da føler man seg litt som en tosk. Viktig å sjekke kilopris som står med små skrift på alle pakninger. Her ute på landet som jeg bor så er uvaska produkter etterspurt. Men heller ikke her er det så vanlig med slike pakninger i butikkene. Er en årsak til at bønder kan selge direkte fra gården.

Ja monopol er ikke sunt uannsett hva det måtte vere. Jeg er for at bøndene skal ha valgmuligheter til levere sine varer. Har f.eks hørt historier der bønder GH/Bama setter opp planer for en viss kvote av f.eks en sort poteter. Bonden kjøper inn settepotet og sår. Så plutselig kontrabeskjed fra Bama at denne sorten skal de ikke ha. Og de har heller ingen plikt å ta imot den påmeldt kvote fra bonden. Bonden sitter igjen med svarteper og har ingen sted å levere. I tilegg står det og i vedtektene at det ikke er lov å levere noe annet sted enn til GH/Bama selv om de ikke vil ha varene. Har lest noe av disse vedtektene og det er helt ubegripelig at folk går med på det. En årsak til at jeg personlig aldri har levert noe til det monopolet der. Og igjen sier jeg at man må huske på hvem som eier BAMA. Og GH har kjøpt seg inn i BAMA.
 
Her ute på landet som jeg bor så er uvaska produkter etterspurt. Men heller ikke her er det så vanlig med slike pakninger i butikkene.
Det er nok også noe av grunnen til at du ikke helt forstår situasjonen til flesteparten av befolkningen i byene og de større tettstedene. Der bor jo de aller fleste i leiligheter/rekkehus hvor alle rommene er varme. De har ikke f eks en kald kjeller til å oppbevare større mengder, så alt må inn i kjøleskapet, som ofte bare er et kombiskap slik at kjøleskapsdelen kanskje bare har 3 hyller og to små skuffer nederst. Da begrenser det seg selv med hvilke mengder de kan ha i hus til enhver tid.
Så da kjøper de stort sett inn bare det av mat som de skal bruke de neste dagene.
 
Hver gang dagligvarene svarer nå, så gidder jeg ikke lese videre. Det er det samme yada yada yada hver gang, vil tro jeg ikke er den eneste nå som har null tillit til hva de kommer med.
 
Det skjer jo ett eller annet?
Hm, bør ikke en landbruksminister vite hva dette "ett eller annet" er for noe?
Vi kan vel ikke vente at en landbruksminister fra Sp, skjønner hva som skjer med potetene etter at potetene forlater bonden. Det er sikkert ikke lett å forstå at de kommer til et pakkeri, der potene blir vasket og pakket i forskjellige emballasjer - det er sikkert ikke så lett å forstå at dette koster penger - husleie, strøm. lønn, maskiner osv.
Og så går de ferdig emballerte poteter til distribusjon levert til grønnsaksgrossist f. eks. BAMA som så sender dem vdere til butikk. Og i butikken er det personale som sørger for å frukt og grønt ut i hyllene, så vi kan plukke.
Det er mye kostnader underveis som skal dekkes inn biler, drivstoff, husleie, strøm og lønninger til alle som håndterer.
Men det er vel for mye å vente at en "stakkars" landbruksminister skal forstå det, det blir litt mye å holde orden på.
Det blir som våren 2022 når Finansminister og bonden Vedum "løp" rundt med kalkulatoren sin og viste / forsøkte å overbevise alle om at alle hadde fått en reallønnsøkning. Det tok noen uker før han skjønte at det var feil.
Å vise hvordan ting henger sammen = fordyres underveis er jo ulønnsomt å vise når man har en agenda om å sette skylda for høye priser på næringsdrivende som har holdt på i mange 10-år for å komme dit de er i dag.
 
Vi kan vel ikke vente at en landbruksminister fra Sp, skjønner hva som skjer med potetene etter at potetene forlater bonden. Det er sikkert ikke lett å forstå at de kommer til et pakkeri, der potene blir vasket og pakket i forskjellige emballasjer - det er sikkert ikke så lett å forstå at dette koster penger - husleie, strøm. lønn, maskiner osv.
Og så går de ferdig emballerte poteter til distribusjon levert til grønnsaksgrossist f. eks. BAMA som så sender dem vdere til butikk. Og i butikken er det personale som sørger for å frukt og grønt ut i hyllene, så vi kan plukke.
Det er mye kostnader underveis som skal dekkes inn biler, drivstoff, husleie, strøm og lønninger til alle som håndterer.
Men det er vel for mye å vente at en "stakkars" landbruksminister skal forstå det, det blir litt mye å holde orden på.
Det blir som våren 2022 når Finansminister og bonden Vedum "løp" rundt med kalkulatoren sin og viste / forsøkte å overbevise alle om at alle hadde fått en reallønnsøkning. Det tok noen uker før han skjønte at det var feil.
Å vise hvordan ting henger sammen = fordyres underveis er jo ulønnsomt å vise når man har en agenda om å sette skylda for høye priser på næringsdrivende som har holdt på i mange 10-år for å komme dit de er i dag.
Ja og bonden har utført ingenting med disse potetene?

Februar: sortering/innkjøp settepotet-fyllest i små grokasser-settest til lysgroing frem til setting. April: pløying-harving-steinrydding-potetsetting. Mai: ugressprøyting-vatning. Juni: overgjødsling-hypping-vatning-første tørråtesprøyting. Juli: vatning-opptak av tidligsorter. August-september-oktober: Høsting av de senere sorter-opptil 10 tørråtesprøytinger om været er vanskelig- deretter nedsviing av ris. Så lasting og levering til pakkeri eller lagring på eget lager med levering utover vinter. Videre transport av tomkasser fra pakkeri. Videre vask og desinfisering av kasser og lagerrom før neste sesong, jordprøvetaking med utarbeidelse av gjødselplan. Innearbeid på vinter: planlegging av ny sesong, bestilling av gjødsel, sprøytemiddel. Verkstedarbeid: gjennomgang, utskifting av slitedeler på maskiner før ny sesong.

Bønder har også millionlån på bygninger og utstyr, bruker strøm,drivstoff,og lønninger til arbeidsfolk. Ja til og med må vi gå på butikken å kjøpe maten akurat like dyr som det du gjør.

Så hvem har mest arbeid og kostnader i løpet denne syklusen, kan du svare på det?
 
Er nok sammensatt, men toll på 100% vil øke prisen på potet, uklart med hvor mye, helt uavhengig av om den bare gjelder når det er "nok" norsk potet å få i butikkene.

Der er Pollestad på ville veier, så er det jo slik at fra bonde til kassa så er det ganske mye påslag i prisen som jo er interessant å nøste opp i om noen i den kjeden klarer å karre til seg mer profitt enn ville være tilfellet i sunn konkurranse, at det alltid er daglivare som får skylda har en tendens til å vise seg å være en forhastet konklusjon.
 
Er nok sammensatt, men toll på 100% vil øke prisen på potet, uklart med hvor mye, helt uavhengig av om den bare gjelder når det er "nok" norsk potet å få i butikkene.

Der er Pollestad på ville veier, så er det jo slik at fra bonde til kassa så er det ganske mye påslag i prisen som jo er interessant å nøste opp i om noen i den kjeden klarer å karre til seg mer profitt enn ville være tilfellet i sunn konkurranse, at det alltid er daglivare som får skylda har en tendens til å vise seg å være en forhastet konklusjon.
Om det er rikelig norsk potet på markedet så burde ikke tollen ha noe å si for norsk potet, isåfall er det noen som prøver å høste mer inntekter. Ser denne uken er pris til bonden ca 12,60 inkl mva. Butikkene har satt ned noe. Spar har 36,60, Rema selger vel med tap til 17,40 med Æ, ellers 24.90 . Coop 26,60. Mulig denne blesten i media har gjort noe. Hos Spar så øker det da med kr 24 fra bonden. Hadde vert interessant å sett utviklingen hvor disse 24 kronene havner, men det virker å vere vanskelig å finne ut av. Men får man potet i Juli måned til 25 kr kiloen, så burde vel egentlig ingen klage. Det er helt normale priser, som har vert i åresvis. En dobling fra bonde til butikk syns jeg er å godta, men heller ikke mer.
 
Booket nypoteter hos en bonde.
Skal lodde stemningen på pris, kvalitet og marked. Og på dyrkingsform: Hva er gjødsel og kjemi. Og ikke minst arbeidet: Gjøres det med maskin eller er det Vond RYGG som i Vazelina-sangen.
 

Nyeste kunngjøringer

Tråder du følger

Tilbake
Topp