• Gratulerer med dagen Gjest! Vi i Diskutopia ønsker deg en flott 17. mai-feiring! 🇳🇴

Diverse sjakkturneringer

Men så er ikke nivået så høyt, Caruana rotet vel mest det bort for egen maskin. Og ellers så er det jo spillere på 2700-tallet, det er ingen klare nr 2 i verden - og det er litt trekk et lodd om hvem som vinner. Kanskje Gukesh vil fortsette utviklingen og bli en ny Magnus - men det er også en reell mulighet at det her blir et av høydepunktene i karrieren.

Dette er med respekt å melde, faktafeil. Caruana startet turneringen over 60 ratingpoeng foran Gukesh, over 10 foran Nakamura, og over 2800.

Den eneste som mangler i oppsettet er Ding, men han er også totalt ute av form.

Man kan bortforklare veldig mye hvis man leter etter den typen resonementer. Da Carlsen vant kandidatturneringen i 2013 tapte han jo siste partiet mot Svidler, bare for å oppleve at Kramnik også rotet seg bort mot Ivanchuck. Dette er sjakk på toppnivå og i en setting som skaper nervøse toppespillere fordi det står så inne granskauen mye på spill. Ingen som bruker det rotet på slutten av den kandidatturneringen mot Carlsen i dag.

Som om det IKKE er høyst spesielt at en 17-åring skal spille VM-match, liksom (dvs. han rekker å bli 18 år, før matchen, men det er fortsatt veldig spesielt). Her kan du argumentere til du blir grønn i trynet, men alle argumenter i mot, er strengt tatt totalt historieløse.

Om Gukesh blir en nr 1 i verden derimot, kan du fint argumentere imot. Men da er ikke denne kandidatturneringen eller den kommende VM-matchen spesielt gode argumenter. Og jeg er selvsagt på ingen måte 100% sikker på det, jeg heller. Men det ser veldig sånn ut på de siste resultatene, og hvor raskt han har klartret fra 2700 til 2760.

Det er ekstremt vanskelig å vurdere spillere som går frem så mye så fort. Firo så ut som 1 million dollars i et par turneringer, og klatret også veldig raskt. Så bra bra at Carlsen uttalte at VM-match mot ham antakelig hadde vært nok motivasjon. Men der knuste han strengt tatt svakere spillere (selv om de fortsatt var veldig sterke). Han har vel aldri vunnet skikkelig tøffe turneringer, og har nesten falt gjennom i de kandidatmatchene han har spilt, som har gitt 6/14 (6. plass av 8) og 5/14 (7. plass av 8).

Men jeg tror du undervurderer Gukesh, når du skal snakke ned en seier i en kandidatturnering. Det er en turnering alle verdens beste spillere (utenom nå Carlsen selvsagt) topper formen sin inn mot.

Ellers kan jeg anbefale alle å lese seg opp på Gukesh. Han har målt IQ på 225 og har et helt ekstremt vinnerinstinkt. Begge deler hjelper når man skal bli verdens beste sjakkspiller. Carlsen har jo hatt vinnerinstinkt på grensen til det usportslige til tider. Hvem glemmer vel pressekonferansen etter tapet i VM-matchen mot Karjakin? 😂
 
Mon tro hva Magnus sier om Alireza nå kontra for noen år tilbake. Der snakker vi fadese.

Firo ble litt høy på seg selv i en periode. Men mistenker at det ikke er bra å ha en far som er såpass spesiell som "agent".

Han hadde blant annet krevd et helt hinsides beløp for å delta i Tata Steel (etter den superturneringen han hadde i en lag-konkurranse som jeg ikke husker navnet på i farten, hvor han presterte opp mot 3000 i rating), så arrangøren bare hadde ristet på hodet.

Han kvalet jo inn til denne kandidatturneringen på en veldig kontroversiell måte også. Med egen-arrangerte turneringer mot håndplukkede spillere, for å booste ratingen så han kom over Wesley So. Så sånn sett litt karma.

Tror Firo rett og slett må få tilbake fullt fokus på sjakken, hvis han skal finne tilbake til formen som gjorde at han raste oppover listene.
 
Dette er sjakk på toppnivå og i en setting som skaper nervøse toppespillere fordi det står så inne granskauen mye på spill.
Jeg er uenig i at det er mye på spill, VM-tittelen har aldri vært mindre verd enn den er nå. Det er ingen som en gang prøver å hevde at vinneren av VM-matchen er verdens beste. Magnus Carlsen har egentlig gjort tittelen meningsløs inntil noen enten går klart forbi han på rankingen eller over tid vinner mer. Men foreløpig er Carlsen helt dominant i verden, og selv om han egentlig jobber bare for halv maskin med sjakk for tiden så er det ingen som utfordrer han. Så det er all grunn til å si at nivået bak Carlsen er svakere enn det har vært på lenge, og at en 17 åring vinner kandidatturneringen er jo bare en bekreftelse på det.

Om han blir like god eller bedre enn Carlsen er det jo ingen som vet, men inntil denne uka så har jeg vel egentlig ikke hørt noen hevde at det er videre sannsynlig.
 
For de som har fulgt sjakk de siste 15 årene så vet man at det kun er en, kanskje to spillere som har vært stabil. Det er Magnus, og Caruana.

Etter at Magnus ble verdensmester har vi hatt Aronian oppe på 2835 i 2014, året etter var Topalov helt oppe på 2826, året deretter hadde vi MVL (2819) deretter So i 2017 på 2824, Mamedyarov var råsterk i 2018 og var oppe på 2826. Så kom etterhvert covid før Alireza krysset 2800 i 2021. Felles er at det kun er Caruana som har klart å holde seg der oppe.

Så med den bakgrunnen så vil jeg være forsiktig med å si at Gukesh er den neste store. Han var ratet 2720 for bare 4 måneder siden. De siste 15 årene har vist at nivået blant de nest beste utenom Carlsen er for variabelt. Magnus har omtrent ikke hatt en dårlig turnering på 15 år. De andre har det jevnlig. Og det feltet som stilte i årets kandidatturnering var ikke råsterkt. At Naka/Caruana/Nepo ikke klarte å vinne denne er svakt. Jeg tror heller vi kan få flere hyppige bytter av tittelen i årene fremover så lenge vi ikke har en klar nummer 1.

Men selv om tittelen har mistet endel av sin status, så er det åpenbart at det var nerver mot slutten her. Nepo var tydelig preget når han så hvor det bar i siste parti.

Da Nepo spilte mot Ding siste var de ratet som nummer 2 og 3, så sånn sett var det ikke så rart.

Nå får vi en VM-match mellom en sittende verdensmester i fritt fall, og en mulig fremtidig stjerne. Det blir stort for indere, der sjakken er vanvittig populær (nærmer seg 100 GMs fra det landet alene etter at Anand var den første som fikk den). Men det er vel ingen som føler at det er de to beste spillerne i verden vi ser.
 
To runder igjen av dagens første Titled Tuesday (738 deltagere). Magnus, Hikaru og Alireza i delt ledelse med 8/9. Begivenhetsrik remis mellom de førstnevnte der Magnus fikk skryt av Hikaru for å forsvare seg ekstremt bra, og en ikke-begivenhetsrik remis mellom de sistnevnte. Duda og en femte, mer ukjent mann også på 8/9. Spennende avslutning coming up.

Hikaru streamer her https://kick.com/gmhikaru

Alireza vs Magnus og Duda vs Hikaru i pågående runde 10.

Edit: Alireza og Hikaru vant, sistnevnte vinner turneringen på såkalt kvalitet om han vinner siste runde. Magnus kan kanskje klare siste pengeplassering (5.) med seier i siste runde.
 
Sist redigert:
Hikaru trodde ikke sine egne øyne da motstander (19 år gammel georgisk lynhai ved navn Makarian) ikke fant matt i ett trekk etter et flott angrepsparti, og tapte få trekk senere. Hikaru ville endt utenfor topp 5 med tap, men vinner og får de 1000 $ han sårt trengte inn på konto. Magnus med 5. plass og får enda mer sårt tiltrengte 100 $ overført til sin konto (fra seg selv sånn sett, han eier mange aksjer i Chess.com).
 
Titled Tuesday sen utgave i går ble også vunnet av Nakamura, som nå har vunnet tre på rad. Som i den tidlige utgaven endte han på 10/11 poeng. Magnus ble nr. 3 med 9/11. De spilte remis innbyrdes.
 
Gøy å se at Magnus Carlsen (og Vincent Keymer) er bekreftede deltagere i Grand Chess Tour rapid & blitz i Warsawa, Polen og i Div. 1 i Champions Chess-tour-turneringen som starter samme dag (vel, dagen etter for Magnus og Keymers del). Kan ikke huske at det på toppnivå har blitt gjort noe lignende i turneringer som varer over flere dager. Førstnevnte turnering starter kl. 1300 hver dag (spill til ca. 1700) fra 8.-12. mai, mens CCT-eventet spilles 8.-15. mai på kveldstid europeisk tid, ikke lenge etter at førstnevnte turnering er avsluttet for dagen.
Det blir altså lange sjakkdager 9.-12. mai på de nevnte spillerne (og ev. flere, det vil vise seg), med mindre de ryker ut av CCT-turneringen før 12. mai (det skal noe til, i og med at det også er losers bracket der).

Blir meget interessant å følge.
 
Gøy å se at Magnus Carlsen (og Vincent Keymer) er bekreftede deltagere i Grand Chess Tour rapid & blitz i Warsawa, Polen og i Div. 1 i Champions Chess-tour-turneringen som starter samme dag (vel, dagen etter for Magnus og Keymers del). Kan ikke huske at det på toppnivå har blitt gjort noe lignende i turneringer som varer over flere dager. Førstnevnte turnering starter kl. 1300 hver dag (spill til ca. 1700) fra 8.-12. mai, mens CCT-eventet spilles 8.-15. mai på kveldstid europeisk tid, ikke lenge etter at førstnevnte turnering er avsluttet for dagen.
Det blir altså lange sjakkdager 9.-12. mai på de nevnte spillerne (og ev. flere, det vil vise seg), med mindre de ryker ut av CCT-turneringen før 12. mai (det skal noe til, i og med at det også er losers bracket der).

Blir meget interessant å følge.
Bumper denne i og med at turneringene starter i dag.
En liten korreksjon, det er 10.-12. mai som gjelder hva angår spesielt lange sjakkdager for enkelte spillere, inkl. Magnus.

Det er et svært forfriskende felt i Warsawa rapid & blitz, med Magnus, Giri, Duda (hjemmehåpet), Wei Yi (trolig Kinas beste spiller for øyeblikket) og Shevchenko (ukrainsk, men byttet til Romania relativt nylig), og de fem unge fenomenene Gukesh, Erigaisi, Pragg, Keymer og Abdusattorov. Særlig Gukesh regnes for å være såpass mye bedre i klassisk sjakk enn de hurtige formatene, og ønsker nok å vise at han også i disse formatene kan bite godt fra seg.
Turneringen spilles over fem dager, med tre dager hurtig og to dager lyn, og sammenlagtpoengene er i praksis det eneste som teller (dobbelt så mange poeng deles ut i hurtig som i lyn). Magnus har hvit mot Erigaisi i første runde kl. 1300. Kan antageligvis følges flere steder på Youtube, men for eksempel hos arrangøren, der dyktige Peter Svidler er en del av kommentatorteamet:
For å se dette innholdet trenger vi ditt samtykke til å angi tredjeparts informasjonskapsler.
For mer detaljert informasjon, se vår informasjonskapsel-side.

Kl. 1830 er det play-in i årets andre CCT-event, men Magnus er som kjent allerede kvalifisert for 1.-divisjon, og spiller ikke der før i overmorgen. Det sendes likevel på Tv2 Sport fra og med turneringsstart i dag. Finalen går onsdag neste uke. De som foretrekker det finner også en meget god stream hos arrangøren (Chess.com).

Magnus hater som kjent ikke sjakk, og mellom kl. 2300 og 0115 i natt spilte han Titled tuesday, der vi fikk et gigantoppgjør i siste runde, hvor Nakamura ledet med et halvt poeng på Magnus m. fl., og ville vinne turneringen med remis (pga. best kvalitet som tiebreaker). Men Magnus med hvit ville det annerledes, og grindet hjem turneringsseieren i et teoretisk remistårnsluttspill i gjensidig sterk tidsnød. Svært oppsiktsvekkende underveis at Nakamura tidlig i midtspillet bukket matt i en, og at Magnus til alt overmål overså det (matt på h7 med dronningen, dekket av en hest på g5, et klassisk motiv. Kan legge ut video av det her fra Nakamuras stream når det ev. legges ut på nett).

Verken Magnus eller Nakamura hviler på laurbærene, 18.-19. mai møtes de i Marokko, sammen med Anand og Afrikas beste spiller, egypteren Amin Bassem, for å spille en turnering i en ny sjakkvariant, "Casablanca chess".
 
Sist redigert:
Er det 10 mai han starter å spille?
Carlsen spilte tre rapid-partier i går i Superbet Poland Rapid & Blitz turneringen, remis mot Erigaisi og Duda, og seier mot Wei Yi. Han skal spille 3 nye partier i dag.

10.mai skal han først spille 3 rapid partier i denne turneringer i Polen, og så spille i Champion Chess Tour Classic på kvelden.

Så det blir mye Carlsen fremover.
 
Carlsen spilte tre rapid-partier i går i Superbet Poland Rapid & Blitz turneringen, remis mot Erigaisi og Duda, og seier mot Wei Yi. Han skal spille 3 nye partier i dag.

10.mai skal han først spille 3 rapid partier i denne turneringer i Polen, og så spille i Champion Chess Tour Classic på kvelden.

Så det blir mye Carlsen fremover.
Takker :)
 
Gukesh-Magnus nå. Gukesh hadde en veldig svak start, med 0,5/3 på dag 1, men har vunnet dagens to første partier. Magnus åpnet dagen med remis mot gårsdagens sensasjonsmann Shevchenko, som vant 3/3. Magnus slo Abdusattorov i et langt sluttspill i runde 5, klassisk Magnus-squeeze.

Magnus og Shevshenko i tet etter 5 runder med 7/10 poeng (to poeng for seier).
 
Carlsen til Semi i Champion Chess Tour Classic turneringen, banket Velimir Ivic i kvartfinalen.
 
Med 4 runder blitz igjen i Superbet Poland Rapid & Blitz leder Wei Yi med 16.5 poeng mens Carlsen på 2.plass har 14.5 poeng. Pragg på 3.plass har 13 poeng.
 

Tråder du følger

Tilbake
Topp