VAR i Eliteserien

Hvordan stiller du deg til VAR i Eliteserien?

  • For

  • Mot

  • Nøytral


Resultatene er kun synlige etter avstemning.
Nå er tonen at det koster for mye å fjerne VAR
Hørte eller leste et sted hvor styreleder i LSK Kokkim (advokat av yrke) sa at han var ikke sikker på dette ville koste så mye. Og jeg har jobbet litt med sksderett (parafrasering)

Om det koster så fordømt mye vis oss tallene da. Vis utredning/rapport fra noen eksterne aktører juridisk på sksderett og avtalerett som vurderer om det er mulig å komme seg ut av dette makkverket.
 
Tror ikke du helt skjønner hvordan virkemiddelet med protester fungerer. Da stopper man ikke bare fordi «folk vet det nå» En holder det gående til det blir en endring.
Hva er det som tyder på at jeg ikke skjønner det? Misliker åpenbart protester som går utover uskyldige 3.parter. Alle er faktisk ikke så fordømt opptatt av VAR sånn egentlig. Men det tvinges på dem gjennom det surret som er nå.
G
jerne ha sinte plakater og gå hjem fra kampen. Men drit i å forstyrre kampen for alle. Det er poenget
 
Hva er det som tyder på at jeg ikke skjønner det? Misliker åpenbart protester som går utover uskyldige 3.parter. Alle er faktisk ikke så fordømt opptatt av VAR sånn egentlig. Men det tvinges på dem gjennom det surret som er nå.
G
jerne ha sinte plakater og gå hjem fra kampen. Men drit i å forstyrre kampen for alle. Det er poenget
Helt enig.

Måtte dessverre slutte å høre på Rabona-podcasten. En bra podcast, men hver eneste episode skal de sitte å gnåle om hvordan VAR ødelegger fotballen. Jeg kjenner meg overhode ikke igjen i det.
 
Omdiskutert ja, endret på: Faktisk aldri før de siste årene. Man har hatt retningslinjer som skulle hjelpe å bedømme situasjoner, men de siste årene er faktisk selve regelen endret - flere ganger.
Det at intensjon hadde noe å si for dommerne ble endret tilbake i 2013, selv om "loven" i seg selv ikke ble endret.
 
Det at intensjon hadde noe å si for dommerne ble endret tilbake i 2013, selv om "loven" i seg selv ikke ble endret.
I 2013 dømte jeg fremdeles aktivt. En såpass dramatisk endring på det tidspunktet er jeg rimelig sikker på jeg ville husket.

Intensjon har forresten fremdeles noe å si, bare ikke i alle situasjoner. Men disse «unaturlige stillingene» er egentlig bare avarter av tidligere intensjonstolkninger.
 
I 2013 dømte jeg fremdeles aktivt. En såpass dramatisk endring på det tidspunktet er jeg rimelig sikker på jeg ville husket.

Intensjon har forresten fremdeles noe å si, bare ikke i alle situasjoner. Men disse «unaturlige stillingene» er egentlig bare avarter av tidligere intensjonstolkninger.
Dette var i England, der forandringen i fotball ofte kommer tidligst. Så der gikk "dommerforeningen" og IFAB ut med følgende parafrasert.

Regarding handball they now ask the referee to consider the proximity of the potential offender to the person last playing the ball, the speed of the ball and importantly whether the offender's arms are in a natural or unnatural position.

So the question of intent is now, did the offender deliberately place his arms in an unnatural position to increase the chances of the ball hitting him?

If the answer to that is yes then it is correct to penalise that player even though it used to be argued that was ball to hand.
 
Men det åpner opp for all synsingen som vi ser i dag, så lenge det er rom for tolking i unaturlig/naturlig posisjon vil vi ikke bli kvitt all uenigheten om hands.
Vi hadde dette begrepet før 2013 også. Her er det derimot en presisering av at det er et krav at selve formålet med plasseringen av armen er å stoppe ballen, skulle den komme der.

Vi er langt unna dette i dag, dessverre.
 
Vi hadde dette begrepet før 2013 også. Her er det derimot en presisering av at det er et krav at selve formålet med plasseringen av armen er å stoppe ballen, skulle den komme der.

Vi er langt unna dette i dag, dessverre.
Så langt unna synes jeg ikke vi er.

Handling the ball​

For the purposes of determining handball offences, the upper boundary of the arm is in line with the bottom of the armpit. Not every touch of a player’s hand/arm with the ball is an offence.

It is an offence if a player:

  • deliberately touches the ball with their hand/arm, for example moving the hand/arm towards the ball
  • touches the ball with their hand/arm when it has made their body unnaturally bigger. A player is considered to have made their body unnaturally bigger when the position of their hand/arm is not a consequence of, or justifiable by, the player’s body movement for that specific situation. By having their hand/arm in such a position, the player takes a risk of their hand/arm being hit by the ball and being penalised
  • scores in the opponents’ goal:
    • directly from their hand/arm, even if accidental, including by the goalkeeper
    • immediately after the ball has touched their hand/arm, even if accidental
The goalkeeper has the same restrictions on handling the ball as any other player outside the penalty area. If the goalkeeper handles the ball inside their penalty area when not permitted to do so, an indirect free kick is awarded but there is no disciplinary sanction. However, if the offence is playing the ball a second time (with or without the hand/arm) after a restart before it touches another player, the goalkeeper must be sanctioned if the offence stops a promising attack or denies an opponent or the opposing team a goal or an obvious goal-scoring opportunity
 
Det er to problemer med VAR. Det første er at de som vedtok dette visste at dette VAR en ureversjerbar avgjørelse som noen fåe avgjørelser i livet eller fotballregler er.

Da må det kvalitetsikres fra alle bauer og kanter før det blir klappet igjenom

Det andre å kanskje det viktigste VAR, er at enkelte og jeg tror mange visste at dette ville splitte fotballfamilien.

Mest fordi at enkelte les mange skjønte på forhånd at forsøk på millimeterrettferdighet i fotball opp mot dømming der dommere tar eller lar være å ta avgjørelser hvert minutt under kamp der de klart fleste avgjørelser handler om sin alså dommerens oppfatning av situasjonen ville skape mer flere kontroverserer og ikke mindre.

En har kort og godt forringet underholdningsproduktet fotball og dette burde en sett å tatt høyde for på forhånd via mye mer utfyllende utredninger med de rette folka innen fotballfamilien i ett stort spekter på forhånd.

Nå er jeg redd for at det er for sent og toget har gått.
 
Wikestad med godt VAR-innlegg i VG:
Man merker veldig lett at han har en agenda.
Mot-siden:
  • Øyeblikket og Avgjørelser ikke endelige er tilnærma samme argumnet. Suppe på spiker å gjenta.
  • Stadige avbrudd og tidsbruk kjøper jeg ikke som vektige argument så lenge man ikke gjør noe for å slå ned på spillernes/lagenes misbruk av samme.
  • Vanskeligere å styre kamp er tøv. Dette går på linje man legger seg på generelt og kommunikasjon på banen. Å dra inn VAR her er stråmannsargumentasjon.
  • Skille i fotballen. - hvilken stein er det Wikestad har levd under? Skille mellom breddefotball og elite har vært der så lenge jeg har fulgt med på fotball, og det er fra tidlig 80-tall.
  • Dommer som sentral aktør - for meg virka det som VAR kom FORDI media, trenere og div. har gjort dommere til sentrale aktører. Maken til fokus på dommerprestasjoner og gjentatt klaging på dommere fra disse nådde vel sin høyde de siste par årene FØR VAR.

Og så klarer han hoste opp to for meg stakkarslige punkt FOR VAR. Som egentlig begge handler om statistikk, og fort er det mest kjedelige og følelsesløse man kan gjøre.
Ingenting blir sagt om at MED VAR er skuespill og diving innenfor 16-meter er så godt som borte. Se en kamp i Allsvenskan, så kan du fortsatt bivåne de flotteste svalestup og spillere som legger seg for absolutt ingenting. Av og til lurer de sågar dommeren.
 
Ingenting blir sagt om at MED VAR er skuespill og diving innenfor 16-meter er så godt som borte.
Det er det jo ikke, jeg tror man kanskje hadde en lite nedgang etter at VAR kom - men nå vet jo spillerne at det er fritt frem (filming er bare gult kort, og noe VAR ikke griper inn i). Men spesielt overspilling er det jo enormt mye av nå for det øker sjansene for at VAR griper inn. Viljen til å konstruere straffespark er jo skyhøy, man går fra fra en kanskje 0,05xg til 0,8xg. Så man skal ikke lykkes ofte med en slik konstruksjon for at det er lønnsomt i lengden.
 
Jeg begynner faktisk å få trua på at vi kan vinne dette! Fans mot forbund har ikke akkurat vært de reneste kampene tidligere, husker hvordan NFF dro fram bilder av brannskadde folk og påstod det kom fra pyro-effekter på tribunen, noe som selvfølgelig bare var jug. Nå er tonen at det koster for mye å fjerne VAR, men ingen vil si hvor mye eller hvordan det skal koste ekstra å ikke bruke skjermen som allerede er satt opp.

Protestene vil fortsette med forsterka effekt, tennisballprodusenter vil le hele veien til banken mens vi kan forvente tidenes jubelbrøl fra norske fotballfans den dagen vi får kasta denna styggedommen på båten!
Stå på godtfolk, så kan vi fortsette og møtes på stadion i all framtid, fotballen er vår!
Nå vet ikke jeg hvilke bilder de dro opp, men jeg har sett med egne øyne folk som har brent seg på bluss på tribunen ved to forskjellige anledninger. Dette var før den store blussdebatten. Bortesvingen på Lerkendal på slutten av 90-tallet var den første gangen. Da var det en nylonjakke som smeltet og det var ganske fælt faktisk.

Så bortebane mot LSK rundt 2009 da var det en som brant hånda si ganske kraftig.

Så jeg forstår at bluss er omstridt. Men brukes det rett og folk ikke kaster det rundt seg og er uvørne så går det nok bra.

Men det skal bare én tulling til som pælmer et bluss mot andre fans eller noe så blir det totalforbud.

Over til VAR-debatten. Ja, jeg tror fansen vinner denne kampen. Hadde man innført sikkelig VAR og det ikke var så stort sprik i avgjørelsene som det har vært så hadde ikke motstanden vært så stor. Men jallaløsningen man gikk for og dårlig kompetanse har skapt en orkan av misnøye.
 
Det er det jo ikke, jeg tror man kanskje hadde en lite nedgang etter at VAR kom - men nå vet jo spillerne at det er fritt frem (filming er bare gult kort, og noe VAR ikke griper inn i). Men spesielt overspilling er det jo enormt mye av nå for det øker sjansene for at VAR griper inn. Viljen til å konstruere straffespark er jo skyhøy, man går fra fra en kanskje 0,05xg til 0,8xg. Så man skal ikke lykkes ofte med en slik konstruksjon for at det er lønnsomt i lengden.
Så lenge det er et snev av kontakt blir jo ikke filmingen tatt av VAR om det først er dømt straffe uansett. Kun de tilfellene det det stupes uten kontakt, men det har det jo vært så få av at man fremdeles nevner Pelu i sånne sammenhenger.
 
Så lenge det er et snev av kontakt blir jo ikke filmingen tatt av VAR om det først er dømt straffe uansett. Kun de tilfellene det det stupes uten kontakt, men det har det jo vært så få av at man fremdeles nevner Pelu i sånne sammenhenger.
Det er jo ikke pga selve filmingen at man fortsatt nevner Pelu, det er jo pga måten RBK håndterte det i ettertid som umoralsk klubb og konstruerte en legeerklæring for å sette påtalenemda i NFF sjakk matt.
 
Store feil er ikke sjarmerende, dette er en slags stråmannsargumentasjon.
Tja, vil ikke akkurat kalle det en stråmann. Vi har jo støtt og stadig hørt om alle de ikoniske øyeblikkene med Maradona son handset ballen i mål etc, som vi ville blitt fratatt med VAR. Ikke bare er disse øyeblikkene sjarmerende, men de opphøyes t.o.m. til noe som nesten er hellig.
 
Tja, vil ikke akkurat kalle det en stråmann. Vi har jo støtt og stadig hørt om alle de ikoniske øyeblikkene med Maradona son handset ballen i mål etc, som vi ville blitt fratatt med VAR. Ikke bare er disse øyeblikkene sjarmerende, men de opphøyes t.o.m. til noe som nesten er hellig.
Det er snakk om ett eneste eksempel, unikt i fotballhistorien. Ikke mange slike øyeblikk i Eliteserien....
 
Wikestad med godt VAR-innlegg i VG:
Synes egentlig innlegget var ganske dårlig. Skulle framstå som et innlegg hvor han la fram plussene og minusene, men ble bare et parts-innlegg, hvor han snakket ned plussene og opp minusene. I tillegg klarte han å glemme flere viktige punkter. Et punkt mot VAR må jo være økonomien man bruker på det (ca. 1 million kroner pr. serierunde), men det ble ikke nevnt.
 

Nyeste kunngjøringer

Tråder du følger

Tilbake
Topp